Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους εκβιασμούς της Τουρκίας;

Όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας συνεχίστηκε το σκηνικό έντασης που είχε ξεκινήσει νωρίς την Παρασκευή στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο. Στρατός και αστυνομία έχουν αναπτυχθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, στη θέση Καστανιές Έβρου.
Πρόκειται για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι σύντομα – ίσως και εντός της ημέρας – θα γίνουν χιλιάδες, καθώς οι τουρκικές αρχές τους μεταφέρουν με τρένο στην Αδριανόπουλη και ύστερα τους οδηγούν στις Καστανιές. Μόλις τους οδηγήσουν στη «νεκρή ζώνη», τότε τους ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής προς Τουρκία κι επομένως η μόνη διέξοδος είναι να περάσουν στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, μετά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα αφήσει να περάσει κανένας αλλοδαπός τα ελληνικά σύνορα – μια δήλωση που ξεσήκωσε διθυράμβους της Γερμανικής φυλλάδας Bild, η οποία ως συνήθως αφιονισμένη ανέφερε ότι «η Ελλάδα ανέλαβε να φυλά τα ευρωπαϊκά σύνορα» – εξετάζει το συνολικό κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.
Την ίδια ώρα κατά χιλιάδες επιχειρούν να περάσουν τον Έβρο οι μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία. Σ’ όλα τα περάσματα του Έβρου παρατηρείται πρωτοφανής συνωστισμός, που θυμίζει 2015.
Το ίδιο και στην απέναντι ακτή από τα ελληνικά νησιά, που ήδη υποφέρουν από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγουν. Πάνω από 120 χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί σε αντίκρυ ακτές της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Πάντα με την αρωγή των Τουρκικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου