Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΟΥΠΕΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ


Σε προηγούμενο σημείωμά μου αναφέρθηκα στο θαλάσσιο βυθό.
Αίφνης συνειδητοποίησα την αμέλειά μου -δικαιολογημένη σ' ένα βαθμό λόγω ανωτέρας βίας- να στιγματίσω από το βήμα αυτό την συστηματική καταστροφή στην οποία επιδίδονται κάθε χρόνο την ίδια περίπου εποχή (τέλη Οκτωβρίου- τέλη Νοεμβρίου) Καλύμνιοι δύτες οι οποίοι καταφθάνουν  και "ψαρεύουν" στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νότιας Πάρου.
Η δραστηριότητά τους δεν περιορίζεται στο σύνηθες αντικείμενο που μπορεί να φανταστεί κάθε επαΐων ή μη επί του θέματος, αλλά επεκτείνεται και σε νέες προσοδοφόρες ζώνες.
Φέτος είχαν την τιμητική τους τα Ολοθούρια (ή αλλιώς Ψώλιαγκοι ή Αγγούρια της θάλασσας για τους ντόπιους ψαράδες) τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες υπέστησαν πραγματική γενοκτονία.
Δεν γνωρίζω κατά πόσον η δραστηριότητα αυτή είναι συμβατή με το νόμο. 
Και είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει.
Αυτό που πολύ καλά γνωρίζω, είναι πως η συστηματική αλιεία-εξόντωση των Ολοθούριων προκειμένου κάποιοι να κερδίσουν το ψωμί ή και το παντεσπάνι* τους, μπορεί να επιφέρει τεράστια καταστροφή συνολικά στο ήδη άρρωστο** θαλάσσιο περιβάλλον μας.
Η συνεισφορά του ταπεινού και άσημου αυτού γιγάντιου σκουληκιού στο οικοσύστημα του βυθού είναι τόσο σημαντική, που θα έπρεπε να ωθήσει την πολιτεία σε μια άλλου είδους αντιμετώπιση της κατάστασης.
Δυστυχώς θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά:
Η Οικολογία των ημερίδων και των συνεδρίων είναι νεκρό γράμμα, εάν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.
Εάν δεν διασφαλίζει προστασία στην πράξη και όχι στα λόγια και στα πορίσματα.
*Το συγκεκριμένο αλίευμα αποτελεί ακριβοπληρωμένη πρώτη ύλη για γκουρμέ κουζίνες της Άπω Ανατολής.
**Η συστηματική λεηλασία των αχινών, για τον ίδιο λόγο, έχει μειώσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τους πληθυσμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου