Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ...

Προκλητικότατος και πάλι ο Ερντογάν, όπως το συνηθίζει άλλωστε, στηριζόμενος σταθερά σε ξένες πλάτες.

Κι ας μην είναι διακριτό στους πολλούς κάτι τέτοιο.

Κι ας κατηγορεί -δικαίως- και την Ελληνική πλευρά πως επενδύει σε έξωθεν βοήθεια.

Γνωρίζει και το γνωρίζει πολύ καλά, πως η Τουρκία υπάρχει (ναι υπάρχει!!) γιατί έτσι επέλεξαν οι μεγάλες δυνάμεις την περίοδο 1920-1922.

Γιατί η Τουρκία θα είχε σβήσει από τον χάρτη -τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε σήμερα- αν κι εφόσον δεν συνέτρεχαν οι παρακάτω βασικοί λόγοι:

1)Η αιφνίδια κυβερνητική αλλαγή και απομάκρυνση Βενιζέλου από την εξουσία.
.
2)Η μεταστροφή της Γαλλίας, η οποία από σύμμαχος της Ελλάδας και πολέμιος της Τουρκίας, μεταλλάχθηκε στον υπ' αριθμ.1 στυλοβάτη και σύμμαχο της τελευταίας.

3)Η ανακόλουθη στάση των ΗΠΑ σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν στην περίπτωση του "μεγάλου ασθενή", όπως αποκαλούσαν την καταρρέουσα κι εκφυλιζόμενη Οθωμανική αυτοκρατορία.
και 
4)Η συντονισμένη υπονόμευση μέχρι τέλους όλων σχεδόν των μεγάλων δυνάμεων (πλην Μ.Βρετανίας η οποία κράτησε μια επαμφοτερίζουσα στάση) των Ελληνικών πρωτοβουλιών

Σε αυτούς αν προστεθούν και κάποια δευτερεύουσας σημασίας γεγονότα, όπως ο τραγέλαφος των κινήσεων της φιλοβασιλικής-αντιβενιζελικής παράταξης, οι παιδαριώδεις χειρισμοί της φυσικής ηγεσίας του Ελληνικού στρατού επί δύο συναπτά έτη, η απουσία ξεκάθαρης στρατηγικής, κοκ, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως ούτε οι -αδιαμφισβήτητες- ικανότητες του τουρκικού επιτελείου, ούτε η κόπωση, ούτε η έλλειψη εφοδίων, ούτε οποιαδήποτε άλλη αιτία, θα μπορούσε να οδηγήσει πιο σίγουρα σε ήττα της Ελλάδας στην Μικρασιατική εκστρατεία.

Η Τουρκία υπάρχει γιατί έτσι επέλεξαν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής, οι οποίες μετά τον κατακερματισμό και την μεταξύ τους μοιρασιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (δια των περιβόητων "εντολών"), έκαναν στροφή 180 μοιρών και άδειασαν την Ελληνική και την Αρμένικη πλευρά με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο Ερντογάν είναι καλά "διαβασμένος", γνωρίζει το παιχνίδι των Μεγάλων διαχρονικά και ξέρει πως το χειρότερο σενάριο γι αυτόν είναι ένας σκηνοθετημένος πόλεμος-οπερέτα τύπου 1897, προκειμένου να επιτύχει στις διεκδικήσεις του, απέναντι σε μια φοβική και ξενόδουλη πολιτική ηγεσία που παριστάνει τον θεματοφύλακα των εθνικών μας συμφερόντων...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου