Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Περί Αδικήματος & Περίσσιας Υποκρισίας

 


Προβληματίστηκα, αρκετά, πριν περιγράψω τα παρακάτω συναισθήματα και σκέψεις μου, 2 μήνες μετά τις Δημοτικές Εκλογές και ένα μήνα πριν την ανάληψη των νέων Δημοτικών Αρχών, στην εκάστοτε Τοπική Αυτοδιοίκηση ανά την Επικράτεια….μετά την ορκωμοσία του Δημοτικών Συμβουλίων

Επειδή, ως Ανυποψίαστος- Υποψιασμένος Υποψήφιος Πολιτευτής, Επιμένω στην Πραγματική Ιστορική Μνήμη, στην Πράξη με Ευθύνη και Ενότητα, σε μια Παριανή Συσπειρωμένη Κοινωνία για την ΑΞΙΑ της ΠΑΡΟΥ διαχρονικά και όχι στην Λήθη μιας παρηκμασμένης εποχής, που ζούμε και κάποιοι μας ποδηγετούν σκοπίμως….!

Θυμίζοντας ότι, διαπομπεύτηκα στα αβυσσώδη σχόλια-αντιδράσεις του FACEBOOK, για την τέλεση αδικήματος ή μη, με βάσει Ν.2946/2001 & Ν.1491/1981 για 10 στοχευμένες- χωροταξικά αφίσες Α3, σε σημεία που αναρτώνται και νομίμως, οι κοινοποιήσεις Δήμου ή Κοινότητας, και δεν είχαν -φυσικά!- αφαιρεθεί με σκόπιμο τρόπο! Με την προτροπή «Τροφή για Σκέψη» αναλύοντας, ότι κάποιοι ευαγγελίζονται το καλό του τόπου, ζητώντας την ψήφο, «παρανομώντας» κλπ, κλπ

Σήμερα λοιπόν, εσείς που αναρτήσατε την κατηγορία μέσω του πληκτρολογίου Facebook (αρχικά), έχετε εκλεγεί -και Συγχαρητήρια!-  Δημοτικός Σύμβουλος Πάρου. Σας προτρέπω με την ίδια φράση, με την έναρξη της ανάληψης των καθηκόντων σας, να εφαρμόσετε με ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ τους παραπάνω νόμους μαζί με άλλους, συναφείς που ρυπαίνουν την Πάρο μας!

Διότι, θα είστε ανακόλουθος με τα όσα είχατε ευαγγελιστεί για μια Πάρο που τηρεί τους νόμους με Σεβασμό και Εκτίμηση στους Πολίτες της. Τα αναφέρω αυτά διότι, ακόμη και σήμερα, υπάρχει ασυδοσία των Αφισοκολλήσεων και άλλων συναφών Δραστηριοτήτων. Αλήθεια, πόση Περίσσια Υποκρισία περί Αδικήματος υπάρχει, όταν:

  1. Στις κολόνες, φράχτες υπάρχουν κρεμασμένα banners κρεμασμένα με κίνδυνο σε πεζούς και οδηγούς ειδικά στις κακοκαιρίες …μέχρι να αποκαθηλωθούν από τις καιρικές συνθήκες?
  2. Τα δένδρα, δεν «πληγώνονται» ή μολύνονται από κηδειόχαρτα, τραγουδιστές-events νυχτερινών κέντρων, Real Estate, μεταλλικές πινακίδες, Ανακοινώσεις πωλήσεων τοπικών προϊόντων κ.α?
  3. Οι πινακίδες του Κ.Ο.Κ που δεν είναι ευδιάκριτοι ή είναι «μακιγιαρισμένοι» με γκράφιτι? Ποιοι σέβονται τους οδηγούς?
  4. Παρκάρει ο καθένας πάνω στις διαβάσεις πεζών ή στις ράμπες των Α.Μ.Ε.Α ή πάνω στα πεζοδρόμια και πλατείες, εξασκωντας και επαγγελματικές δραστηριότητες οι επιτηδευματίες?
  5. Γίνετε κακή χρήση των κάδων ανακύκλωσης?
  6. Οι παραλίες και οι κόλποι λιμανιών (εντός της θαλάσσης) ρυπαίνονται με τις μάσκες covid-19 με τα παρελκόμενα τους (αντισηπτικά, γάντια, υγρομάντιλα κ.α)
  7. η καταστρατήγηση των διαδρόμων ή καθορισμένων σημείων για Α.Μ.Ε.Α κ.α

 

Συνεπώς, ακόμα και να πετάξεις τη γόπα στην άμμο είναι παράνομο. Ο νόμος (1650/1986, άρθρο 28 παρ. 1) τιμωρεί όποιον ρυπαίνει το περιβάλλον με φυλάκιση τριών μηνών έως δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο. Ο νόμος (2946/2001και 1491/1984) απαγορεύει την αφισοκόλληση σε δημόσιο χώρο, χωρίς να υπάρχει άδεια. Και η άδεια δίδεται από τους Δήμους ή τις Κοινότητες σε συγκεκριμένους χώρους με συγκεκριμένη διάρκεια αφισοκόλλησης. 

Ο νόμος όμως, δεν ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο ή την αισθητική της αφίσας, αλλά για αυτή ταύτη την αφίσα ως αντικείμενο. Η πολιτική θέση ΠΡΕΠΕΙ να είναι υπέρ της καθαριότητας και της ευπρέπειας του δημόσιου χώρου.

Δυστυχώς, η παράνομη αφισοκόλληση είναι μια βαθειά διαχρονική πληγή. Εκτός του ότι, υποβαθμίζει την αισθητική του χώρου στον οποίον ζούμε, κάνει κάτι πολύ χειρότερο: δημιουργεί προϋποθέσεις τροχαίων δυστυχημάτων. Το μήνυμα σε κάθε δέντρο και σε κάθε κολώνα, αποσπά την προσοχή του οδηγού αντικειμενικά! Πώς θα αντιδράσει ο οδηγός αν πεταχτεί ένα παιδί μπροστά του, την ώρα που εκείνος κοιτάει τη φάτσα πολιτικού, τραγουδιστή, τηλεοπτικού αστέρα κ.α?

Φρόνιμο λοιπόν είναι, με την ανάληψη της Νέας Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει τους νόμους Άνευ Περίσσιας Υποκρισίας, για ΌΛΟΥΣ. Γιατί, ζούμε το ελληνικό παράδοξο: με τα κόμματα ή τοπικούς συνδυασμούς, που διεκδικούν την ψήφο μας, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι, θα είναι εγγυητές του νόμου, με 100% παράνομο τρόπο, την παράνομη αφισοκόλληση! Υπάρχει μεγαλύτερη αντίφαση?

Εν κατακλείδι, δεν σωζόμαστε από το χάρτινο καλαμάκι που πίνουμε τον Φραπέ μας ή καταβάλλοντας το περιβαλλοντικό τέλος της βιολογικής σακούλας ή την εφαρμογή της μάσκα covid-19 (πολλές φορές παράλογα, όταν οδηγείς -μόνος- και χωρίς ζώνη ή κράνος!!!). Αλλά λειτουργώντας, για κοινό καλό ή κατά τον Αριστοτέλη για την όρεξη των πολιτών του συζείν και όχι της άκρατης ατομικότητας του εκάστοτε πολίτη.

Επομένως, οι υποσχέσεις του εκάστοτε συνδυασμού, να είναι λελογισμένες, των λεχθέντων και πεπραχθέντων. Με στόχο, την μη ύπαρξη οποιασδήποτε πολιτικής κατάπτωσης και σαθρότητας, στα κοινά του τόπου μας.

Τέλος, αισθάνομαι -έστω και καθυστερημένα!- την ανάγκη να ευχαριστήσω από Καρδιάς, όσους με τίμησαν, με την ψήφο τους. Η Πάρος Μας, αξίζει να λάμπει μοναδικά, στο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου μας, στις ψυχές, στις καρδιές και στις ζωές των παιδιών μας, με Συνέχεια, Φρόνηση, Αρετή και Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη, είναι στοιχείο συστατικό, που συγκρατεί την τάξη, στην πολιτική κοινωνία.

 

Καλή Επιτυχία, στους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Πάρου!

Ιδιαιτέρως, στους Νέους και Άφθαρτους.

Με την Προτροπή να έχουν Φωνή (Θέσεις, Άποψη & Γνώμη) στα Συμβούλια της θητείας τους

 

Γεώργιος Ε. Δεκάριστος

Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου