Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ!

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

 

Το απόθεμα των συριακών χημικών όπλων που είχε παραδοθεί από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ «εξουδετερώθηκε» στο κατάστρωμα του αμερικανικού πολεμικού USS Cape Ray στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κυβερνήτη του Cape Ray, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ μίλησε για «εξουδετέρωση, στη θάλασσα, του πιο επικίνδυνου από τα αποθέματα των χημικών της Συρίας» που χρησιμοποιείτο για την κατασκευή του αερίου σαρίν και του αερίου μουστάρδας.
«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό επίτευγμα στη συνεχή προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής με την καταστροφή του συριακού αποθέματος που μας είχε παραδοθεί», ανέφερε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ένα "σημαντικό ορόσημο" στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ. Όπως είπε ο κ. Ομπάμα η καταστροφή του αποθέματος αυτού από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας ολοκληρώθηκε πριν από το χρονοδιάγραμμά του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να έχουν στο μικροσκόπιό τους τη Συρία ώστε να εξασφαλισθεί η τήρηση της υπόσχεσης του καθεστώτος Άσαντ για την καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων. Η συμφωνία για τον αφοπλισμό της Συρίας από το χημικό της οπλοστάσιο επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Ήταν μια σπάνια διπλωματική επιτυχία μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του αιματηρού εμφύλιου πολέμου
Η καταστροφή δε των χημικών όπλων έρχεται ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της επίθεσης με χημικά που σκότωσε περισσότερους από 1.000 πολίτες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών και η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Ο Ομπάμα τότε είχε απειλήσει με στρατιωτική δράση, πριν τελικά επιτευχθεί η διεθνής συμφωνία για την καταστροφή του αποθέματος των χημικών όπλων της Συρίας.

πηγή:Το Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου