Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

ΠΟΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

 Έχω επανειλημμένα στηλιτεύσει την απαράδεκτη στάση "αριστερών" κι "επαναστατικών" δυνάμεων απέναντι στον υγειονομικό φασισμό.

Εκείνο που καθιστά όχι απλά απαράδεκτη την στάση τους, αλλά κυριολεκτικά κατάπτυστη, είναι η προσπάθεια να προστατευθούν πίσω από την ασπίδα της επιστήμης.

Επικαλούνται λοιπόν, προκειμένου να αιτιολογήσουν την συμπόρευσή τους με την νεοταξίτικη μεθόδευση, την επιστήμη ως αυτοτελή οντότητα, ως "πράγμα καθεαυτόν", λες και η επιστήμη είναι τομέας ανεξάρτητος από το υπόλοιπο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Λες και η επιστήμη αποσυνδεδεμένη από πολιτικούς-εξουσιαστικούς σχεδιασμούς, αυτονομημένη από οικονομικά συμφέροντα,  υπάρχει και δρα απερίσπαστη για το καλό της ανθρωπότητας!!

Κι αυτές τις σαχλαμάρες τις διακινούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και "διανοούμενοι" που αυτοπροσδιορίζονται ως μαρξιστές...

Όχι, δεν θα καταναλώσω περισσότερη φαιά ουσία για περαιτέρω σχολιασμό.

Σέβομαι τα όσα έμαθα ως μαθητής στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών.

Άλλωστε σε περυσινό μου κείμενο έκανα κομμάτια και θρύψαλα τέτοιες ανοησίες.

Απλά, αναρωτιέμαι αν υπερτερεί η ασχετοσύνη έναντι της μικροπολιτικής σκοπιμότητας, αμφότερες υπηρετούσες την απαξίωση του μαρξισμού ως εργαλείου ανάλυσης και ερμηνείας της πραγματικότητας...

 


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου