Το ευκολότερο πράγμα στην εκφορά δημόσιου λόγου, είναι να τοποθετείσαι με απλουστεύσεις.
Συνοδευόμενο μάλιστα από επίκληση τετριμμένων και αυθαίρετων χαρακτηρισμών που δεν συνάδουν με την ζώσα πραγματικότητα τότε πιάνεις κυριολεκτικά "ταβάνι".
Σε χθεσινό άρθρο του που δημοσίευσα, ο φίλος Θανάσης επιχείρησε μια προσέγγιση του "Ουκρανικού" από την φιλοευρωπαϊκή(;) σκοπιά.
Έπεσε όμως σε μεθοδολογικά σφάλματα, τόσο αναφορικά με την θεμελιώδη σχέση αιτίας-αποτελέσματος στις διεθνείς σχέσεις, όσο και με το ποια είναι η κατάσταση αναφορικά με το επίπεδο της δημοκρατίας στα εμπλεκόμενα μέρη.
Να κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις:
1)Ο όρος ιμπεριαλισμός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά βούληση, αλλά μόνον όταν όλες οι επιμέρους παράμετροι τον συναποτελούν, τον συγκροτούν.
Έτσι είναι το λιγότερο αδόκιμος ο όρος στην περίπτωση της "εισβολής" της Ρωσίας στην Ουκρανία.
2)Η "εισβολή" των Ρώσων δεν προέκυψε κατόπιν προβοκάτσιας, ή τέλος πάντων μεθοδευμένης κρίσης εκ μέρους τους, αλλά ως αποτέλεσμα των επί οκταετίας εγκλημάτων της Ουκρανικής πλευράς απέναντι στους αποκαλούμενους "Ρωσόφωνους". Θυμίζω πως η Ουκρανική πλευρά είχε δεσμευθεί με συνθήκη απέναντι στη διεθνή κοινότητα και την Ρωσία για την προστασία τους, κάτι που συνεχώς αθετούσε από το 2014 (οπόταν έγινε εκεχειρία) κι εντεύθεν, προβαίνοντας σε θηριωδίες σε βάρος τους, κάτι που φαίνεται πως αγνοεί ο αρθρογράφος.
3) Τα εδάφη στα οποία "εισέβαλε" η Ρωσία είναι σχεδόν αμιγώς Ρωσικά από ιστορική σκοπιά και η Ρωσία έπραξε αυτό που κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να πράξει όταν ταλαιπωρούνται ή (ακόμη χειρότερα) σφαγιάζονται πολίτες της ίδιας εθνικής ταυτότητας, σε όμορες ή άλλες χώρες.
Θυμίζω δε πως η ίδια η ύπαρξη της Ουκρανίας ως κράτος, αποτελεί μια ιστορική αυθαιρεσία, είναι κοντολογίς ένα κράτος δοκιμαστικού σωλήνα.
4)Αν η Ρωσία μπορεί να χαρακτηριστεί "ιμπεριαλιστική" δύναμη, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση τι είναι;
Λέσχη απόρων κορασίδων;
Ξεχνά ο φίλτατος, πως είτε αυτοτελώς, είτε σε αγαστή συνεργασία με το ΝΑΤΟ αυτή ήταν (μιλάμε για τον σκληρό πυρήνα Γαλλίας-Γερμανίας, οι άλλοι είναι τα τσουτσέκια τους...) που πραγματοποίησε τέσσερις μείζονες αιματοβαμμένες επεμβάσεις ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία).
Αφήνω τα ψιλολόγια στην Κεντρική Αφρική και αλλού...
Ξεχνά πως η μόνη αποικιοκρατική δύναμη στον κόσμο είναι η Γαλλία (η Μ.Βρετανία έχει κάτι εναπομείναντα ψίχουλα Γιβραλτάρ. Φώκλαντ κλπ), άρα είναι κατεξοχήν ιμπεριαλιστική χώρα, κάτι που απέδειξε/υπενθύμισε με την αποστολή στρατού στην Γουαδελούπη στις πρόσφατες ταραχές που ξέσπασαν για τα μέτρα κατά της "πανδημίας"...
5) Τέλος αναφορικά με το επίπεδο δημοκρατικών ελευθεριών, ας το αφήσουμε καλύτερα, γιατί η εικόνα του κατειλημμένου Παρισιού από τεθωρακισμένα και στρατό, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν το κίνημα των αντιεμβολιαστών αρκεί από μόνη της για να καταδείξει το επίπεδο και το περιεχόμενο της "δημοκρατίας" δυτικού τύπου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου