Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Φεστιβάλ Πάρου 2019: Πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις πολιτισμού

φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ Πάρου είναι μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται στα μέσα Ιουλίου, με επίκεντρο την πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά
Κεντρικός σκοπός του Φεστιβάλ Πάρου είναι η ανάδειξη του πολύπλευρου πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων του.
​Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η μουσική, η αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, η λογοτεχνία, οι τέχνες, η διατροφή και οι κάθε λογής θρησκευτικές και άλλες παραδόσεις -η υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού στο σύνολό της διαμορφώνει ένα πλούσιο πεδίο διάδρασης τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών με το παρελθόν και το παρόν του τόπου. Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, εργαστήρια με ντόπιους τεχνίτες και ένα πλήθος άλλων δράσεων αποσκοπούν να αναδείξουν την αθέατη πλευρά του νησιού. Οι δράσεις του Φεστιβάλ επικεντρώνονται στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς που αναπτύσσεται γύρω από το Κάστρο, αλλά αναφέρονται ευρύτερα στον πολιτισμό του νησιού.
Το Φεστιβάλ της Πάρου αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών που ζουν στο νησί και φιλοδοξεί να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία γύρω από ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.
Πρόγραμμα
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019
10:00 – 13:00 Μύθοι, θρύλοι και αλήθειες | Ι. Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής
Εργαστήριο για παιδιά Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού με τον αρχαιολόγο-ξεναγό Άρη Σιχλιμίρη και την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κωνσταντίνου.
Ο ναός της Εκατονταπυλιανής μετράει παραπάνω από 18 αιώνες ζωής. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων μαζί με το μνημείο επιβιώνουν και οι θρύλοι που οι άνθρωποι αφηγούνται για αυτό. Η εκατοστή πύλη, το καμπαναριό, το αποτύπωμα της Αγίας Θεοκτίστης, ο πειρατής Νίσυρις, ο μάστορας κι ο μαθητής του. Πως έφτασαν μέχρι τις μέρες μας όλες αυτές οι ιστορίες; Τι από όλα αυτά είναι αλήθεια; Και ποια είναι παραμύθια; Εμείς ποια ιστορία έχουμε να πούμε για την Εκατονταπυλιανη; Ελάτε να σκαρώσουμε μαζί τη δική μας φανταστική ιστορία για το μνημείο.
*
19:00-21:00 Στα ίχνη των Μαυρογένη | Σημείο εκκίνησης Πλατεία Εκατονταπυλιανής
Ένα παιχνίδι ανακάλυψης της Παροικιάς μέσα από τα υλικά και άυλα ίχνη που άφησαν πίσω τους τα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Μαυρογένηδων | Σε συνεργασία με την Αυγή Καλογιάννη. Οδηγίες: Παραλάβετε τους γρίφους και ξεκινήστε. Λύστε τους γρίφους, ρωτήστε τους ντόπιους, ακολουθήστε τους γνώστες της Παροικιάς, εντοπίστε τα σημεία της πόλης, μαζέψτε και τις δέκα συλλεκτικές κάρτες του 2ου Φεστιβάλ Πάρου.

*

20:00-21:00 Anthropologists@Work | Οικία Βαρούχα
Ανθρωπολόγοι επί τω έργω σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Με τους Γρήγορη Γκουγκούση, Γιωργή Μανουδάκη και Κώστα Μπουρλή
Έχετε κάποια ανάμνηση που θα θέλατε να γίνει ιστορία; Γνωρίζετε κάτι για την Πάρο που θα θέλατε να μοιραστείτε;
Τρεις ανθρωπολόγοι καταγράφουν ιστορίες και αναμνήσεις των επισκεπτών του Φεστιβάλ Πάρου εμπλουτίζοντας το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του νησιού. Προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, μνήμες και αναμνήσεις άλλων εποχών, παραμύθια, μύθοι, θρύλοι και αλήθειες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, είναι όλα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού.
Όλοι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτό το τραπέζι καταγραφής μαρτυριών. Αν έχετε κάποια φωτογραφία ή αντικείμενο που συνοδεύει την ιστορία που θελετε να μοιραστειτε, θυμηθείτε να το έχετε μαζί σας. Θα το φωτογραφίσουμε, θα το καταγράψουμε και θα το πάρετε πίσω.

*

20:00-21:00 Ειρήνη Βαρούχα: Μια παριανή, κοσμοπολίτισσα αρχαιολόγος | Δημοτικό Κτήριο Τεχνών «Δημητρακόπουλου»
Ομιλία της Δέσποινας Ευγενίδου (Επίτιμη Διευθύντρια Νομισματικού Μουσείου) σχετικά με τη ζωή και το έργο της νομισματολόγου Ειρήνης Βαρούχα-Χριστοδουλοπούλου.
Ταξίδεψε για τις σπουδές της και εργάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα. Αντιμετώπισε τις δύσκολες συνθήκες που βίωσε η χώρα και υπηρέτησε την αρχαιολογία στα χρόνια του πολέμου. Προστάτεψε τα νομίσματα του Μουσείου τα χρόνια της κατοχής και ολοκλήρωσε την επανέκθεση στη νέα του στέγη, από την Ακαδημία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όταν επανήλθε κάποια ηρεμία στη χώρα.

*

21:00-23:00 Μαρίνος Κοντάρας: Ο Κουρσάρος του Αιγαίου | Εργαστήριο ΥΡΙΑ
Προβολή κατ΄επανάληψη της ταινίας του Γ. Τζαβέλλα (1948)
Ο Κουρσάρος του Αιγαίου είναι μια μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλλα, βασισμένη στο διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη Μαρίνος Κοντάρας. Γυρίστηκε το 1948 στην Παροικιά και αποτελεί την πρώτη μεταπολεμική κινηματογραφική αποτύπωση της πρωτεύουσας του νησιού. Το αντίγραφο της ταινίας σώζεται σήμερα σε κακή ποιότητα. Ξεθώριασε από τις πολλές μεταγραφές του από το ένα αποθηκευτικό μέσο στο άλλο. Η μνήμη των γυρισμάτων της ταινίας όμως διατηρείται με ζωντανά χρώματα έως σήμερα. Όπως μας είπε ο Βαγγέλης Κόντες, «… θυμάμαι τον Κατράκη που ανέβαινε τη σκάλα και έκανε τον αόματο. Ντουκ-ντουκ, ντουκ-ντουκ και χτυπάει και τση λέει: «Ανοίξτε μ’ ωραία μελαχρινή» και θυμάμαι που του απαντάει -όλα αυτά τα θυμάμαι βρε παιδιά σαν να ‘τανε αυτή την ώρα- «κι αφού δεν βλέπεις πως ξέρεις ότι είμαι μελαχρινή;» «Εμείς οι αόματοι όλες τις κάνομε μελαχρινές» απαντάει ο Κατράκης.»
Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Πάρου το ψηφιακό πλέον αρχείο ανασύρθηκε από τα Κυκλαδικά Οπτικοακουστικά Αρχεία-Γιάννης Τριτσιμπίδας​

*

21:00 George Kontrafouris trio | Φραγκομονάστηρο
Γιώργος Κοντραφούρης – πιάνο
Βασίλης Κουτσονάνος – μπάσο
Βασίλης Ποδαράς – τύμπανα
Ο Γιώργος Κοντραφούρης, ηγετική φυσιογνωμία της τζαζ μουσικής στην Ελλάδα ταξιδεύει στην Πάρο για να παρουσιάσει τον επερχόμενο δίσκο του αλλά και παλαιότερες συνθέσεις από την προσωπική του δισκογραφία. Το jazz piano trio συμπληρώνουν δύο από τους πιο δραστήριους μουσικούς στην εγχώρια τζαζ σκηνή, οι Βασίλης Κουτσονάνος και Βασίλης Ποδαράς.
Η συναυλία George Kontrafouris trio ανοίγει και φέτος το Φραγκομονάστηρο στο κοινό επιχειρώντας να καταστήσει το -για χρόνια παραμελημένο- μνημείο ένα ζωντανό χώρο για την κοινότητα.

*


22:00 Τα δωδεκάνησα και οι μουσικές του Αιγαίου | Άγιος Κωνσταντίνος
Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τους
Μανώλη Κόττορο – βιολί
Μάρθα Μαυροειδή – πολίτικο λαούτο, τραγούδι
Απόστολος Καρποντίνης – λαούτο
Στέλλα Βαλάση – σαντούρι
Με επίκεντρο τις παραδοσιακές μουσικές των Δωδεκανήσων, ο δεξιοτέχνης βιολιστής Μανώλης Κόττορος και η ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών που τον συνοδεύει μας ταξιδεύουν στα πολιτισμικά και μουσικά δίκτυα του Αιγαίου. Με μια βραδιά γεμάτη νησιώτικο κέφι η ορχήστρα του Μανώλη Κόττορου θα επιχειρήσει να εμπλέξει το κοινό σε μια εμπειρία του δωδεκανησιακού ηχοτοπίου.
Σάββατο 13 Ιουλίου 2019
10:00-11:30 Ξενάγηση στην Παροικιά με την ξεναγό Αυγή Καλογιάννη και την Kυριακή Χαραλάμπους (Κούλα Διπλού) | Σημείο συνάντησης Παντοπωλείο Διπλού, Αγορά Παροικιάς [στα ελληνικά].
Πρόκειται για μια μοναδική ξενάγηση όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τόσο την επαγγελματία ξεναγό Αυγή Καλογιάννη όσο και την κυρία Κούλα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον οικισμό της Παροικιάς. Η Κούλα Διπλού, όπως είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία, θα μας μεταφέρει τα βιώματα μιας άλλης εποχής.

*

11:30-12:30 Ξενάγηση στην Παροικιά | Σημείο συνάντησης Πλατεία Εκατονταπυλιανής
Με την ξεναγό Γεωργία Παπαδοπούλου [στα αγγλικά]

*

10:00-12:00 Εργαστήρι Τοπιογραφίας | Κάτω γιαλός
Για παιδιά από 1 έως 3 ετών και τους συνοδούς τους. [περιορισμένες θέσεις]
Η θέα που η Παροικιά κοιτάζει καθημερινά θα γίνει για λίγο ο καμβάς μας. Παιδιά και γονείς καλούνται να πειραματιστούν δημιουργικά με δαχτυλομπογιές και φαντασία απέναντι σε ένα από τα πιο γνωστά τοπία της Πάρου.
Ντυθείτε άνετα. Φορέστε ρούχα που δεν σας πειράζει να λερωθούν και ελάτε να παίξουμε ανακαλύπτοντας μέσα από μια ευφάνταστη δράση το περιβάλλον που μας περιβάλλει.

*

18:30-19:30 Περίπατος στη Μεσαιωνική Παροικιά | Σημείο συνάντησης Πύργος Κάστρου Παροικιάς | Με τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ρούσσο.
Η μεσαιωνική Παροικιά παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη για το ευρύ κοινό ενώ σταδιακά αποκαλύπτει τα μυστικά της στους μελετητές της. Ελάτε να περπατήσουμε μαζί στο δαιδαλώδη οικισμό και να ανακαλύψουμε πως διαμορφώθηκε η σημερινή πόλη. Με κεντρικούς σταθμούς το Κάστρο και την Εκατονταπυλιανή ο περίπατος με τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ρούσσο θα είναι ένα πλούσιο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

*

19:30-20:00 Μετά μουσικής | Από την πλατεία Εκατονταπυλιανής έως το ΚΑΠΗ.
Περπατάμε μετά μουσικής μέσα από τον οικισμό για να φτάσουμε στο ΚΑΠΗ, στην παραλία της Παροικιάς. Μια πατινάδα με τον Μανώλη Δελέντα και τον Φανούρη Πετρόπουλο που θα οδηγήσει σε μια βεγγέρα…

*

20:00 Βεγγέρα | ΚΑΠΗ Δήμου Πάρου
Μια νησιώτικη βεγγέρα στο καφενείο του ΚΑΠΗ με τους ντόπιους μουσικούς:
Μανώλης Δελέντας – βιολί
Φανούρης Πετρόπουλος – λαούτο
Αντωνία Νίκα – τραγούδι
Το κτήριο που στεγάζει σήμερα το ΚΑΠΗ το δώρησε στην κοινότητα ο Νικόλαος Μαυρογένης το 1782 με τον όρο να μην αλλάξει ποτέ χρήση. Να παραμείνει για πάντα καφενείο. Η μορφή που θυμούνται οι πιο ηλικιωμένοι Παριανοί είναι αυτή του «Μεγάλου Καφενειου» ή του «Κοινοτικού», όπως το έλεγαν. Εκεί σύχναζαν οι «άρχοντες» του νησιού και οι κυρίες τους. Από τότε η κοινωνία της Πάρου άλλαξε πολύ και σήμερα το καφενείο του Μαυρογένη αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης για τους ηλικιωμένους ντόπιους. Η βεγγερα – επίσκεψη του Φεστιβάλ Πάρου στο σημερινό ΚΑΠΗ φιλοδοξεί να εμπλέξει ενεργά τα μέλη του στην κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και του Φεστιβάλ.
*βεγγερα (η) ελλην. Εσπερίδα・η βραδυνή επίσκεψη και συγκέντρωση σε σπίτι ή στο ύπαιθρο για συναναστροφή και διασκέδαση, όπου προσφέρονται ποτά, γλυκίσματα ή και φαγητά ΣΥΝ. σουαρέ.

*

20:00 – 21:00 Anthropologists@Work | ΚΑΠΗ
Ανθρωπολόγοι επί τω έργω σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Με τους Γρήγορη Γκουγκούση, Γιωργή Μανουδάκη και Κώστα Μπουρλή
Έχετε κάποια ανάμνηση που θα θέλατε να γίνει ιστορία; Γνωρίζετε κάτι για την Πάρο που θα θέλατε να μοιραστείτε;
Τρεις ανθρωπολόγοι καταγράφουν ιστορίες και αναμνήσεις των επισκεπτών του Φεστιβάλ Πάρου εμπλουτίζοντας το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του νησιού. Προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, μνήμες και αναμνήσεις άλλων εποχών, παραμύθια, μύθοι, θρύλοι και αλήθειες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, είναι όλα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού.
Όλοι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτό το τραπέζι καταγραφής μαρτυριών. Αν έχετε κάποια φωτογραφία ή αντικείμενο που συνοδεύει την ιστορία που θελετε να μοιραστειτε, θυμηθείτε να το έχετε μαζί σας. Θα το φωτογραφίσουμε, θα το καταγράψουμε και θα το πάρετε πίσω.

*

21:00-23:00 Μαρίνος Κοντάρας: Ο Κουρσάρος του Αιγαίου | Εργαστήριο ΥΡΙΑ
Προβολή κατ΄επανάληψη της ταινίας του Γ. Τζαβέλλα (1948)
Ο Κουρσάρος του Αιγαίου είναι μια μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλλα, βασισμένη στο διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη Μαρίνος Κοντάρας. Γυρίστηκε το 1948 στην Παροικιά και αποτελεί την πρώτη μεταπολεμική κινηματογραφική αποτύπωση της πρωτεύουσας του νησιού. Το αντίγραφο της ταινίας σώζεται σήμερα σε κακή ποιότητα. Ξεθώριασε από τις πολλές μεταγραφές του από το ένα αποθηκευτικό μέσο στο άλλο. Η μνήμη των γυρισμάτων της ταινίας όμως διατηρείται με ζωντανά χρώματα έως σήμερα. Όπως μας είπε ο Βαγγέλης Κόντες, «… θυμάμαι τον Κατράκη που ανέβαινε τη σκάλα και έκανε τον αόματο. Ντουκ-ντουκ, ντουκ-ντουκ και χτυπάει και τση λέει: «Ανοίξτε μ’ ωραία μελαχρινή» και θυμάμαι που του απαντάει -όλα αυτά τα θυμάμαι βρε παιδιά σαν να ‘τανε αυτή την ώρα- «κι αφού δεν βλέπεις πως ξέρεις ότι είμαι μελαχρινή;» «Εμείς οι αόματοι όλες τις κάνομε μελαχρινές» απαντάει ο Κατράκης.»
Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Πάρου το ψηφιακό πλέον αρχείο ανασύρθηκε από τα Κυκλαδικά Οπτικοακουστικά Αρχεία-Γιάννης Τριτσιμπίδας​

*

22:30 Χοχλακάς | Προαύλιος χώρος του Ι.Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής
Συναυλία του κοντραμπασίστα Γιώργου Βεντουρή με τους
Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο
Στρατής Ψαραδέλλης – λύρα
Λεωνίδας Σαραντόπουλος – φλάουτο
Μάρθα Μαυροειδή – σάζι, λάφτα
Δημήτρης Κλωνής – τύμπανα
Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά
Με πολλαπλές αναφορές στον τόπο καταγωγής του κοντραμπασίστα Γιώργου Βεντουρή -την Πάρο-, το πρότζεκτ Χοχλακάς αποτελεί μια μοναδική σύμπραξη ταλαντούχων μουσικών που προέρχονται από ετερόκλητα μουσικά πεδία. Σύγχρονα μουσικά ιδιώματα συνυφαίνονται με μουσικές της ανατολικής μεσογείου μέσα από τον δεξιοτεχνικό αυτοσχεδιασμό σε μουσικά όργανα διαφορετικών παραδόσεων.

*

23:45 Προβολή ταινίας «Στο σώμα της» | Φραγκομονάστηρο
σκην. Ζαχαρία Μαυροειδή (2018), 84’
Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, οι τελευταίοι εναπομείναντες «δεκαπεντάριδες» επιστρέφουν στα κελιά της ανενεργής Μονής της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς. Για δύο βδομάδες προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των νεκρών και υπέρ υγείας των ζωντανών προετοιμάζοντας παράλληλα την Μονή για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Τον υπόλοιπο χρόνο αναπολούν το παρελθόν αγναντεύοντας την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη στην άλλη μεριά του ηφαιστείου.
Το ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ καταγράφει την ράθυμη καθημερινότητα της φθίνουσας παράδοσης του «Δεκαπέντε». Μέσα από τα πορτρέτα των γυναικών που κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν για δεκαπέντε μέρες στη Μονή διερευνά θέματα πίστης, ταυτότητας και φύλου. Το «αμόλυντο» σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο σώμα της πάλαι ποτέ αγροτικής Θηρασιάς και το φθαρτό σώμα των γυναικών συνθέτουν μια εφήμερη αναπαράσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Κυριακή 14 Ιουλίου
10:00-12:00 Διαβάζοντας την ιστορία της Πάρου στα νομίσματα του Αρχαιολογικού Μουσείου | Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου
[Η ξενάγηση θα γίνει στα ελληνικά και τα αγγλικά]
Απόστολος Παπαδημητρίου, αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Εμμανουήλ Ψαρρός, αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου εκθέτει επιλεγμένα νομίσματα από παραδόσεις ιδιωτών και ανασκαφές. Τα νομίσματα που εκτίθενται χρονολογούνται από την Αρχαϊκή εποχή έως τους Οθωμανικούς χρόνους. Μέσα από τους νομισματικούς τύπους αποτυπώνονται ανάγλυφα σημαντικοί ιστορικοί σταθμοί της Ιστορίας της Πάρου.

*

18:30 «Όλα τα Δωδεκάνησα» | Γκαλερί Αποθήκη
20’ Performance
Στρατής Ψαραδέλλης – λύρα
Διονυσία Παπούλη – τραγούδι
Οι δύο μουσικοί ερμηνεύουν το ιστορικό τραγούδι που βασίζεται στην έμμετρη αφήγηση με θέμα την «Λεηλασία της εν Πάρω Παροικίας» στις 19 Μαΐου του 1668 από τον Οθωμανικό στόλο και τον Καπουδάν πασά Καπλάν Μουσταφά. Η εκτέλεση βασίζεται στην ανασύνθεση της κοσμικής μεταβυζαντινής μουσικής που επιχείρησε ο Γιώργος Χατζημιχελάκης.

*

19:00-20:00 Πιθανά μέλλοντα στο αρχιπέλαγος. Η περίπτωση της Πάρου | Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Γκίκας»
Το εργαστήριο αυτό έχει ως αφετηρία την έρευνα και το εικαστικό έργο της Κυριακής Γονή για το Αιγαίο, την ιστορία και το μέλλον των δικτύων στην περιοχή, τη διαχείριση της ψηφιακής μνήμης και τις αρχιπελαγικές υποδομές, όπως έχουν αποτυπωθεί στις πολυμεσικές εγκαταστάσεις The Aegean Datahaven και Networks of Trust, αποσπάσματα των οποίων παρουσιάζονται στο φεστιβάλ.​
Πως ήταν το νησί μας στο παρελθόν; Πως είναι στο παρόν;
Συλλέγουμε υλικό για τους ανθρώπους, το φυσικό περιβάλλον, τα έθιμα, τους μύθους, την ιστορία, τα κτίρια και τα μνημεία, την τέχνη και τη μαστοριά, τη σύνδεση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων και του ευρύτερου Αιγαίου. Πως όλα αυτά μας βοηθούν να φανταζόμαστε το νησί μας στο μέλλον; Μέσα από έρευνα και φαντασία δημιουργούμε ιστορίες, ουτοπικές ή δυστοπικές, για τα πιθανά μέλλοντα του νησιού με συστατικά την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική αλλαγή, το διαδίκτυο και την ψηφιακή ιδιωτικότητα. Πως οραματιζόμαστε το μέλλον στην ιδιαίτερη τοπογραφία ενός νησιού; Μία τοπογραφία που εμπεριέχει συγχρόνως την απομόνωση αλλά και τη συνδεσιμότητα. Οι ιστορίες που θα δημιουργηθούν από το εργαστήριο θα παρουσιαστούν σε μία βραδιά ανάγνωσης, ενώ θα φιλοξενηθούν στον ψηφιακό κόμβο που αποτελεί μέρος του έργου Networks of Trust.

*

20:00-21:00 Anthropologists@Work | Αρχοντικό Κρίσπη
Ανθρωπολόγοι επί τω έργω σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Με τους Γρήγορη Γκουγκούση, Γιωργή Μανουδάκη και Κώστα Μπουρλή
Έχετε κάποια ανάμνηση που θα θέλατε να γίνει ιστορία; Γνωρίζετε κάτι για την Πάρο που θα θέλατε να μοιραστείτε;
Τρεις ανθρωπολόγοι καταγράφουν ιστορίες και αναμνήσεις των επισκεπτών του Φεστιβάλ Πάρου εμπλουτίζοντας το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του νησιού. Προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, μνήμες και αναμνήσεις άλλων εποχών, παραμύθια, μύθοι, θρύλοι και αλήθειες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, είναι όλα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού.
Όλοι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτό το τραπέζι καταγραφής μαρτυριών. Αν έχετε κάποια φωτογραφία ή αντικείμενο που συνοδεύει την ιστορία που θελετε να μοιραστειτε, θυμηθείτε να το έχετε μαζί σας. Θα το φωτογραφίσουμε, θα το καταγράψουμε και θα το πάρετε πίσω.

*

21:00-23:00 Μαρίνος Κοντάρας: Ο Κουρσάρος του Αιγαίου | Eργαστήριο ΥΡΙΑ
Προβολή κατ΄επανάληψη της ταινίας του Γ. Τζαβέλλα (1948)
Ο Κουρσάρος του Αιγαίου είναι μια μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλλα, βασισμένη στο διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη Μαρίνος Κοντάρας. Γυρίστηκε το 1948 στην Παροικιά και αποτελεί την πρώτη μεταπολεμική κινηματογραφική αποτύπωση της πρωτεύουσας του νησιού. Το αντίγραφο της ταινίας σώζεται σήμερα σε κακή ποιότητα. Ξεθώριασε από τις πολλές μεταγραφές του από το ένα αποθηκευτικό μέσο στο άλλο. Η μνήμη των γυρισμάτων της ταινίας όμως διατηρείται με ζωντανά χρώματα έως σήμερα. Όπως μας είπε ο Βαγγέλης Κόντες, «… θυμάμαι τον Κατράκη που ανέβαινε τη σκάλα και έκανε τον αόματο. Ντουκ-ντουκ, ντουκ-ντουκ και χτυπάει και τση λέει: «Ανοίξτε μ’ ωραία μελαχρινή» και θυμάμαι που του απαντάει -όλα αυτά τα θυμάμαι βρε παιδιά σαν να ‘τανε αυτή την ώρα- «κι αφού δεν βλέπεις πως ξέρεις ότι είμαι μελαχρινή;» «Εμείς οι αόματοι όλες τις κάνομε μελαχρινές» απαντάει ο Κατράκης.»
Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Πάρου το ψηφιακό πλέον αρχείο ανασύρθηκε από τα Κυκλαδικά Οπτικοακουστικά Αρχεία-Γιάννης Τριτσιμπίδας

*

20:00-22:00 Πόλη φτιαγμένη από μουσική
Περιπλανηθείτε στην Παροικιά ακολουθώντας τους ήχους των μουσικών σχημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, ζωντανεύοντας με απρόσμενο τρόπο κάθε γωνία της.
Jazz trio Λεωνίδας Σαραντόπουλος – φλάουτο, Δημήτρης Κλωνής – τύμπανα, Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο
Το τρίο θα ερμηνεύσει αυθεντικές συνθέσεις από την προσωπική δισκογραφία και των τριών μουσικών. Επιλεγμένα κομμάτια από το »Paflax» του φλαουτίστα Λ. Σαραντόπουλου, το »Next Step» του πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλου και το »101» του ντράμερ Δημήτρη Κλωνή αναπροσαρμόζονται με σκοπό μια καινούργια και ενδιαφέρουσα μουσική προσέγγιση.
Παραδοσιακό ντουέτο Στρατής Ψαραδέλλης – λύρα, Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά
Από το Αιγαίο ως την Κωνσταντινούπολη η ζυγιά λύρα-κρουστά μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό μουσικό χωροχρόνο, όπου ο ρυθμός των κρουστών και ο σκοπός της λύρας διαπλέκονται αυτοσχεδιαστικά ερμηνεύοντας λαϊκές και λόγιες μουσικές.
SaxNbass Χρήστος Κυριαζής – σαξόφωνο, Παντελής Πέτρου – μπάσο
Ένα σαξόφωνο και ένα μπάσο φέρνουν τις μουσικές του κόσμου στην Αγορά της Παροικιάς.

*

22:30 ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ | Παραλία Παροικιάς
Την τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ Πάρου συναντιόμαστε στην παραλία της Παροικιάς για να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε το ανέμελο καλοκαίρι με τη Ματούλα Ζαμάνη.​
Η Ματούλα Ζαμάνη ταξιδεύει με την ορχήστρα της στο Φεστιβάλ Πάρου για να μοιραστεί μαζί μας «νέα άσματα, αλλά και ιστορίες ερωτικής καταφρόνιας, φυσιολατρικής ραστώνης, νησιωτικού πεφωτισμού, συγκαθιστά του μόχθου και του ρομαντισμού, δημοτικά dark-japan της περηφάνιας, πονήματα του ποιητή εκ Μεταξοχωρίου και άλλα ηδονικά της καλοσύνης του καιρού.»
Ημερομηνία:
12/07/2019 – 13/07/2019 – 14/07/2019
Τοποθεσία : 
Σε διάφορα μέρη της Πάρου.
Από
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου