Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

 

Τυφώνας «Μίλτον»-Πρόβα ”οικοτρομοκρατίας-”οικοελέγχου”των κοινωνιών-Νεκροί στη Φλόριντα, όσοι(2) στο Ξυλόκαστρο

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ...

 Πανηγύρι κανονικό στήθηκε στα συστημικά ΜΜΕ για τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Έπειτα από 12 χρόνια από την πλήρη κατάρρευση του κόμματος, του δεύτερου ένοχου κόμματος για την χρεοκοπία της χώρας (πρώτη και καλύτερη η ΝΔ φυσικά...) κι έπειτα από το απαραίτητο "ξέπλυμα" που του έκανε το σύστημα, οι προοπτικές διαγράφονται πολύ αισιόδοξες ενόψει μάλιστα της αποσύνθεσης του τρίτου πόλου (ΣΥΡΙΖΑ) του δωσιλογισμού.

Πολλοί παλαιοί ψηφοφόροι επιστρέφουν στην πράσινη οικογένεια, σαν να μην έχει μεσολαβήσει τίποτα, σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό από το 2009 και μετά.

Για να επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά το πόσο κοντή μνήμη διαθέτει ο Ελληνικός λαός (ή αν προτιμάτε μεγάλο τμήμα του) και πόσο εύκολα χειραγωγείται.

 

ΥΓ. Όσο για τους σαχλαμαριστές που εξακολουθούν να πιστεύουν σ' ένα ΠΑΣΟΚ βγαλμένο από τα παραμύθια, κάθε ενασχόληση είναι περιττή...


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΛ

 Την ιδέα να αξιοποιηθεί ως υποκατάστατο του πολιτιστικού κέντρου που ήταν ανέφικτο τότε η αίθουσα του ΕΠΑΛ, την είχα καταθέσει προφορικά στο δημοτικό συμβούλιο πριν καλά-καλά παραδοθεί το έργο.

Στην συνέχεια την έφερα και εγγράφως με όλους τους τύπους.

Δυστυχώς όπως και πολλές άλλες προτάσεις μου πετάχτηκε στα αζήτητα για αρκετά χρόνια.

Έπρεπε να υπάρξει η συγκυρία μιας διοργάνωσης θεατρικών παραστάσεων, για να "ξαναζεσταθεί" η πρόταση και να υλοποιηθεί επί δημαρχίας Κωβαίου.

Το καλό ήταν ότι έγινε η κίνηση, το κακό ήταν πως οι θέσεις των θεατών ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που υπολογίζαμε με άλλου τύπου βεβαίως διευθέτηση.

Κι ήρθαμε στο σήμερα για να ανακαλύψουν το λάθος και να το διορθώσουν με νέα χωροταξία.

Δημοσιεύω σήμερα παλαιότερο κείμενο, έτσι για την ιστορία...

 

 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά την προσπάθεια των εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ να οργανώσουν και να λειτουργήσουν το σχολικό συγκρότημα λίγο μόλις καιρό μετά την παράδοσή του προς χρήση, από την θέση του μέλους της Σχολικής Επιτροπής ως εκπρόσωπος της τότε αντιπολίτευσης (περίοδος 2007-2010).
Οφείλω να εξάρω ιδιαιτέρως το μεράκι και τον ζήλο του διευθυντή κ.Φλέσσα, με τον οποίο συνήψα και διατήρησα μέχρι τέλους άψογη συνεργασία.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και κατόπιν εισηγήσεώς μου, πείστηκε για την ανάγκη να διερευνήσει τη δυνατότητα, να αξιοποιηθεί η τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ως εναλλακτικός χώρος πολιτιστικών και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων από διάφορους εξωσχολικούς φορείς.
Για το σκοπό αυτό έκανε μια πρόχειρη μελέτη-αποτίμηση του απαιτούμενου για τη βελτίωση των συνθηκών κόστους, όπου το υπολογισθέν ποσό δεν υπερέβαινε τις 40.000 ευρώ, προκειμένου η Πάρος να αποκτήσει μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει εδώ και χρόνια με την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου.
Έπειτα από απόφαση της σχολικής επιτροπής η οποία έκανε αποδεκτή την πρότασή μου, έφερα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με την ελπίδα πως σύντομα θα υλοποιούνταν μια τόσο ελάχιστα κοστοβόρα και άμεση λύση.
Η διοργάνωση της τελετής βράβευσης των διακριθέντων αθλητών του ΝΟΠ που πραγματοποιήθηκε (κατόπιν εισηγήσεώς μου στον πρόεδρο του συλλόγου) εκείνη την εποχή στην εν λόγω αίθουσα, έπεισε και τους πλέον δύσπιστους για την ορθότητα και βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε μια καταρχήν θετική αντιμετώπιση, χωρίς όμως να υπάρξει δεσμευτική απόφαση.
Κι από τότε και παρά τα κλάματα όλων των εμπλεκομένων (Δήμου, δημοτικών παρατάξεων, κομμάτων, συλλόγων)  για την απουσία μεγάλου κλειστού χώρου εκδηλώσεων, δυστυχώς δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.
Τέτοια θέματα άλλωστε δεν θα μπορούσαν να τύχουν ιδιαίτερης προβολής και σοβαρής ενασχόλησης, αφού όπως σημείωνα και τότε σε σχετικό δελτίο τύπου (που έμεινε κι αυτό στα αζήτητα) το κύριο βάρος πέφτει στην παραπολιτική και στην σαχλαμάρα.

 

Γάζα: Εκεί που σταύρωσαν την ανθρωπιά

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

NEΡΟ: ΑΓΑΘΟ Ή ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ;

 Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το νομοσχέδιο/φάντασμα (ότι γνωρίζουμε προέρχεται από διαρροές...) της κυβέρνησης περί ουσιαστικής κατάργησης των ΔΕΥΑ, γίνεται σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής και τους υπερασπιστές του υφιστάμενου καθεστώτος που κατοχυρώνει την διαχείριση του νερού στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα επιχειρήματα υπέρ της Μητσοτακικής "μεταρρύθμισης" είναι το λιγότερο αστεία, και είναι φανερό και στον πλέον αδαή, πως επιχειρείται να δοθεί άλλο ένα φιλέτο κερδοσκοπίας στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κάτι που συμβαίνει παγκόσμια στο πλαίσιο της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού. Απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει την απόφασή της αυτή σταδιακά, κλιμακωτά.

Ωστόσο, από την μεριά των αντιδρώντων, ίσως λόγω υπερβάλλοντος ζήλου και προκειμένου να ενισχύσουν την φαρέτρα τους με πιασάρικα βέλη/επιχειρήματα, ακούγονται και πράγματα αναχρονιστικά, με κορυφαίο το επιχείρημα πως το νερό είναι αγαθό και ως εκ τούτου δεν εμπορευματοποιείται!

Συγχέουν την αναγκαιότητα του να αποφασίζει η Τ.Α. για τα θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων (ειδικότερα στον τομέα της ύδρευσης), με την διαδικασία που απαιτείται πλέον σε μεγάλους δήμους για την ανόρυξη, επεξεργασία και διανομή του νερού.

Δυστυχώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, το νερό έπαψε εδώ και πολλά χρόνια σε δήμους όπως η Πάρος να είναι απλά ένα αγαθό και μετατράπηκε σε προϊόν.

Και μάλιστα βιομηχανικού τύπου προϊόν!

Αυτός άλλωστε ήταν κι ο λόγος ίδρυσης των ΔΕΥΑ, οι οποίες ναι μεν λαμβάνουν υπόψιν την κοινωνική διάσταση της υπηρεσίας που προσφέρουν, αλλά και τυπικά και επί της ουσίας λειτουργούν με κριτήρια επιχειρηματικά!

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν για παράδειγμα η ΔΕΥΑΠ έχει εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαδικασία κατασκευής αφαλατώσεων το κόστος κατασκευής των οποίων φτάνει πλέον τα 4 με 5 εκατομμύρια ευρώ!

Για να μην αναφερθώ στον κύκλο εργασιών της και στους ισολογισμούς της, κατάσταση που ουδόλως συγκρίνεται με τους αλήστου μνήμης καιρούς των κοινοτήτων με τους υδραυλικούς  και εθελοντές σαν τον αείμνηστο Βαγγέλη Κόντε (για την Παροικία) να συγκροτούν το "επιτελείο" του τομέα ύδρευσης.

Το συμπέρασμα που συνάγεται λοιπόν είναι, πως για να μπορέσεις ν' αντισταθείς στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, πρέπει να έχεις σαφή και ξεκάθαρη γνώση του πεδίου και να επικαλείσαι την πραγματικότητα, αλλιώς ο πόλεμος που γίνεται επ' αυτού θα είναι χαμένος εκ των προτέρων....


Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος (οι) της Woke Culture;

 Αναφερθήκαμε στα δυο προηγούμενα άρθρα μας για την Woke Culture στον Παύλο Πολάκη και την συνολικότερη κοινωνικοπολιτική ιστορία της χώρας μας όπως και στην εγγενή αδυναμία της να αφομοιώσει θετικά –δυστυχώς το πράττει μόνο αρνητικά...– τα εισαγόμενα προϊόντα της Αμερικής/Ευρώπης (της και κακώς ονομαζόμενης «Δύσης») και μιλήσαμε γενικότερα για την προσπάθεια κατάργησης «δεδομένων», σταθερών «αξόνων», αρχών πολιτισμού και παραδόσεων της κλασσικής Ιστορίας και του ανθρώπινου πολιτισμού. Συνολικά και συνοπτικά, θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πέντε στόχους της Woke Culture


Πρώτον, την κατάργηση των συλλογικοτήτων και ειδικότερα των μεγάλων συλλογικοτήτων (Έθνος, Κόμμα, Συνδικάτο, Φύλο, Οικογένεια, Πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε ιστορικά, Θρησκεία).

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

OΣΚΑΡ ΑΝΟΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

 Το να προσπαθείς να πείσεις περί του αντιθέτου του προφανούς, απαιτεί μεγάλο θράσος.

Εκεί που η προσπάθεια "προσαρμογής" της πραγματικότητας στις ανάγκες της ιδεοληψίας σου καταντά κωμική, είναι όταν προβαίνεις σε βολικές συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων και καταστάσεων. 

Θυμίζω: ο υπερτουρισμός αναφέρεται στην υπερβολική επισκεψιμότητα τουριστών σε έναν προορισμό, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Όλοι αυτοί οι ανεύθυνοι κεκράχτες της ισοπέδωσης του νησιού -με κρανία κενά περιεχομένου- που διατείνονται πως δεν υπάρχει πρόβλημα υπερτουρισμού στο νησί, αγνοούν ή καμώνονται πως αγνοούν ότι η κατάταξη της Πάρου στη χορεία των υπερτουριστικών περιοχών προκύπτει, τόσο από τον απόλυτο αριθμό τουριστών, όσο κυρίως από την αναλογική σύγκριση αυτού με τον μόνιμο πληθυσμό.

Αυτή την έννοια έχει ο όρος φέρουσα ικανότητα, που μετριέται και αντιστοιχεί αποκλειστικά σε κάθε περιοχή.

Αλλιώς η σύγκριση θυμίζει την αντίστοιχη μεταξύ ελέφαντα και σκαραβαίου στην άρση βαρών.

Κι επειδή η Βαρκελώνη έγινε τώρα τελευταία της μόδας ιδού τα στοιχεία:

πληθυσμός 5 εκατομμύρια περίπου

τουρισμός 26 εκατομμύρια περίπου

αναλογία 1/5 περίπου

Πάρος

 πληθυσμός: 16.000 περίπου

τουρισμός: 700.000 περίπου

αναλογία 1/44(!) περίπου.

Περιττός λοιπόν ο επίλογος....

 


 

Παραλήρημα ”οικοτρομοκρατίας”-BBC:τυφώνες στην Βρετανία και 400° C θερμοκρασία!–Ζήτησαν «συγγνώμη» μετά!

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ "ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ"

 Άστραψαν  και βρόντηξαν οι "επιστήμονες" και πάσης φύσεως "ειδικοί" σε θέματα κλίματος και περιβάλλοντος για την Αποκάλυψη που θα έφερνε ο τυφώνας Μίλτον, όλη την προηγούμενη, τουλάχιστον, εβδομάδα.

Τελικά, όχι μόνο δεν ήχησαν οι σάλπιγγες του θανάτου, όχι μόνο δεν αφανίστηκε η Φλώριδα, αλλά κι αυτός ο ίδιος ο τυφώνας, μάλλον δεν ήταν τόσο ...τυφώνας!

Για να γίνουν ρεντίκολο όλοι αυτοί οι τρομολάγνοι, που έχουν κάνει επιστήμη την καλλιέργεια και διασπορά του πανικού.

Όπως συνέβη άλλωστε και με τους αντίστοιχους "ειδικούς" στην περίπτωση της ανθυπογρίπης του κοροϊδοϊού.

 

Η εγκληματικότητα των αλλοδαπών σε αριθμούς (Α' Μέρος), Σαράντης Ταχτσιόγλου

Η εγκληματικότητα των αλλοδαπών σε αριθμούς (Α’ Μέρος)

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως...

 

Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ "ΕΙΔΙΚΟΥΣ" ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.....

“Το All inclusive στην Ελλάδα είναι μια καταστροφή”

All inclusive
Με τίτλο “All-inclusive Greece” is a disaster,  “Το All-inclusive στην Ελλάδα είναι μια καταστροφή”,  η διεθνής ιστοσελίδα eHotelier φιλοξενεί άρθρο της κυρίας Φιλίας Τούντα, συμβούλου σε θέματα τουρισμού και ταξιδιών και πρέσβειρα του τουρισμού στα Χανιά, όπως παρουσιάζεται, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η άνθηση αυτής της μορφής τουρισμού ερήμωσε τις τοπικές οικονομίες.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι παλιές πόλεις στη Λέσβο και τη Ρόδο σφύζουν από ζωή, όμως στα θέρετρα το all-inclusive έχει εξαφανίσει οικογενειακές ταβέρνες, μικρά καταστήματα, μικρά και οικογενειακά ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Αυτή η κατάσταση φαίνεται ανάγλυφα στις Κάτω Γούβες στην Κρήτη, γράφει.Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι αυτή η παγκόσμια τάση διακοπών είναι δημοφιλής στους τουρίστες, οι οποίοι θέλουν, ειδικά κατά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αισθάνονται σίγουροι για τα έξοδά τους και επιλέγουν ξενοδοχεία All-inclusive.Όμως, σημειώνει, τι σημαίνει για τους προορισμούς το μοντέλο του Αll-inclusive, όπου οι τουρίστες καλούνται να “αφήσουν τα πορτοφόλια τους στο σπίτι”; Το προσωπικό είναι σπάνια Έλληνες, η ιδιοκτησία των ξενοδοχείων τις περισσότερες φορές ανήκει σε μια υπερπόντια πολυεθνική εταιρεία και τα κέρδη επαναπατρίζονται στο εξωτερικό.
Έτσι, οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν μικρό ή μηδενικό οικονομικό όφελος.
Η διαιώνιση του σημερινού μοντέλου Αll-inclusive, υπογραμμίζει, απειλεί τον χαρακτήρα των προορισμών, που οι τουρίσ τες πληρώνουν για να δουν. Το μοντέλο αυτό θα είναι πιο βιώσιμο εφόσον εξασφαλίσει ισότιμες συνθήκες και δώσει δύναμη στις τοπικές οικονομίες, προσθέτει.
Όσο για τους ίδιους τους τουρίστες, τι βλέπουν στην Ελλάδα; Οντας μέσα σε ένα ξενοδοχείο, θα μπορούσαν αυτό το περιβάλλον να το βιώνουν στην Τουρκία ή την Πορτογαλία.Η ίδια συμβουλεύει τους τουρίστες να επιλέγουν τοπικά ιδιόκτητα ξενοδοχεία και καταλύματα, όπου μπορούν να έχουν και γεύματα εξίσου φτηνά με το Αll inclusive. Ετσι, θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν περισσότερα για τον προορισμό και τον τοπικό πολιτισμό, και να αυξηθούν τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Πολλά χρόνια πριν, σημειώνει, ένα μέρος του κάθε ευρώ που δαπανάται σε ένα θέρετρο διαχέονταν στην τοπική οικονομία, αλλά σήμερα το εισόδημα από τον τουρισμό διαρρέει έξω από την Ελλάδα και μόνο ένα μικρό ποσό παίρνει η τοπική οικονομία.
Δυστυχώς, υπογραμμίζει, μετρώντας τον αριθμό των αφίξεων στα αεροδρόμια, ως μέσο για την εκτίμηση της επιτυχίας ή της αποτυχίας του τουρισμού, αυτό δεν έχει πλέον καμία αξία για τους χιλιάδες που χάνουν τις επιχειρήσεις τους και τις δραστηριότητες επιβίωσης κάθε σεζόν.Δυστυχώς, συνεχιζει, η “Αll inclusive” τάση δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προκαλεί προβλήματα σε πολλές τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Πριν να είναι πολύ αργά, καταλήγει, το “Αll inclusive” πρέπει να ρυθμιστεί και να αναπτύσσεται με περιορισμούς, διότι ο τουρισμός δεν είναι επιχείρηση μόνο ενός ταξιδιωτικού πράκτορα ή  ενός ξενοδοχείο, είναι μια επιχείρηση μιας ολόκληρης κοινότητας.

ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΚΑΙ "ΕΙΣΒΟΛΕΣ"...

Όταν η Ρωσία, έπειτα από μια σχεδόν οκταετία συστηματικών σφαγών Ρώσων (τους οποίους βλακωδώς και δολίως αποκαλούν Ρωσόφωνους τα ανιστόρητα ξεφτέρια της ανάλυσης) στην περιοχή της Κριμαίας, εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, αυτό ονομάστηκε εισβολή.

Ακολούθησαν καταγγελίες, κυρώσεις κι ένας κακός χαμός για τους κακούς Ρώσους και τον δικτάτορα Πούτιν.

Όταν το Ισραήλ εισβάλλει σ' ένα κυρίαρχο κράτος, τον Λίβανο, με πρόσχημα την άμυνά του (;) τα λαμόγια της παραπληροφόρησης το αποκαλούν "χειρουργική παρέμβαση"!

Έχοντας το κράτος πειρατής στο ενεργητικό του ήδη 43.000 χιλιάδες νεκρούς και αμέτρητες χιλιάδες τραυματίες, εκατομμύρια εκτοπισμένους και αστέγους, η διεθνής -ευαίσθητη κατά τα άλλα- κοινότητα πετάει χαρταετό....  




 

 

Η βιασύνη για τη χρήση αναπνευστήρων σκότωσε χιλιάδες ασθενείς με COVID


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

ETΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ (5)

 

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

ΑΠΡΑΞΙΑ...

Βουλιάζει το νησί από κόσμο φέτος.
Όπως και πέρυσι όμως, η Πάρος βουλιάζει στα προβλήματα που προκαλεί η αντικειμενική αδυναμία της ν' ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις του "μέγα πλήθους" των επισκεπτών.
Τα πρώτα άκρως ανησυχητικά σημάδια για τις μέλλουσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την άκρατη και άκριτη "ανάπτυξη", έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους με το έμπα κιόλας της τουριστικής αιχμής.
Δεν είναι μόνο τα αποθέματα νερού που στέλνουν μήνυμα κόπωσης.
Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της καθαριότητας που αποτελεί ζητούμενο παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των δημοτικών υπαλλήλων.
Σημάδια κόπωσης εμφανίζουν και οι υποδομές, οι οποίες λειτουργούν οριακά, ή απλώς υπολειτουργούν!!
Δεν είναι μόνο το κυκλοφοριακό που έχει καταστήσει το σύνολο σχεδόν των οικισμών του νησιού δύσκολα προσβάσιμο ιδιαίτερα τον Αύγουστο, με την ίδια την πρωτεύουσα να είναι άβατο για τους εποχούμενους τουλάχιστον επί τριμήνου.
Είναι και η πλήρης αναρχία που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες για τους λουόμενους τις περισσότερες παραλίες, χωρίς οι τοπικές αρχές να δείχνουν ίχνος ενδιαφέροντος για το γεγονός.
Εξαντλούν τη φαιά τους ουσία σε ευχολόγια ή σε συσκέψεις με υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους που κατά καιρούς εμφανίζονται για πολιτικό νταραβέρι...
Η ρύπανση/μόλυνση του περιβάλλοντος, ειδικότερα εκείνη του θαλάσσιου, γνωρίζει πρωτοφανή έξαρση, με ορισμένες περιοχές να είναι μονίμως στο έλεος ασυνείδητων και ατιμώρητων εγκληματιών.
Η απόρριψη λυμάτων σε απόσταση αναπνοής από την ακτογραμμή είναι πλέον καθεστώς και όσοι χειριζόμαστε σκάφη και κάθε λογής πλωτά μέσα, το συναντούμε από τα μέσα Ιουνίου σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Οι μόνοι που δεν βλέπουν και δεν ακούνε τίποτα είναι οι Αρμόδιοι και Αριστογείτονες που φέρουν και την τελική ευθύνη για την όλη κατάσταση.
Κατά τα άλλα οι σχεδιασμοί και τα παραπολιτικά κωλοσουρώματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εκλογές και όχι στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα...
Πως το είχαμε πει προεκλογικά;
Α ναι!
ΠΑΡΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ!!!


 

 

Μπορούν Ισραήλ και ΗΠΑ να συντρίψουν το Ιράν; Κώστας Γρίβας

Μπορούν Ισραήλ και ΗΠΑ να συντρίψουν το Ιράν;

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ (4)

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ...

 Την ίδια ώρα που σε διάφορες χώρες και κυρίως φημισμένες πόλεις της Ευρώπης με τεράστια τουριστική παράδοση (Βενετία, Βαρκελώνη, Μαγιόρκα, Λισαβόνα κλπ) , αναπτύσσεται ένας ολοένα και πιο έντονος προβληματισμός σχετικά με το παρόν και το μέλλον του τουρισμού και κυριαρχούν φωνές που απαιτούν την εδώ και τώρα μείωση(!) των τουριστικών ροών, εδώ, στο νησί των Μακάρων (και των Μακάκων...) κάποιοι κάνουν όνειρα για ολοένα μεγαλύτερες επιδόσεις, ωσάν ο τουρισμός να αποτελεί αυθύπαρκτη και αυτόνομη σε σχέση με το νησί και τους πολίτες του οντότητα.
Είναι κατ΄αυτούς δηλαδή μια απλή επιχείρηση η οποία ουδόλως σχετίζεται με τον χώρο και τον τόπο, ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.
Ακόμα και στη γειτονική Σαντορίνη όπου πάνω από το 1/4 του νησιού έχει αστικοποιηθεί/τσιμεντοποιηθεί, εκφράζονται ανησυχίες για τη δυσοίωνη πορεία των πραγμάτων και οι εκπρόσωποι φορέων με πρώτο και καλύτερο το δήμαρχο απαιτούν θαραλλέα: ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!
Η απαίτηση αυτή -την οποία σημειωτέον άκουσα έκπληκτος σε σχετική ραδιοφωνική συνέντευξη προ ολίγων ημερών- επέσυρε την "ιερή οργή" τουριστικών παραγόντων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι οποίοι εκτός από τα ευρουλάκια και το τομάρι τους, για τίποτα άλλο δεν νοιάζονται και ουδόλως ανησυχούν για την αυταπόδεικτη αλήθεια πως η προσπάθεια να υπερβείς τις αντικειμενικές δυνατότητες ενός τόπου και να αγνοήσεις την ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του, συνιστά ΥΒΡΗ και όπως κάθε ύβρη συνεπάγεται την αμείλικτη τιμωρία της ΝΕΜΕΣΕΩΣ.
Ενώ λοιπόν αλλού προβληματίζονται (ο παθός μαθός...) και συζητούν με ανοικτό μυαλό και στυγνό πραγματισμό το μέλλον της τουριστικής οικονομίας, η Πάρος βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.
Και να σκεφθεί κανείς πως φέτος με επιδόσεις αρχών δεκαετίας 2000 αναδείχθηκαν τα σοβαρότατα δομικής φύσεως προβλήματα του νησιού και όλες οι κραυγαλέες ανεπάρκειες στον υπερθετικό βαθμό.
Η δε εικόνα ασφυξίας και απόλυτου χάους του Αυγούστου αποτέλεσε την κορύφωση των "επιτευγμάτων" της ανορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης. 
Η φετινή μπουρδελοποίηση αντί να προβλήματίσει και συνετίσει ορισμένους αμετανόητους βλάκες, τους εξωθεί σε "λογικές" άκρως επικίνδυνες για το μέλλον αυτού του νησιού.
Το δικό μας μέλλον δηλαδή!

"Κλιμάκωση για την απο-κλιμάκωση”: Τι οδήγησε το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ

 Το βράδυ της Τρίτης, το Ιράν εξαπέλυσε ένα κύμα επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους χτυπώντας τοποθεσίες σε όλο το Ισραήλ, ως αντίποινα για τις πρόσφατες δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh, του ηγέτη της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah και του Ιρανού αξιωματικού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Abbas Nilforoushan. Οι αρχικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, με πύραυλους να στοχεύουν στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. για περισσότερα εδώ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ (3)

 

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;

Συχνά πυκνά ακούμε ειδικούς και "ειδικούς" να αποφαίνονται περί τουρισμού, υιοθετώντας μάλιστα το σύγχρονο αδόκιμο λεξιλόγιο του συρμού ("τουριστικοί προορισμοί", "τουριστικό προιόν" κ.α.) και αυτομάτως γεννιέται το ερώτημα:
Γνωρίζουν οι άνθρωποι αυτοί το σύνορο μεταξύ δυο διαφορετικών κόσμων;
Του τουρισμού ως μια κανονική επαγγελματική δραστηριότητα, ως τομέα δηλαδή της τοπικής και εθνικής οικονομίας που λειτουργεί με προϋποθέσεις και κανόνες μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο νομιμότητας από τη μια και του τουρισμού ως εργαλείο εθνικής και κοινωνικής εξαχρείωσης από την άλλη;
Γνωρίζουν που αρχίζουν και που σταματούν η χαλαρότητα και η ανοχή απέναντι σε απαράδεκτα φαινόμενα παραβατικότητας και παρανομίας;
Γνωρίζουν που αρχίζει και που σταματά η παραχώρηση "προνομίων" και "ασυλίας" στο αδηφάγο αυτό τέρας που όμοιό του δεν συναντάς στον ευρωπαϊκό τουλάχιστον χώρο, παρά μόνον σε τριτοκοσμικές και υπανάπτυκτες χώρες της Άπω Ανατολής;
Η κρατούσα αντίληψη ότι στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης "όλα επιτρέπονται" υπάρχει περίπτωση να την ανταμώσουν π.χ. στην Αγγλία ή στη Γαλλία, που βρίσκονται πολύ ψηλότερα στον κατάλογο των "τουριστικών προορισμών" σε σχέση με την Ελλάδα;

 

Ξεγυμνώθηκε η ισραηλινή άμυνα -Διάτρητο το Iron Dome

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024


 

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ (2)

 

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΟΣΑ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ...

Για την ανασφάλιστη εργασία!
Για την υπερεντατικοποίηση της εργασίας!
Για την απλήρωτη εργασία!
Για τα εξοντωτικά (15ωρα και 17ωρα) ωράρια!
Για την παραξενοδοχεία!
Για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων σε παράνομα καταλύματα!
Γι αυτά και άλλα πολλά δεν υπάρχει χώρος στην "ενημέρωση".
Κυρίαρχη η σαχλαμάρα και η αβανταδόρικη θριαμβολογία για το οικονομικό θαύμα που προσπαθείτε να μας πείσετε πως ζούμε...

 

Η κανονικότητα της δυστοπίας

Φίλε μου Πιτσιρίκο, Εμπνευσμένος από την υπέροχη συζήτηση που είχατε με τον Βασίλη τις προάλλες, και με βάση την συνεχιζόμενη συζήτηση που έχουμε με τον αγαπημένο μου δόκτορα για την φύση της ανθρώπινής μας φύσης, ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που έκανα ακούγοντάς σας. Διάβασε τη συνέχεια



Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου

 

Πάρος, 02 Οκτωβρίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2024, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείου Πάρου, κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για τις Δ.Ε.Υ.Α., αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα
 
- Το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται διότι με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται η λειψυδρία ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι νομικά έωλη και λειτουργικά μη εφαρμόσιμη.

- Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μη τήρηση από την ίδια την Κυβέρνηση του Ν. 5037/2023, με τον οποίο υπήγαγε τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ε.Υ.Α., στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α.

- Επισημαίνει ότι η αναγκαστική επέκταση Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Νήσων σε δημοτική περιουσία, όπως είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και κατά συνέπεια παράνομη.

- Ζητά να δοθεί στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην ΚΕΔΕ το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
 
- Τάσσεται υπέρ της ολιστικής πρότασης της ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης με παρόχους τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους.

- Τάσσεται κατά της οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής συνένωσης – συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της Κυβέρνησης.

-Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού, σχετικά με τα μέτρα κατά της λειψυδρίας, ένα χρόνο περίπου μετά την δημιουργία της ΡΑΑΕΥ, δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Διαφορετικά δεν θα υπήρχε και λόγος ύπαρξης ενός κεντρικού φορέα ελέγχου τιμολογιακής πολιτικής.

-Κατά την άποψη μας, η κατάργηση των παρόχων (ΔΕΥΑ, Δήμοι) δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος της λειψυδρίας και καλύτερης διαχείρισης των υδάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι ΔΕΥΑ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, είναι γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στο υψηλό ενεργειακό κόστος τους, αφού ως γνωστό αντιμετωπίζονται ως οικιακοί καταναλωτές.

-Στην περίπτωση δε του νησιού μας η ΔΕΥΑ Πάρου, την οποία και επισκεφθήκατε, στα 20 χρόνια λειτουργίας της, με γνώμονα πάντα ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό, συντηρεί, βελτιώνει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και κατασκευάζει έργα υποδομής.

-Η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων όπως και τα όποια μέτρα κατά της λειψυδρίας στα νησιά μας, απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα από μέρους της κυβέρνησης, όπως:

• Χρηματοδότηση έργων υποδομής π.χ. αποκατάσταση αναβαθμίδων, μικρά φράγματα ανάσχεσης, τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων κλπ. Οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορούν παρά να αποτελούν συμπληρωματικό και όχι κύριο τρόπο υδροδότησης των νησιών μας.

• Μειωμένο ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ.

• Δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από τις ΔΕΥΑ

• Διαφορετική πολιτική στην διάνοιξη γεωτρήσεων προς όφελος του υδροφόρου ορίζοντα.
• Απαγόρευση κατασκευής πισίνων με εξαίρεση στις ξενοδοχειακές μονάδες για τις οποίες έχουμε ως Δήμος καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο πλαίσιο εκπόνησης του Τ.Π.Σ Πάρου.

-Η διαφαινόμενη από μέρους του Υπουργείου πολιτική της ένταξης όλων των παρόχων των Κυκλάδων στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, δεν θα λύσει κανένα ζήτημα. Αντίθετα θα δημιουργήσει θέμα στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε κάθε νησί, προγραμματισμού έργων και συνθήκες τιμολογιακής πολιτικής που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μην προχωρήσετε στην κατάργηση των ΔΕΥΑ. Αντίθετα, να στηρίξετε την λειτουργία τους με τα προτεινόμενα από εμάς μέτρα.

Το Γραφείο Τύπου

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ (1)

 Από σήμερα αρχίζω την αναδημοσίευση παλαιότερων κειμένων που αφορούν στο χάλι του παριανού τουρισμού. Κείμενα που αναδεικνύουν την παθογένεια που κάποιοι ανακαλύπτουν καθυστερημένα και με δολιχοδρομίες προσπαθούν ν' αποσυνδέσουν το αποτέλεσμα από την αιτία.

ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΛΑΘΡΟΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!!!

Ιούλιος 2017 και η εικόνα της Πάρου παραπέμπει σε παρελθόντα -προ κατοχής- έτη με το νησί να σφύζει από επισκέπτες .
Με τη διαφορά πως κάποτε με τέτοιες επιδόσεις η τοπική οικονομία δέχονταν τονωτικές ενέσεις εισαγόμενης προστιθέμενης αξίας, ενισχύονταν η ρευστότητα της αγοράς, προέκυπτε ως αποτέλεσμα η άνθηση των νοικοκυριών και η άνοδος των οικογενειακών επιχειρήσεων.
Γιατί τώρα -καλοκαίρι του 2017- αυτή η εικόνα είναι απατηλή, παραπλανητική, είναι μόνο εικόνα.
Το νησί γεμάτο από επισκέπτες, μεγάλο ποσοστό των οποίων διαμένει σε παράνομα καταλύματα, με τα νόμιμα να βλέπουν πληρότητες ξεκάθαρα αναντίστοιχες με την κοσμοσυρροή.
Ο θεσμός των "φιλοξενουμένων" έχει πλέον γίνει ο νο1 εχθρός της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, με το παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα να αναπαύεται σε λογαριασμούς του εξωτερικού και την κυβέρνηση, την κρατική μηχανή, την τοπική αρχή, τα ΜΜΕ, αλλά και τους πολίτες σε ρόλο παρατηρητών, αμήχανων παρατηρητών της ξεφτίλας.
Για όσους τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα γραφόμενά μου, ή έστω να τα θεωρήσουν υπερβολικά, προσφέρω μια ημερήσια ξενάγηση στα αξιοθέατα του λαθροτουρισμού.
Έτσι τους δίνω την ευκαιρία με όρους πραγματικού ρεπορτάζ, να έρθουν σε επαφή με την ζώσα πραγματικότητα, απεξαρτώμενοι από την εικονική των εκθέσεων και των κατά παραγγελία δημοσιευμάτων...

 

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024


 

 

Μήπως να ξεκινήσετε το κάπνισμα;

Ενώ τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνονται διαρκώς και οι καπνιστές μειώνονται, διάφορες άλλες εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά, τα χάπια, το αλκοόλ, το φαγητό, ο τζόγος, τα κινητά και το Διαδίκτυο, έχουν εκτοξευτεί. Και μάλιστα, όχι μόνο σε ενήλικους. Διάβασε τη συνέχεια



ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ...

 Μας είχαν κυριολεκτικά τρυπήσει τον εγκέφαλο το τελευταίο διάστημα οι "συνήθεις ειδικοί" τηλεοπτικοί μαϊντανοί των συστημικών ΜΜΕ με την "ακατανίκητη αεράμυνα"  και τον "αδιαπέραστο θόλο" του Ισραήλ.

Κι όχι μόνο ακατανίκητη δεν αποδείχθηκε η αεράμυνα, όχι μόνο αδιαπέραστος δεν ήταν ο "ατσάλινος θόλος", αλλά αποδείχθηκαν κανονικά σουρωτήρια.

Και να σκεφθεί κανείς, πως η επίθεση όχι μόνο δεν ήταν αιφνιδιαστική, αλλά είχε δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για προετοιμασία των Ισραηλινών!

Για να γελοιοποιηθούν για μια ακόμη φορά όλοι αυτοί οι σκερβελέδες που καμώνονται τους ειδικούς (όπως και με τον κοροϊδοϊό) και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, τρομάρα τους ...

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

 

Δεν υπάρχει τίποτα να δεις εδώ, συνέχισε να δουλεύεις

Φίλε μου Πιτσιρίκο, Πέτυχα τον γείτονα μου τον Άλεξ χθες. Ο Άλεξ είναι από τον Λίβανο. Τι να πω; Τι λες σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν σε μια νύχτα 558 δολοφονήθηκαν, μεταξύ τους 50 παιδιά; Διάβασε τη συνέχεια



Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ;

 Η αρχή έγινε από τον διάλογο (ποιον διάλογο δηλαδή, είχα μείνει άφωνος με όσα άκουγα) με γνωστό ταξιδιωτικό πράκτορα και παράγοντα της τουριστικής αγοράς πριν λίγες μέρες στην Παροικία.

Σε ερώτησή μου σχετικά με το πως πήγε η φετινή κίνηση, αφού αρχικά επιβεβαίωσε την αίσθηση που είχα περί ανοδικής πορείας, στη συνέχεια μου "ξεφούρνισε" το εξής:" Ποιος υπερτουρισμός και κουραφέξαλα, σ' ένα νησί που είναι δέκα μήνες (ναι, ναι δέκα, καλά διαβάσατε!) άδειο και μόνο δύο μήνες γεμάτο; Απλά είναι καθαρά θέμα διαχείρισης"!

Στην συνέχεια ήρθε η συνέντευξη του Μάρκου σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, η οποία κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα, πως δηλαδή στην Πάρο δεν τίθεται ούτε κατά διάνοια θέμα υπερτουρισμού, και απλά "πρέπει να βελτιώσουμε και να μεγαλώσουμε τις υποδομές".

Τρίτη και φαρμακερή την επομένη, άρθρο σε τοπική εφημερίδα, όπου ο συντάκτης αναμασούσε την ίδια αντίληψη επικαλούμενος μεγάλες τουριστικές πόλεις (Βενετία, Βαρκελώνη), αναφέροντας πως με 7-8 αεροπορικά δρομολόγια στην υψηλή περίοδο (ο πραγματικός αριθμός είναι τριπλάσιος φυσικά...) δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερτουρισμό, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα την Πάρο (των 16.000 κατοίκων) με την Βαρκελώνη (των 4,5 εκατομμυρίων)! Τα περί εκατοντάδων δρομολογίων πλοίων πάσης φύσεως που εξυπηρετεί η Βενετία καθημερινά, τα παρακάμπτω ως επιστημονική φαντασία.

Ως επιμύθιον, κληθήκαμε εμείς που γκρινιάζουμε για τον υπερτουρισμό να προβληματιστούμε για το πως θα ήταν το νησί αν δεν υφίστατο αυτός και μάλιστα να θυμηθούμε πως ήταν η Πάρος  πριν την έλευση του τουρισμού!!

Βέβαια το τι σχέση έχει ο τουρισμός, ο οποίος αναντίρρητα συνέβαλε στην ευμάρεια του νησιού για τρεις δεκαετίες με τον υπερτουρισμό που μας προέκυψε την τελευταία οκταετία κι επέφερε μια σειρά σοβαρών λειτουργικών και κοινωνικών προβλημάτων (με κορυφαίο την αδυναμία εξεύρεσης στέγης σε λογικές τιμές), μη με ρωτήσετε. Ρωτήστε τον συντάκτη.

Όσον αφορά δε στο παραμύθι πως "το νησί ζει από τον τουρισμό" το έχω αποδομήσει πολλάκις*, αποδεικνύοντας κατά τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, πως πλέον ισχύει το ανάποδο, δηλαδή ότι από το νησί ζει ο υπερτουρισμός και εκατοντάδες μη παριανοί (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί -νόμιμοι ή νομιμοποιημένοι- μετανάστες και λαθρομετανάστες) εργαζόμενοι σε αυτόν άμεσα ή έμμεσα (π.χ. κατασκευές), καθώς και εκατοντάδες "μαύροι" επιχειρηματίες που νοικιάζουν ("φιλοξενούν") στη ζούλα κατοικίες σε παραθεριστές. Εξυπακούεται πως μαζί μ' αυτούς βγάζουν το παντεσπάνι τους και εκατοντάδες καθόλα νόμιμοι εποχικοί μη παριανοί επιχειρηματίες.

Δεν είμαι σίγουρος λοιπόν για το κατά πόσο για τέτοιου φυράματος επινοήσεις ευθύνεται η συνειδητή υπηρέτηση συμφερόντων, ή η αδυναμία αντίληψης και κατανόησης της ζώσας πραγματικότητας...


*Απλά βαριέμαι να ξαναγράφω κείμενα-σεντόνια για ένα ζήτημα που το έχω εξαντλήσει

ΟΙ "ΠΡΕΣΠΕΣ" ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...

 

Καρφώνει Μητσοτάκη ο Ερντογάν: “Τον Ιανουάριο θα θέσει τα προβλήματα στο Αιγαίο”

Καρφώνει Μητσοτάκη ο Ερντογάν: “Τον Ιανουάριο θα θέσει τα προβλήματα στο Αιγαίο”