Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών Ελλάδας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, τα τελευταία χρόνια οι μέθοδοι και οι δίαυλοι διακίνησης των ναρκωτικών έχουν αλλάξει.

Ειδικότερα, τα ναρκωτικά (κυρίως κοκαϊνη) που παράγονται στη Λατινική Αμερική, έρχονται στην Ευρωπαϊκή ήπειρο αποκλειστικά σχεδόν δια θαλάσσης, είτε μέσω κοντέινερ που επισήμως περιέχουν φρούτα και λαχανικά, είτε μέσω ιστιοπλοϊκών που ακολουθούν ένα πιο περίπλοκο σύστημα φόρτωσης και μεταφόρτωσης και μάλιστα εν πλω, στα διεθνή ύδατα.

Αφορμή για το κείμενο αυτό, μου έδωσε η πρόσφατη σύλληψη στην Αθήνα ζευγαριού με 8 κιλά κοκαϊνης προερχόμενης από την Κολομβία, ποσότητα η οποία εισήχθη στην Ελλάδα όχι σε κάποιο μεγάλο λιμάνι, αλλά στα Κουφονήσια!

Κάθε καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση προσεγγίζουν τα νησιά μας εκατοντάδες ιστιοπλοϊκά προερχόμενα από οπουδήποτε, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως διαδικασία ελέγχου.

Θα τολμούσα δε να ισχυριστώ, πως η θεαματική αύξηση του ιστιοπλοϊκού τουρισμού πρέπει να συσχετίζεται με τα νέα ήθη κι έθιμα των διακινητών.

Κι όμως η πολιτεία που τόσο κόπτεται στα λόγια για την προστασία της κοινωνίας από τη μάστιγα των ναρκωτικών, δεν κάνει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι κατά τόπους λιμενικές αρχές περιορίζονται σε ρόλο διαχειριστή των αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων, με την επίσημη δικαιολογία της υποστελέχωσης...


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου