Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

OI KAKOMAΘΗΜΕΝΟΙ...

Η μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά (είτε βαθιά μέσα μπασμένος, είτε "εξ αποστάσεως"), συνέβαλε αποφασιστικά στο να συναγάγω κάποια βασικά συμπεράσματα που αφορούν στα ήθη, ειδικότερα δε στη νοοτροπία που χαρακτηρίζει τους πρωταγωνιστές της τοπικής πολιτικής σκηνής.

Η ατομοκεντρική αντίληψη και συμπεριφορά είναι τα κυρίαρχα στοιχεία, είναι τα θεμέλια, οι σταθερές πάνω στις οποίες δομείται η πολιτική προσωπικότητα των περισσότερων αιρετών μας.

Κι αν αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό για όσους διανύουν δυο ή τρεις δεκαετίες πολιτικής παρουσίας, το πράγμα εκφεύγει κατά πολύ στην περίπτωση των νεόκοπων, όπου το καλαμοκαβάλημα αποκτά επικές διαστάσεις.

Ενώ φαντασιώνονται τον εαυτούλη τους ως την κορωνίδα της πολιτικής σκέψης και την ενεργό συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων ως το απαύγασμα της κοινωνικής προσφοράς στον τόπο, αντιμετωπίζουν όλους τους άλλους ως αμελητέες οντότητες. 

Γι αυτό, ενώ διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους και με όλα τα διαθέσιμα μέσα (κάποια έναντι αδράς αμοιβής...) κάθε είδους παρέμβαση και δράση συνδέεται με το αντικείμενο ευθύνης τους, την ίδια ώρα καμώνονται πως δεν ακούν, δεν βλέπουν, δεν γνωρίζουν το τι επισυμβαίνει γύρω τους.

Προσποιούνται άγνοια για τις αντίστοιχες απόψεις, εισηγήσεις, δράσεις κλπ πολιτικών αντιπάλων, ενίοτε και  συναγωνιστών τους.

Απαξιώνουν κάθε θεμιτή και καλοπροαίρετη κριτική που τους ασκείται (απαξιώνοντας και τους φυσικούς εκφραστές αυτής) κάτι αδιανόητο αφού όλα είναι καλά καμωμένα και ειπωμένα...

Πεπλανημένοι οι ίδιοι, αντιμετωπίζουν τους άλλους ως πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από την  δική τους μετριότητα (ή και ασημαντότητα), τρομάρα τους!

Επιδεικνύουν την κλασική για την Παιδαγωγική Επιστήμη προβληματική συμπεριφορά ενός κακομαθημένου παιδιού, που απαιτεί από τους γύρω του (γονείς, αδέλφια, συγγενείς, κοινωνία) την ατομική επιβράβευση, την προσωπική ανέλιξη, συνδυασμένα με την υποτίμηση και τον εκμηδενισμό των άλλων.

Και δεν συνειδητοποιούν πως εκτίθενται.

Ανεπανόρθωτα!!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου