Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ Ή ΑΠΛΑ ...ΒΡΟΝΤΩΔΕΙΣ AΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ;

Έχω κατά καιρούς στηλιτεύσει την ευκολία με την οποία καταφεύγουν οι οπαδοί της Άναρχης Ανάπτυξης στο νησί σε επικλήσεις υψηλών επιδιώξεων και ευγενών προσδοκιών, μη παραλείποντες να διανθίσουν στο τέλος το αφήγημά τους περί αυτήν με μπόλικες δόσεις "περιβαλλοντικής ευαισθησίας", κάνοντας κυριολεκτικά το μαύρο άσπρο!

Σε αυτούς, περίοπτη θέση κατέχει φυσικά ο δήμαρχος, ο οποίος τη Φρενήρη και Ανεξέλεγκτη Ανάπτυξη, που ήδη έχει προκαλέσει και προκαλεί πάσης φύσεως ανεπίλυτα προβλήματα, προσπαθεί να την παρουσιάσει ως ελεγχόμενη και προσαρμοσμένη σε "στρατηγικές βιωσιμότητας" και άλλα που προκαλούν εύλογες απορίες. 

Τουλάχιστον στους γνωρίζοντες τα στοιχειώδη. 

Κράτησα κάποιες αποστροφές από την παρέμβασή του για ειδικό σχολιασμό.


1)Στα οφέλη αυτά για τους ντόπιους κατοίκους συγκαταλέγονται εξάλλου η πρόσβασή τους στην ηπειρωτική χώρα και άρα στις νοσηλευτικές μονάδες υγείας, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε πολιτιστικά κέντρα, κ.ά., αλλά και η καλύτερη και ευκολότερη τροφοδοσία και το εμπόριο

Κατά το δήμαρχο δηλαδή, μέχρι σήμερα, η πρόσβαση στα ανωτέρω ήταν ανύπαρκτη, ή έστω ελλιπής;

Η τροφοδοσία και το εμπόριο με ποιο τρόπο θα γίνουν καλύτερα και ευκολότερα;

Θα εγκαινιάσουμε πτήσεις Κάργκο, για να εκτοξευθεί το (ήδη υψηλό μεταφορικό με ακτοπλοία κόστος) κόστος στο Θεό; 

Η αναφορά στις νοσηλευτικές μονάδες είναι κυριολεκτικά εκτός θέματος.

Εκτός κι αν μετά το Βελέντζειο αεροπλανάκι, δρομολογηθεί και κάποιο π.χ. Μπόιγκ 727 για αερομεταφορές σε νοσηλευτικά κέντρα του κέντρου, ή γιατί όχι, και της Ευρώπης...

2)Θα ήθελα ωστόσο να μείνω λίγο περισσότερο στο υπεραπλουστευμένο συμπέρασμα των Φίλων της Πάρου ότι η επέκταση του αεροδρομίου θα οδηγήσει σε προσέλκυση μαζικού τουρισμού, το οποίο θεωρούμε ότι δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, καθώς στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Εδώ ο δήμαρχος τολμά να επινοήσει/εισηγηθεί μια παγκόσμια "επιστημονική πρωτοτυπία".

Ισχυρίζεται πως η Πάρος -με ένα μαγικό τρόπο- θα αποτελέσει εξαίρεση σε κάτι που έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως: 

Σε όποιο "τουριστικό προορισμό" προβαίνουν σε μεγέθυνση των μεταφορικών δυνατοτήτων ακολουθεί αναγκαστικά ο Μαζικός τουρισμός!


3)Πέραν του μαζικού τουρισμού, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες τουρισμού που η Πάρος θα ήθελε και μπορεί να προσελκύσει, όπως ο εναλλακτικός, ο περιηγητικός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και οι ψηφιακοί νομάδες.η βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων και η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας του νησιού

Η αποστροφή αυτή αποτελεί τυπική μανιέρα που χρησιμοποιείται από τους πάσης φύσεως προπαγανδιστές του Μεγάλου και Αναντίστοιχου στα δεδομένα ενός τόπου, η οποία ουδόλως ενισχύει την επιχειρηματολογία τους.

Το αντίθετο μάλιστα, διότι ο Μαζικός τουρισμός κατά κανόνα, δεν αφήνει χώρο στις άλλες κατηγορίες!!

– ο σεβασμός της αυθεντικότητας και η διατήρηση των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών και αξιών, υπό το πρίσμα της διαπολιτισμικής κατανόησης και ανοχής, αλλά και

– η εξασφάλιση μιας ανταγωνιστικής και βιώσιμης οικονομίας που θα παρέχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, προσελκύοντας ποιοτικές επενδύσεις, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, παρέχοντας ευκαιρίες απόκτησης εισοδήματος χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Εδώ το τερμάτισε! Ένα νησί με το αξιοζήλευτο ρεκόρ να έχει κατασκευάσει μέσα σε 30 χρόνια δύο αεροδρόμια σε απόσταση 500 μέτρων το ένα από το άλλο, μόνο σε βιωσιμότητα δεν μπορεί να προσβλέπει.

Αντίθετα αυτό που διασφαλίζει, είναι η μεσομακροπρόθεσμη Εξάντλησή του στο βωμό της προσέλκυσης επενδύσεων και μάλιστα με διακρίσεις σε βάρος των ντόπιων, αφού η παραοικονομία περί τον Τουρισμό έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Και πλήττει κυρίως τους παριανούς!!!

Αλλά με αυτό το τεράστιο θέμα, προσώρας, ο πολυπράγμων δήμαρχος και οι "επιστημονικοί" του σύμβουλοι απαξιούν ν΄ασχοληθούν.

Τέλος, τα περί οραμάτων θα τα αναλύσω σε προσεχές μου άρθρο με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία.

Για να τελειώνουμε και μ' αυτό το παραμύθι...

 

ΥΓ Εκείνη η περιβόητη μελέτη για την Ανάπτυξη του νησιού σε ποιο συρτάρι κοιμάται;

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου