Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τρόικα
Πρώτον, ότι η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για να αντιμετωπίσει καταστάσεις σαν την ελληνική και ότι η δημιουργία της Τρόικα στις χώρες υπό κρίση ήταν αναπόφευκτη.
Δεύτερον, η δράση της Τρόικα ήταν καταστροφική σε όποια χώρα πήγε, αλλά η Επιτροπεία θα παραμείνει για την Ελλάδα. «Η Τρόικα πέθανε, μετά το Μάιο θα βρίσκεται μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο και γι' αυτό πρέπει να προετοιμάσουμε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας με κορμό την Κομισιόν». Τι θα πει αυτό; Μα απολύτως τίποτε, γιατί τίποτε δεν αλλάζει. Όπως τίποτε δεν λέει και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως τον Απρίλιο τελειώνουν τα μνημόνια…
Τρίτον, θα γίνει «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά θα συνοδευτεί με «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Τέταρτον, βασικός στόχος είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση στο έργο και στις προτάσεις της Τρόικα. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε σε ποιο βαθμό το ελληνικό κοινοβούλιο συμμετείχε στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της Τρόικα.
Πέμπτον, ο κεντρικός στόχος δεν είναι να επικρίνουμε αλλά να αναλύσουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις για το μέλλον.
Έκτον, ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους είπε τίποτα όταν τον ρωτάγανε για το τι πρέπει να γίνει, τι προτάσεις έχει, παρά μόνο ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών, Γάλλος ευρωβουλευτής, Λίεμ Χόανγκ Νγκογκ, στο γεύμα με το προεδρείο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Είναι σαφές ότι ο κ. Κάρας ήρθε σε διατεταγμένη υπηρεσία για να σπείρει τον πανικό και το φόβο. Η όλη ιστορία της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι για το θεαθήναι, για να σταματήσει το ρεύμα προς τους συνεχώς αυξανόμενους ευρωσκεπτικιστές που χρησιμοποιούν τα δεινά που επιβάλλουν οι τροϊκανοί στις ώρες του Νότου, για να παίξουν το δικό τους πολιτικό παιγνίδι ενόψει των ευρωεκλογών. Θέλουν δήθεν να νομιμοποιήσουν τις παραβιάσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών και των εθνικών συνταγμάτων που έγιναν από την Τρόικα σε συνεργασία με τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν πανευρωπαϊκά στις ευρωεκλογές. Τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά ούτε για τους χριστιανοδημοκράτες, ούτε για τους σοσιαλδημοκράτες συμμάχους τους, καθώς όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται πού πάνε τα πράγματα, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία. Η ραγδαία υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και η συνεχής υποβάθμιση της δημοκρατίας και των θεσμών της, καταστρέφουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ακυρώνουν το ευρωπαϊκό όραμα.
Δεν είναι τυχαίο που την περασμένη βδομάδα, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου τους Ευρώπης ψήφισε δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για τον έλεγχο της τρόικας από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ότι αφορά τουλάχιστον τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, οι δύο τροπολογίες συμπεριελήφθησαν στο Ψήφισμα - Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τον έλεγχο των διεθνών οργανισμών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου