Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

KΡITIKH Σ' ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

" Σε ότι αφορά την επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και παραγωγής των εν λόγω εμβολίων, είναι απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία και οι επιφυλάξεις με δεδομένο ότι αυτές οι διαδικασίες συνήθως διαρκούν πολύ περισσότερο. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη η σημαντική χρηματοδότηση αλλά και οι διεθνείς συνέργειες και συνεργασίες κυβερνήσεων-πανεπιστημίων-βιομηχανίας καθώς και ο σημαντικός αριθμός εθελοντών κλινικών δοκιμών λόγω του κατεπείγοντος της τρέχουσας κατάστασης".

Με τον ισχυρισμό αυτόν, ο συμπατριώτης μας και διαπρεπής επιστήμονας Σπύρος Σκανδάλης προσπαθεί να αιτιολογήσει την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων κατά της covid19, σε κείμενό του το οποίο φιλοξενήσαμε χθες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρχει ολόπλευρη και αλογόκριτη ενημέρωση επί του θέματος.

Όμως η ρήση αυτή δεν συνάδει και δεν εναρμονίζεται, ούτε με τις προ ολίγων μηνών προβλέψεις περί χρόνου παραγωγής και διάθεσης εμβολίων που οι ίδιοι οι ειδικοί προέβαλλαν με βάσει τα επιστημονικά ερευνητικά πρωτόκολλα, ούτε με τα εμβολιαστικά προηγούμενα σε άλλες εξίσου αν όχι σοβαρότερες ασθένειες.

Για να χαρακτηριστεί ασφαλές και άμεσα διαθέσιμο ένα εμβόλιο, πρέπει να προηγηθεί, πέρα από την παρατήρηση σε εργαστηριακό επίπεδο και η κλινική μελέτη σε μικρό τμήμα του πληθυσμού στο πεδίο για ένα μεγάλο διάστημα, ώστε να μελετηθούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις (αλληλεπιδράσεις, παρενέργειες κλπ)

Αυτό το καθεστώς τουλάχιστον εφαρμόζεται σε όλα τα εμβόλια και αυτό αποτελούσε κεντρικό επιχείρημα όλων όσων το διάστημα πριν το καλοκαίρι ειδικών και "ειδικών" παρήλαυναν στα κανάλια και επικέντρωναν το ενδιαφέρον μας σε άλλα μέτρα, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο ως μακρινό στόχο (από 15 μήνες έως 5 χρόνια!!!)...

Σε σχέση με την δαπάνη για τις έρευνες, θυμίζω πως για μια σειρά χρόνιες ασθένειες (καρκίνος, αλτσχάιμερ, πάρκινσον κλπ) οι παγκόσμιοι κολοσσοί της χημικής/φαρμακευτικής βιομηχανίας επενδύουν εξίσου μεγάλα ή και κατά πολύ μεγαλύτερα ποσά στην έρευνα, αλλά ακόμη οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν αντιμετωπιστεί εμβολιαστικά.

Ή για να κυριολεκτώ κάποιες από αυτές έχουν εν μέρει και σε ειδικές περιπτώσεις αντιμετωπιστεί (πχ εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας).

Και η έρευνα πάνω σε αυτές τις ασθένειες συμπληρώνει αισίως μισό αιώνα!!


διαβάστε παρακάτω (αλληλέγγυα δύναμη) και για τους αγγλομαθείς το πρωτότυπο είναι στο σεσημασμένο με γαλάζιο χρώμα:

 
According to the co-founder of BioNTech Dr Ugur Sahin, the COVID-19 vaccine he designed for Pfizer was designed in just few hours in a single day on January 25, 2020.
No other vaccine in history has been created and manufactured so quickly. Previously, the fastest vaccine ever developed took more than four years.


{μτφ του παραπάνω αποσπάσματος του άρθρου της ανάρτησης αυτής: Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της BioNTech Dr Ugur Sahin, το εμβόλιο για την COVID-19 το ετοίμασε μέσα σε λίγες μόνο ώρες, της 25ης Ιανουαρίου 2020 (προσέξτε την ημερομηνία ή αν θέλετε το...timing σε σχέση με το ξεκίνημα της διασποράς του ιού στην Ευρώπη και το ξεκίνημα των lockdowns...). Κανένα άλλο εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής δεν δημιουργήθηκε και παράχθηκε τόσο γρήγορα! Μέχρι τώρα, το πιο γρήγορο εμβόλιο που κατασκευάστηκε ποτέ χρειάστηκε 4 χρόνια για να δημιουργηθεί!! Κι όπως λέγεται παρακάτω, ακόμα και το εμβόλιο της Moderna, η οποία και ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία περίπου και μέχρι τώρα δεν είχε παραγάγει το παραμικρό, χρειάστηκε...δυο ολόκληρες ημέρες για να φτιαχτεί! Τι γίνεται εδώ; Ούτε τα μηχανοκίνητα της Formula-1 δεν αναπτύσσουν τέτοιες ταχύτητες... }

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου