Ποιος θα φανταζόταν στο μακρινό 1965 ότι, το φτέρνισμα και το ασήμαντο και περίφημο «Αψού Γείτσες» προς τον Κώστα Βουτσά, κατά την διάρκεια του χορευτικού της ταινίας «Κορίτσια για φίλημα», θα ήταν ενοχικό, παράνομο και ρατσιστικό, αν σήμερα γίνει χωρίς προφυλάξεις και χρήση ιατρικής μάσκας. Και όλα αυτά, μετά από 55 μέρες καραντίνας στα πλαίσια της θεωρίας, Ανοσία της Αγέλης.
Η Ανοσία της Αγέλης, δημιούργησε ανυπολόγιστες συνέπειες στην Οικονομία, εγχώρια και παγκόσμια. Γιατί, μιλάμε για αδράνεια, στασιμότητα, παραγωγής διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. Συνεπώς, οι διαστάσεις επιδημίας, προκάλεσαν δομικές κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές, οι οποίες δεν προβλέφθηκαν. Η ελληνική οικονομία έχει πληγεί, συγκεκριμένα με:
α) την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, λόγω μείωσης και παύση μετακίνησης ανθρώπων, διακίνησης αγαθών, των τουριστικών εισπράξεων, μείωση των εισπράξεων από θαλάσσιες, αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές κλπ
β) την ψυχολογία του φόβου, να δημιουργεί αρνητική επίπτωση στην ιδιωτική κατανάλωση (κλάδος εστίασης, διασκέδαση και ψυχαγωγία, οικοδομή κλπ) αφού έχουν περιοριστεί οι κοινωνικές σχέσεις, ένεκα της ανασφάλειας του «Εμείς» μπροστά στην ασφάλεια του «Εγώ» και της ανάδειξης του εγωκεντρισμού.
Το διακεκριμένο, παγκοσμίως περιοδικό «The Economist», που εκδίδεται κάθε χρόνο, αρχές του εκάστοτε έτους. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, μέσω του Αρχισυντάκτη του Daniel Franklin για τον «The World 2020» για:
- τις οικονομίες, που παλεύουν για τα αρνητικά τους
- την Κίνα και την «ήπια ευημερία» της
- για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και το Euro2020 (για λόγους οικονομίας διοργάνωση σε 12 χώρες)
- για το Ντουμπάι και την World Expo, με μόνιμο αντίκτυπο, την Σύνοδο Κορυφής των G20
- την τεχνολογία, με τα πάνω και τα κάτω της
- τους χείμαρρους ψυχαγωγίας on stream, με τηλεοπτικούς πολέμους σε επίπεδο streaming, σε ένταση μαζί με τους νέους ορίζοντες των gamers.
Στο τέλος αναδεικνύει την
- δεκαετία του …….«yold» ή άλλως young old δηλαδή, του νεοηλικιωμένου, καθώς οι γεμάτοι ζωντάνια baby boomers, δηλαδή την δημογραφική ομάδα που ορίζεται από άτομα γεννημένα, μεταξύ 1946 έως 1964. Οι οποίοι είναι και περισσότεροι στον κόσμο. Η πρώτη γενιά που είδε την κατάσταση του κόσμου, να βελτιώνεται όσο μεγάλωνε. Η συγκεκριμένη γενιά, κατηγορείται για υπερκαταναλωτισμό.
Ξαφνικά, με την δύση του 2019 παρουσιάζεται, ανακαλύφθηκε, δημιουργήθηκε ο Κοροναϊος στην Κίνα. Μεταβάλλοντας, με αστρική ταχύτητα παγκοσμίως τα πάντα. Δημιουργώντας νέες συνήθειες, νέα ήθη έθιμα, διαφοροποίηση στις ανθρώπινες κοινωνικές σχέσεις, μεταβολές στην Παγκόσμια Οικονομία. Μεταβολές, που άμεσα δημιούργησαν, με τον τεράστιο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, των yold που χαρακτηρίστηκαν ευπαθείς ομάδες, με υποκείμενα νοσήματα, όμως!
Η Μετάλλαξη, στην οικονομία ένεκα του Κοροναϊου, παρατηρείται:
- στους δείκτες του Α.Ε.Π της κάθε χώρας
- στους προϋπολογισμούς, ισολογισμούς επιχειρήσεων οργανισμών, ομίλων
- στους κλάδους, μετοχές και χρηματαγορά των χρηματιστηρίων
- στην Ναυτιλία, ναυλαγορές, ναυλοσύμφωνα, χωρητικότητες και διαθεσιμότητα πλοίων, μέθοδοι και ειδή φορτοεκφορτώσεων
- στον τόπο, χρόνο και τρόπο δραστηριότητας των επιχειρήσεων
- στην διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων (εργοδότης-εργαζόμενος)
- στα ποσοστά ανεργίας και αναμόχλευση ειδικοτήτων
- στην αναζήτηση μεθόδων παραγωγής και διανομής αγαθών και υπηρεσιών
- στην διαμόρφωση νέων πρωτοκόλλων υγείας, περίθαλψης και ασφάλισης
- στην διαμόρφωση των συγκοινωνιών μεταφορών ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών
- στον τομέα των επενδύσεων και τον τρόπο προσέλκυσης αυτών.
- στην διαμόρφωση των λιμανιών των αεροδρομίων και των χώρων αναμονής
- στην διαμόρφωση των συστημάτων υγείας
- στην κάλυψη των ασφαλιστικών προγραμμάτων
- στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις
- στο τομέα του τουρισμού, στις μορφές και τα είδη τουρισμού με τις συμπληρωματικές επιχειρήσεις κλπ
Ο Ελληνικός Τουρισμός, πάντα έχει το συγκριτικό και το γεωγραφικό πλεονέκτημα (ήλιος, θάλασσα, περιβάλλον, ύπαιθρος, ακτογραμμές, παραλίες), που σημαίνει ότι, έχει τα κοινωνικά και οικονομικά αντισώματα να διασωθεί, από τις παραπάνω σημαντικές μεταβολές, τηρώντας τις όποιες αποστάσεις ασφαλείας. Ως ιδιαίτερα διαμορφούμενη ιδιωτική κατανάλωση, θα αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων παραγωγής και διάθεσης, αυτής της κατανάλωσης τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο.
Καλό και φρόνιμο είναι, να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες της εθνικής μας παραγωγής και δραστηριότητας με την αντίστοιχη θελκτική τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, για το καλό και της εθνικής αυτάρκειας. Με προσήλωση της οικονομίας, στην πρωτογενής παραγωγή μας (αυτάρκεια σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ορθολογική ανάπτυξη αλιείας, αξιοποίηση της ευφορίας της ελληνικής γης, ανάπτυξη βιοτεχνικών μονάδων, δημιουργική επένδυση της ιστορίας και του πολιτισμού μας, χωρίς τα φαινόμενα στρέβλωσης ή παραποίησης της!). Επιβάλλεται, να επενδυθούν από την κυβέρνηση σε πανελλήνιο δίκτυο. Χωρίς να παραμερισθεί ο Τουρισμός, ο οποίος με την πυροδότηση και τροφοδότηση της πρωτογενούς παραγωγής, θα είναι η εθνική επανεκκίνηση, άνευ εποχικότητας.
Γιώργος Ε. Δεκάριστος
Οικονομολόγος-Λογιστής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου