Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ (μια προσωπική μαρτυρία)...

 

 

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τον αδόκητο, άδικο και πρόωρο χαμό του Χρήστου Βλαχογιάννη.

Απώλεια μεγάλη για όλους μας, οικογένεια, φίλους, απώλεια για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Χρήστος ήταν ένας άνθρωπος χαρισματικός, με μια εκ φύσεως συστολή που δεν επέτρεπε να εκδηλωθεί ο πλούτος των χαρισμάτων του σε όλη τους την ένταση και έκταση.

Υπήρξε συνεπής στις ιδέες του και τίμησε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον ρόλο του ως αυτοδιοικητικός.

Έχω αποκομίσει άλλωστε μια πολύ διδακτική εμπειρία από την αδιαπραγμάτευτη συνέπεια λόγων και έργων του ανθρώπου αυτού.

Ήταν το 1992, όταν για πρώτη φορά κατόπιν επίμονων οχλήσεων από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης τότε (απερχόμενου νομαρχιακού συμβούλου, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων), αποφάσισα να εκτεθώ ως υποψήφιος για την θέση του Νομαρχιακού Συμβούλου που αναλογούσε στην Πάρο.

Μέχρι τότε και παρά το γεγονός ότι είχα δεχθεί προτάσεις να συμμετάσχω σε ψηφοδέλτια δημοτικών εκλογών (άλλωστε από το 1982 πρωτοστατούσα στην δημιουργία κινήσεων και παρατάξεων) αρνιόμουν πεισματικά θεωρώντας -παραδόξως- την τοπική αυτοδιοίκηση ως πολιτικό πάρεργο.

Παρά το γεγονός πως στο ξεκίνημα της πορείας προς τις εκλογές διαφαίνονταν η άνετη επικράτησή μου, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν υπήρχε στο τραπέζι άλλη υποψηφιότητα, έπειτα από τους εξωφρενικούς χειρισμούς του Επαρχιακού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε την τελευταία στιγμή* να κατεβάσει κομματικά στηριζόμενο(!) υποψήφιο (Γιάννης Χανιώτης) θεωρώντας πως τα "κουκιά" ευνοούσαν μια τέτοια επιλογή και την αντίδραση-απάντηση της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ με την στήριξη του δικού της εκλεκτού (Ιερώνυμος Μαριάνος) ο οποίος και τελικά επικράτησε αντιστρέφοντας το συσχετισμό που υπήρχε αρχικά, όλοι σχεδόν που με διαβεβαίωναν για την στήριξή τους λάκισαν και ψήφισαν τις κομματικές υποψηφιότητες.

Όλοι πλην ενός, μαντέψτε:του Χρήστου, ο οποίος τιμώντας τα όσα πρέσβευε στα λόγια, ήταν ο μοναδικός που τελικά με ψήφισε.


 

*μου ζητήθηκε μάλιστα θρασύτατα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και από εκείνους που με προέτρεπαν με πείσμα λίγο καιρό πριν να εκτεθώ, αρνούμενος φυσικά κάτι τέτοιο, εξηγώντας πως οι εκλογές αυτές θα κρίνουν εκτός των άλλων την ειλικρίνεια και αξιοπιστία των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων που αποτελούσαν το εκλεκτορικό σώμα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου