Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥ





Από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε το Κ.Υ. Πάρου υπήρξε μια παρανόηση -ευρύτατα διαδεδομένη εν συνεχεία- στην τοπική κοινωνία.
Μια παρανόηση που συνέχεε τον ρόλο ενός Κ.Υ. με τον αντίστοιχο ενός Νοσοκομείου.
Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν και μικροπολιτικές σκοπιμότητες διαχρονικά (κομματικών, δημοτικών κλπ παραγόντων) τις οποίες αντιλαμβάνεται ο καθείς και δεν θα τις αναλύσω περαιτέρω...
Έτσι, μια πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, η οποία θεσμικά και επιστημονικά δεν μπορεί να υπερβεί τον ρόλο της ως μονάδα παροχής πρώτων βοηθειών σε περιστατικά τραυματισμών, ασθενειών, επιδημιών κλπ, χάριν της απρονοησίας και της ανοησίας της  Παριανής κοινωνίας "πιστοποιήθηκε" ως υποκατάστατο ενός νοσοκομείου.
Και στο πλαίσιο αυτής της παρανόησης, απαιτούνταν από το ολιγάριθμο (και μη εξειδικευμένο πολλές φορές) προσωπικό να αναλαμβάνει ευθύνες και αποστολές που εκ των πραγμάτων αδυνατούσε να φέρει εις πέρας.
Η παρανόηση αυτή σε συνδυασμό με την ατυχή επιλογή αγοράς του υγειονομικού αεροσκάφους προ 13 ετών, καθησύχασε τους Παριανούς δημιουργώντας τους μια ψευδαίσθηση ασφάλειας έναντι της "κακιάς ώρας".
Η απώλεια μέσα από τα χέρια μας της ευκαιρίας να δημιουργηθεί νοσοκομείο στο νησί (δυο φορές εξαγγελθέν), οφειλόμενη και αυτή στην αδράνεια τοπικών αρχόντων και πολιτών την ίδια περίοδο, δεν προοιώνιζε τίποτα καλό.
Η παρατεταμένη ακυβερνησία του Κ.Υγείας, οι αντιπαραθέσεις και διάφορα άλλα "εσωτερικά προβλήματα" κατά καιρούς λειτούργησαν υπονομευτικά αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία του.
Προσπάθειες έγιναν και μάλιστα σοβαρές για την αναβάθμιση του ρόλου του, πλην όμως όλες αυτές προσέκρουαν σε μια αντικειμενική αξεπέραστη εγγενή αδυναμία:
Ένα Κέντρο Υγείας όσο και να προσπαθήσει το προσωπικό του (διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, κ.α.) δεν μπορεί να παράσχει το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών ενός Νοσοκομείου, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος.
Κι αυτό δυστυχώς, παρά τις κατά καιρούς κρίσεις (όπως η τωρινή) που ξεσπάνε, δεν γίνεται επαρκώς αντιληπτό και αναζητούνται τα αίτια αλλού.
Το ίδιο κι η "θεραπεία"...
  


διάβασε σχετικά:

1)ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ*...
 
2)ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ...(Συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου