Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Η ΟΜΕΛΕΤΑ (ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ) ΚΑΙ ΤΑ ΑΘΙΚΤΑ ΑΥΓΑ (ΤΗΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ)...

Σχετική εικόνα

Συχνά ακούμε πολιτικούς όλων ανεξαιρέτως των βαθμίδων κρατικής διοίκησης (δήμων, περιφερειών, βουλής, κυβέρνησης), αλλά και κομματικούς παράγοντες, να χρησιμοποιούν την ατάκα  "δεν γίνεται να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά".
Εκτός των περιπτώσεων κατά τις οποίες εννοούν αντιλαϊκά μέτρα, ενίοτε αυτή αποτελεί προπέτασμα καπνού προκειμένου να καλύψουν την απραξία τους.
Όπως λοιπόν με την Κατοχή, στο καθεστώς της οποίας επισήμως τελεί η χώρα από τον Μάιο του 2010 και την οποία βάφτισαν "κρίση" για λόγους που έχω εξαντλητικά αναλύσει, έτσι και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, χρησιμοποιείται παραπειστικά ορολογία ...μετεωρολογίας!!!
Παρουσιάζονται τα προβλήματα μ' έναν τρόπο λες κι έπεσαν αιφνιδιαστικά από τον ουρανό, σαν τη νεροποντή και το χαλάζι ένα πράγμα, αναίτια και ανεξήγητα ακόμη και για την επιστήμη.
Η αναζήτηση αιτίων σχεδόν ποτέ δεν φτάνει σε ανάδειξη και καταγγελία ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ατόμων που ευθύνονται για την πρόκληση, συντήρηση ή και μη αντιμετώπιση των προβλημάτων, είτε αυτοί είναι πολίτες είτε πολιτικοί.
Στον τόπο μας κι αυτό είναι κάτι που παρατηρείται εδώ και πολλά δυστυχώς χρόνια, κάποια από τα προβλήματα που έχουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ΑΦΜ (υποχρεωτικά πλέον...) προσεγγίζονται με μια λογική μοιρολατρική.
Δείτε τι συμβαίνει με την ρητορική για τον περιφερειακό (πήρα αφορμή από πρόσφατη συνέντευξη του δημάρχου) επί παραδείγματι.
Όλοι μιλούν για "προβλήματα" του περιφερειακού, κανείς όμως δεν μπαίνει στον κόπο να κατονομάσει ΕΚΕΙΝΟΥΣ που καταπάτησαν απαλλοτριωθείσα (δηλαδή δημόσια!!) έκταση και κατασκεύασαν οικοδομές μέσα στον δρόμο (στην κυριολεξία!!!) με αποτέλεσμα ο δρόμος αυτός να μην μπορεί, όχι σαν περιφερειακός να λειτουργήσει, αλλά ούτε καν σαν συνηθισμένη αστική οδική αρτηρία. 
Δεν συζητάω -φυσικά- για τιμωρίες και αποκαταστάσεις, γιατί εδώ θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, βλέποντας (το παρδαλό κατσίκι κι εμείς από κοινού) τις  ασχήμιες σε βάρος του "περιφερειακού" να συνεχίζονται...
Κάπως έτσι αντιμετωπίζονται μια σειρά θέματα, με κορυφαίο όλων εκείνο της καταπάτησης και αυθαίρετης εκμετάλλευσης δημόσιων χώρων (παραλίες, ακτές, λιμάνια κλπ) από τουριστικούς επιχειρηματίες, όπου η συζήτηση εξαντλείται σε υψηλού επιπέδου αμπελοφιλοσοφία...
Εν όψει μάλιστα των εκλογών παλαιοί και νέοι υποψήφιοι ρητορεύουν ακατάσχετα περί την ανάγκη να "υπηρετηθεί η Πάρος" και άλλα συνήθη για την περίσταση γλυκανάλατα, αλλά δεν βλέπω ίχνος διάθεσης να μας πουν ΠΩΣ (τινί τρόπω;) θα μας σερβίρουν την ομελέτα της επίλυσης, κρατώντας τα αυγά της παθογένειας άθικτα...  



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου