Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Άφηναν την Ελλάδα να μετατρέπεται σε πολυεθνικό συνονθύλευμα

Του Γιώργου Κοντογιώργη


Εθνική πολιτική με στρατηγικό ορίζοντα δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν αλλάξει η σχέση κοινωνίας και πολιτικής. Άρα, εάν δεν αλλάξει αυτό το κράτος, ώστε να είναι αναγκασμένη η πολιτική τάξη να διαλέγεται και να διαμορφώνει τις πολιτικές της σύμφωνα με τη βούληση της κοινωνικής συλλογικότητας, με το κοινό συμφέρον. Με όρους που θα ανάγονται στην εθνική αναφορά των πολιτικών τους, όχι στο κομματικό ή άλλο συμφέρον των πέριξ αυτών συγκατανευσιφάγων.
Η ελληνική πολιτική τάξη είναι μακριά από μια τέτοια προοπτική. Συνεπώς είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο ο Ελληνισμός να ακολουθήσει τη φθίνουσα πορεία που βιώνει ήδη δύο αιώνες. Όλοι μαζί δηλώνουν υπερήφανοι που υπηρετούσαν το συμφέρον της διεθνούς των αγορών και μέχρι πρότινος ανέχονταν να μεταβάλλεται η χώρα σε πολυεθνικό συνονθύλευμα, χωρίς να συνεκτιμούν τις γενικότερες γεωπολιτικές, πολιτισμικές, οικονομικές και άλλες διαστάσεις του προβλήματος.
Είναι άραγε τυχαίο ότι ο Ερντογάν υπονομεύει την εσωτερική συνοχή της χώρας, στέλνοντας οικονομικούς μετανάστες, ενώ οι εγχώριοι πολιτικοί πανηγύριζαν επειδή υπηρετούσαν μια απροσχημάτιστα ιδιοτελή εκδοχή του ανθρωπισμού εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας; Ουσιαστικά δηλαδή αισθάνονταν υπερήφανοι γι’ αυτό που θα έπρεπε να αισχύνονται.
Η Ελλάδα μετακινείτο βιαίως προς τη Μέση Ανατολή. Γινόταν η ίδια πρόβλημα, καθώς επιχειρούν να την μεταβάλλουν σε χωματερή του παγκόσμιου καπιταλισμού και των γεωπολιτικών διαγκωνισμών που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Εάν δεν σταματήσει δραστικά η ασύνταχτη και χωρίς όρια μετακίνηση πληθυσμών, σε πολύ λίγα χρόνια η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει το δίλημμα της εξόδου της από την ίδια τη χώρα της. Υπό μια άλλη έννοια, αυτό ήδη συμβαίνει σε κάποιο βαθμό. Είναι πάνω από 500.000 όσοι νέοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά μετανάστευσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου