Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

«Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»!

Θεόδωρος Βρυζάκης, Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογών την σημαίαν της Επαναστάσεως
Του Βασίλη Στοϊλόπουλου
Mε αφορμή την επικείμενη 199η επέτειο της Εθνεγερσίας κατά του Τούρκου κατακτητή και την συμμετοχή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821 βρήκαν πάλι ευκαιρία τα χαλκεία του «προοδευτισμού» για να βγάλουν το αντικληρικαλιστικό τους μένος με ανιστόρητες τοποθετήσεις και ιδεολογικούς παροξυσμούς.
Κι ας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η πίστη στην Εκκλησία ήταν πανταχού παρούσα στον Αγώνα, όπως και η καταλυτική συμμετοχή του κλήρου, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω πηγές:
«(…) και βρίζουν, οι πουλημένοι εις τους ξένους, και τους παπάδες μας, όπου τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον διά να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας ωσάν λεοντάρια. Ντροπή Έλληνες!». (Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ)
«Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμίαν απ΄ όσας γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. (…) Πλησίον εις τον Ιερέα ήτον ο λαϊκός, καθήμενοι εις ένα σκαμνί, πατριάρχης και τζομπάνης, ναύτης και γραμματισμένος, ιατροί, κλφτοκαπεταναίοι, προεστοί και έμποροι». (Θεόδωρος ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ)
«Πρώτος ο κλήρος εφάνη εις τον αγώνα με τον σταυρόν και την σπάθην εις τας χείρας …» (Φώτιος ΦΩΤΑΚΟΣ, Γραμματικός και υπασπιστής Κολοκοτρώνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου