Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ&ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Της Νησιωτικότητας

 

Εξ αφορμής της σημερινής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικία Πάρου, με θέμα: «Παρουσίαση έρευνας Βιώσιμης Ανάπτυξης-Φέρουσας Ικανότητας για την Πάρο» στην οποία είχα την τιμή και τύχη να συμμετάσχω συνεπικουρικά, με τον Ακαδημαϊκό Συμφοιτητή, Φίλο και Εισηγητή Κον Δημήτρη Προκοπίου, Σύμβουλο Τουρισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δρ. Διαχείρισης Παράκτιου Περιβάλλοντος-Φέρουσας ικανότητας στον τουρισμό. Επισημαίνω, ως παράδειγμα της όλης έρευνας, 2 φωτογραφίες (Πηγή-Φωτογράφος ο Πατέρας μου!) απεικονίζουν τον γράφοντα σε προνηπιακή ηλικία (46 χρόνια πριν!1977!) στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγκαιριας τότες Κοινότητα Αγκαιριας.
Στην 1η ήμουν στον επαρχιακό-αστικό δρόμο Αγκαιριάς-Αλυκής στο ύψος του «φωτογράφου» στο τρίγωνο μετά το μονοπάτι κατευθυνόμενος προς Αλυκή, πριν το παλιό Μαρμαράδικο, τις κατασκευές τσιμεντόλιθων του Μπάρμπα Μιχάλη (Μπακάλης) και το Γεφυράκι που βάζουμε σήμερα νερό….. με πλάτη την οροσειρά της Αγκαιριας επι της Κεντρικής επαρχιακής-αστικής οδού, Ανηφόρα (Κλαρίνου, προς παραδοσιακό φούρνο Αγκαιριας και Τσαγκαράδικο Θειου Χριστοδούλου Κυδωνιευς)  διακρίνονται,  οι οικίες Μάρκου Θ. Γαβαλά, Νικολάου Ματθ. Σκανδάλη και Γεωργίου Ματθ. Σκανδάλη (Καργαρη) και στο βάθος η οροσειρά της Τρυπητής. Προς σύγκριση παραθέτω link την φωτο της GOOGLE του 2011.

Στην 2η απεικονίζομαι στο μονοπάτι (πλακόπετροστρωτο τότες), που πηγαίναμε σχολείο λίγο πριν την οικία Γεωργίου Ματθ. Σκανδάλη (Καργαρη) και τον Ανεμόμυλο του Στέφανου Ραγκούση, σημερινή τοπική οδός. Πίσω μου απεικονίζεται, ο κόλπος της Αλυκής, η οροσειρά της Μακριάς Μύτης και στο βάθος η Οροσειρά Αντιπάρου, Τηγάνι, Παντερονήσι, Γλαρόπουντα (δυαπόρτι), Φανερωμένη, Δεσποτικό, Σωρός, Άγιος Γεώργιος. Ομοίως παραθέτω το link από την Google 2011.
Συνεπώς, η Φέρουσα Ικανότητα του νησιού μας είναι, ο μέγιστος δυνατός αριθμός ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα ένας τουριστικός προορισμός, χωρίς να προκαλείται καταστροφή του φυσικού, οικονομικού, κοινωνικού περιβάλλοντος. Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημαίνει να βασίζονται οι αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές πολιτικές σε μία ανάλυση κόστους-οφέλους και σε μία προσεκτική οικονομική ανάλυση που θα ενδυναμώνει την περιβαλλοντική προστασία και θα οδηγεί σε αυξανόμενα και διατηρήσιμα επίπεδα ευημερίας.
Εν κατακλείδι, είναι μεγάλη υπόθεση τα μέλη μιας κοινωνίας (και δη ελληνικής), να γνωρίζουν, τι  μπορεί να «σηκώσει» ο τόπος τους, τόσο όσο επαρκούν οι πόροι του…… τότε και μόνον τότε, διασφαλίζεται η υγιεινή ποιότητα της ζωής και συνύπαρξης των μελών της εκάστοτε κοινωνίας….. οι φωτογραφίες θεωρώ και πιστεύω, ότι είναι χαρακτηριστικές!
ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ, 2023 ΓΑΡ.......! (απο την maps google)

"Καιρός είν’ της Πατρίδος ν’ ακούστε τη λαλιά." 

«Θούριος», στιχ. 80

Γεώργιος Ε. Δεκάριστος (Γαβαλας)
 
OI ΠΡΩΤΕς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1)Προβολή

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΛΥΚΗ
 
 
2)
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΝΑΒΑΣΙΣ ΑΓΚΑΙΡΙΑΣ 
 Προβολή 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου