Κυριακή 5 Μαΐου 2019

ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ"...

Έγραψα σε αδελφό ιστολόγιο πριν απο 9 χρόνια για το πολιτικό τοπίο της Πάρου


ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Αν κάποιος καλόπιστος "εξωτερικός" παρατηρητής των τοπικών πολιτικών μας θεμάτων, αποπειραθεί να συναγάγει συμπεράσματα και να καταλήξει σε σαφή και ασφαλή αποτύπωση των απόψεων των πρωταγωνιστών της αυτοδιοικητικής μας σκηνής την τελευταία οκταετία, θα συναντήσει τρομακτικές δυσκολίες.
Η ντόπια παραγωγή πολιτικής σκέψης βρίθει ανακολουθιών, αντιφάσεων και αυτοαναιρέσεων σε βαθμό απελπιστικά μεγάλο, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα και τους μεταπράττες και τους παραγωγούς της.
Έτσι, το καταχρηστικά προβεβλημένο ως προαπαιτούμενο προόδου του νησιού, που κυριάρχησε την περίοδο 2001-2002 και ήταν το "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" χωρίς ιδεολογικούς, κομματικούς ή άλλου είδους αποκλεισμούς, την περίοδο 2006 τροποποιήθηκε ελαφρώς προς το... "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΠΛΗΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ" (με επικεφαλής όχι τον Λεωνίδα, αλλά τον Λούη) για να φτάσουμε στο σωτήριον έτος 2010 και να μετεξελιχθεί σε "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΜΙΣΩΝ"(με επικεφαλής τον Βλαχογιάννη).
Ο καθένας που περηφανεύεται για το ισχυρό μνημονικό του, διατηρεί ζωντανές μπροστά του τις καταιγιστικές παραινέσεις προς Παρίους, ν' αφήσουν την λατρεία των ειδώλων του ΧΘΕΣ και να μυηθούν στη νέα πολιτική θρησκεία, με την μια και μοναδική εξ αποκαλύψεως αλήθεια, που εξέφραζε συγκεκριμένη δημοτική παράταξη και συγκεκριμένη φυσικά εφημερίδα!
Διατηρεί ζωντανούς και τους φραστικούς προπηλακισμούς -που παραπέμπουν σε καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αιρετικών, ιερών συνόδων -εκ μέρους κυρίως του γνωστού εκδότη-ευαγγελιστή της νέας πολιτικής ορθοδοξίας, εναντίον όσων είχαν μία αλλοιώτικη αντίληψη και είχαν το θράσος να την εκφράζουν δημοσίως!
Έντονα ηχούν στ' αυτιά του, οι σκληρές κριτικές για την αδυναμία(;) της αντιπολίτευσης να κατανοήσει πως οφείλει να απεκδυθεί του ρόλου της και να παραιτηθεί του δικαιώματός της (κατά το σύνταγμα μάλλον ως υποχρέωση αντιμετωπίζεται) να είναι και ν'ασκεί αντιπολίτευση!
Στη συνέχεια και υπό το φως των εξελίξεων που δημιούργησε το "γκρέμισμα των τειχών" μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο Δήμο, τα δεδομένα ανατράπηκαν.
Οι χθεσινοί επικριτές έγιναν χειροκροτητές και οι χθεσινοί υποστηρικτές, καχύποπτοι...
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η διαφαινόμενη σύγκλιση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης σε προγραμματική βάση, δημιούργησε εκνευρισμό και αμηχανία στους περισσότερους ενασχολούμενους με τα κοινά του τόπου.
Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε προκαταβολικά σε πρόθεση μοιράσματος ρόλων και νομής της νέας εξουσίας εκ μέρους των  δύο εταίρων.
Οι σχολιασμοί που ακούστηκαν ή γράφτηκαν ξεπερνούν σε ιλαρότητα, ακόμα και τις μεσημεριανές κουτσομπολίστικες εκπομπές του νεοελληνικού τατιανισμού.
Χωρίς να επικαλούνται έστω και ΕΝΑ παράδειγμα "ύποπτης" συμπεριφοράς της μειοψηφίας,χωρίς να αναλύουν και να παρουσιάζουν ΠΟΥ και ΠΩΣ (δηλαδή σε ποιά σοβαρά ζητήματα) υπαναχώρησαν από τον διεκδικητικό τους ρόλο, απαιτούσαν να συρθούν στην πυρά οι σύμβουλοί της, κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία!
Η Ιερά Εξέταση της Πάρου είχε αποκτήσει πλέον σάρκα και οστά. Το κατηγορητήριο βαρύ: η μειοψηφία "τα βρήκε" με την πλειοψηφία. Η προτεινόμενη ποινή: Θάνατος (πολιτικός εννοείται)
Ποιοί διακινούσαν αυτές τις κραυγαλέες ανοησίες, περιφρονώντας κάθε έννοια και αρχή δεοντολογίας και ηθικής;
Μα οι χθεσινοί τιμωροί της αντίθετης στάσης.
Αναλωνόμενοι σε χυδαιότητες και χονδροειδείς ανοησίες, νέοι μεσσίες  και ευαγγελιστές πορεύτηκαν μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, αποβλέποντας σε προσυλητισμό των ειδωλολατρών Παριανών.
Η κάλπη επιβεβαιώνοντας το όνομά της και τιμώντας με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο την ιστορία της, έστειλε τον καθένα εκεί που "ετάχθη".
Το ερώτημα όμως που ακόμα πλανάται πάνω μας και βασανίζει τον παρατηρητή μας, είναι αν τελικά η πολιτική γεωμορφολογία της Πάρου χαρακτηρίζεται από κάποιες "σταθερές", ή έχει μετεξελιχθεί σε τοπίο της Σαχάρας, αενάως μεταβαλλόμενο και μεταμορφούμενο, με κυρίαρχο στοιχείο το κυματοειδές και σπειροειδές ανάγλυφο.


Παρακαλώ πολύ, κάντε μια προβολή και σύγκριση με το σήμερα και βρείτε ομοιότητες και διαφορές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου