Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

ΠΕΡΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙΟΥ...

 Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνω τα ακλόνητα επιχειρήματα περί την ματαιότητα της ιδέας του υγειονομικού αεροπλάνου.

Το έχω κάνει καταχρηστικά και με εξεζητημένη επιμέλεια την περίοδο που είχε τεθεί το δίλημμα αεροπλάνο ή νοσοκομείο, επί ημερών Γ.Ραγκούση και είχα αποδομήσει σημείο προς σημείο τις αιτιάσεις της άλλης πλευράς. 

Δυστυχώς στον τόπο μας υπάρχει, σε άλλους κοντή μνήμη και σε άλλους απόλυτη αμνησία και κανείς είναι, εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένος να επαναλαμβάνεται.

Θυμίζω λοιπόν, πως υπήρχε τεράστιο ζήτημα νομικής (όχι όμως της συνήθους γραφειοκρατικής, αλλά ουσιώδους) φύσεως σχετικά με την δυνατότητα ένταξής του σε ένα εθνικό σύστημα αεροδιακομιδών, κάτι που συνέβαινε και με το αντίστοιχο (που χρησίμεψε και ως πρότυπο...) της Σαντορίνης*.

Εκτός φυσικά του κεφαλαιώδους ζητήματος της αυθαίρετης και παράνομης αλλαγής του σκοπού για τον οποίο ο Βελέντζας μας είχε αφήσει το κληροδότημα, ζήτημα για το οποίο είχε αποφανθεί ένας εκ των πιο ειδικών περί αυτού (για την ακρίβεια ο ειδικότερος!) ο Ο. Αλιφιέρης.

Η πολύχρονη απουσία του ενέπνευσε κάποιους προεκλογικά(;) να ξαναζεστάνουν την σούπα της αναγκαιότητας ύπαρξής του, απαξιώνοντας την πραγματική ανάγκη ύπαρξης στο νησί δευτεροβάθμιας δομής υγείας, που θα καταστήσει έτσι κι αλλιώς περιττή την μεταφορά των περισσοτέρων ασθενών και τραυματιών στο κέντρο.

Μάλιστα, κάποιοι εισηγήθηκαν και την απίστευτη ιδέα της καθιέρωσης ενός νέου δημοτικού τέλους για την συντήρηση και λειτουργία του, εφόσον το στερημένο από πόρους Βελέντζειο αδυνατεί να καλύψει αυτές τις δαπάνες!!

Η μοναδική απαίτηση να ενταχθε/ συγκαταλεχθεί δηλαδή η Πάρος στην πλειάδα των σύγχρονων "ευρωπϊκών" τοπικών κοινωνιών με υψηλό επίπεδο παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, εκπίπτει στα μυαλά των νοσταλγών της περιόδου 2005-2006 στο επίπεδο της επαναδραστηριοποίησης του αεροπλάνου-φαντάσματος, ζητώντας την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες, να την χρεώνονται οι ίδιοι οι πολίτες, στο όνομα ενός θολού και έωλου πραγματισμού.

Την ίδια ώρα μάλιστα, που δαπανώνται εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για την δημιουργία ολοένα και πιο μεγάλων και δυσανάλογων προς το νησί υποδομών (αεροδρόμιο, λιμάνια κλπ).

Για να καταδειχθεί, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η σύγχυση προτεραιοτήτων που χαρακτηρίζει τους ενασχολούμενους με τα κοινά στον τόπο μας.... 


*Αλήθεια μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος σχετικά με την τύχη του αεροπλάνου αυτού;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου