Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

          Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) για τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική και ηλιακή) ακόμη και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις υπό προϋποθέσεις.
          Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 1421/2013 απόφασή του, απέρριψε προσφυγή οικολογικών οργανώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις η από 12/11/2013 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
          Σημειώνεται ότι στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο που εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση του 2008 τίθενται οι γενικές αρχές και κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ παράλληλα εισάγονται οι κανόνες και τα κριτήρια χωροθέτησης.


          Πάντως, το ΣτΕ στην απόφασή του κάνει ειδική και εκτενή αναφορά για τις αιολικές εγκαταστάσεις σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
          Μάλιστα, οι δικαστές αφού αναλύουν το άρθρο 24 του Συντάγματος, αναφέρονται στους δασικούς νόμους 998/1979 και 1734/1987 και άλλες διεθνείς συμβάσεις, υπογραμμίζουν ότι τα δασικά οικοσυστήματα υπάγονται σε αυστηρό προστατευτικό καθεστώς, ωστόσο παρέχεται στο νομοθέτη η δυνατότητα να επιτρέψει κατ' εξαίρεση και «υπό τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος» επεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής!
          Στη συνέχεια, οι δικαστές σημειώνουν ότι επιτρέπονται επεμβάσεις σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα προκειμένου να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφόσον οι επεμβάσεις περιορίζονται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο.
          Ως προς τα μικρά νησιά το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι και εκεί είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
          Υπενθυμίζουμε ακόμα, για όσους δεν θυμούνται ή δεν θέλουν να θυμούνται, ότι με το Ν. «Μπιρμπίλη»/3851/2010 οι ΑΠΕ χαρακτηρίζονται «έργα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας». Και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία πάρθηκε τότε, για να κάμψει την θύελλα αντιδράσεων που υπήρξε από τους κατοίκους των περιοχών που προβλέπονταν εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Για να καλυφθεί το όποιο νομικό κενό υπήρχε και για την προστασία των «πράσινων επενδυτών» από τις αντιδράσεις των κατοίκων.
          Γιατί αναφέραμε τα παραπάνω; Διότι αρκετοί συμπολίτες μας, αλλά και φορείς, καλλιεργούν την ψευδαίσθηση, συνειδητά ή ασυνείδητα, ότι είναι δυνατόν να σταματήσει το έργο με μια απόφαση του ΣτΕ.
          Δεν αρνηθήκαμε την προσφυγή στο ΣτΕ, θεωρώντας την ως μια μορφή αντίδρασης. Δεν θα υπερασπιστούμε όμως και την άποψη ότι διά πάσαν νόσον...προσφυγή στο ΣτΕ. Το πρόβλημα δεν είναι, κατά την άποψή μας, νομικό. Το νομικό οπλοστάσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τάξης των κάθε λογής Κοπελούζων. Η παραπάνω απόφαση του ΣτΕ αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό.
          Κλείνουμε, προς το παρόν, με αυτό που οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμιζαν στην ανακοίνωσή τους στις 29 Ιανουαρίου 2014:

          «...Οι ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν σταματούν έτσι εύκολα.
          Καλούμε τους νησιώτες να μην εφησυχάσουν από τις προσφυγές που θα κάνουν οι Δήμοι στο Συμβούλιο Επικρατείας. Να είναι σε επαγρύπνηση, ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι να δώσουν μάχη οργανωμένα δίπλα στις ταξικές δυνάμεις για να μην περάσουν τα σχέδια Κυβέρνησης και Επιχειρηματικών Ομίλων...»



ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου