Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΠΡΟΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ "ΠΟΝΗΡΟΥΣ"...

Mε το λιμάνι της Αλυκής έχω ασχοληθεί αμέτρητες φορές.

Τόσο σε αποκλειστικά κείμενα όσο και σε εμβόλιμα σχόλια στα Ερανίσματα.

Και επανειλημμένα είχα προειδοποιήσει για τις επερχόμενες "ομορφιές".

Πριν ακόμη ξεκινήσει το έργο -που κατά τα άλλα τιτλοφορείται ως Αλιευτικό Καταφύγιο- κάποιοι έκαναν τα δικά τους σχέδια γράφοντας στα παπάρια τους όλους εμάς τους μόνιμους κατοίκους και επί πολλά έτη ταλαιπωρημένους ιδιοκτήτες σκαφών, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ψαράδες.

Αντιμετώπιζαν το έργο σαν ένα ακόμη εργαλείο "τουριστικής ανάπτυξης", σαν ένα λάφυρο που θα παραδίνονταν με το καλημέρα σε ποικιλώνυμα συμφέροντα, και όχι ως ένα έργο παροχής ασφαλούς ελλιμενισμού πρωτίστως και κυρίως στα σκάφη των ντόπιων.

Άλλωστε αυτός ο στόχος ετέθη εξαρχής (δεκαετία 80) και αυτό το αίτημα μελετήθηκε -υποτίθεται- από τους αρμοδίους και αυτό εκλήθη να ικανοποιήσει το επίμαχο έργο.

Τα σημάδια όμως ήταν ήδη από το καλοκαίρι του '17 ανησυχητικά και πάμπολλες φορές αναφέρθηκα στο μπάχαλο που επικρατούσε εντός της λιμενολεκάνης, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει καμία αντίδραση από Αρμοδίους και Αριστογείτονες.

Αλλοδαποί  και ημεδαποί ιδιοκτήτες σκαφών να προσδένουν και να καταλαμβάνουν τις ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις στην προβλήτα, ανεξέλεγκτη δημιουργία νέων ρεμέτζων όπου νάναι όπως νάναι και με μπόλικες δόσεις ασχετοσύνης*, αυθαίρετη-πειρατική κατάληψη ρεμέτζων τρίτων κ.ο.κ.

Ας συνειδητοποιήσουν λοιπόν οι διάφοροι πονηροί, πως το έργο δεν ανήκει ούτε στον καθένα τυχάρπαστο, ούτε σε υπουργούς, ούτε καν στο λιμενικό ταμείο που το χρηματοδότησε.

Το λιμάνι της Αλυκής (όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες κοκ) αποτελεί εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία των πολιτών κι όποιος έχει αντίρρηση είμαι διαθέσιμος να γίνω πιο επεξηγηματικός.

Ευθύνη του Λ.Ταμείου είναι η χρηστή διαχείριση, σύμφωνα με τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του έργου, όπως συνακόλουθα ευθύνη του λιμεναρχείου είναι η τάξη και η ευρυθμία στο λιμάνι. 

 

 

 

*Πέρα από όσα -πολλά και απίστευτα- υπέπεσαν στην αντίληψή μου είχα την ατυχία να γευθώ κι ίδιος τα απότοκα της αμεριμνησίας και αδιαφορίας των τοπικών αρχών με έναν μοναδικό ηλίθιο-ατζαμή που είχε φουντάρει δίπλα στο σκάφος μου κι αντί κανονικού ρεμέτζου είχε δεμένο φουσκωτό μήκους περίπου 8 μέτρων με ένα σκοινάκι πάνω σε χαλό άγκυρας από ρεμέτζο άλλου σκάφους!!!

Το αποτέλεσμα αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο:

Με το μπατάρισμα του καιρού το φουσκωτό του ξέσυρε και επί αρκετή ώρα η μηχανή του ροκάνιζε την πλώρη του δικού μου σκάφους.

Αναζήτησα τον ιδιοκτήτη του και πληροφορήθηκα πως ήταν κάποιος Αθηναίος, ο οποίος απουσίαζε από το νησί εκείνες τις μέρες!!

Ανέλαβα αναγκαστικά (μόνος φυσικά!) την προσωρινή αποκατάσταση της ανωμαλίας.


 

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου