Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

«Οικολόγοι στο νησί σας δεν υπάρχουν;»



Αναδημοσιεύω ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο από το μπλογκ Η ωραία Πάρος








Η κεραία κινητής τηλεφωνίας την περιοχή της Αγίας Ειρήνης


Και το όργανο που μετρήθηκε η ακτινοβολία που εκπέμπει η κεραία.
Έλληνας, μόνιμος κάτοικος προηγμένης ευρωπαϊκής χώρας, μας πήρε τηλέφωνο για να μας πει, ότι εδώ στο νησί μας αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Παροικιάς.

«Ψήνεστε στην κυριολεξία» μας είπε «και δεν το έχετε πάρει είδηση».

Έχοντας μετρήσει με ειδικό όργανο το χώρο και στις δύο παιδικές χαρές της Παροικιάς, το χώρο του λιμανιού και την περιοχή της Αγίας Ειρήνης, διαπίστωσε ότι βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ακτινοβολίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια.

«Σας συνιστώ να το ψάξετε», μας είπε, «γιατί το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και έχει επιπτώσεις και στη δική σας υγεία, αλλά και στην υγεία των πολλών επισκεπτών της Πάρου».

Και κατέληξε με την ερώτηση: « Οικολόγοι στο νησί σας δεν υπάρχουν;»


Σχόλιο δικό μου:
Σχετικά με τις κεραίες που είναι διάσπαρτες στην Παροικία και ειδικότερα στην περίμετρο της πλ. Μ.Μαυρογένους, είχα προβεί από το καλοκαίρι του 2005 σε διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών των περιοίκων και προσπάθεια εισαγωγής του θέματος σε ημερήσια διάταξη προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Παράλληλα είχα συγκεντρώσει με την βοήθεια δυο φίλων σ' έναν ογκώδη φάκελλο στοιχεία και αναφορές που σχετίζονται με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μη ιονίζουσας σκτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 
Το θέμα ήρθε τελικά στο δημοτικό συμβούλιο (αν δεν με απατά η μνήμη μου αρχές-χειμώνα του 2006) και στην ακροαματική διαδικασία εκ μέρους του προεδρείου έγινε επίκληση των επίσημων μετρήσεων του Δημόκριτου, οι οποίες ήταν άκρως καθησυχαστικές, αμφισβητώντας την ορθότητα και βασιμότητα των δικών μας ανησυχιών.
Οι απαντήσεις αυτές εμένα προσωπικά δεν με έπεισαν και θεώρησα -κάτι που το δήλωσα δημόσια- πως υπάρχει πέπλο αδιαφάνειας και σε σχέση με το πως, αλλά και το πότε γίνονται οι περιβόητες μετρήσεις.
Φυσικά, για μια ακόμη φορά έλαμψαν δια της απουσίας τους ποικιλώνυμοι "οικολόγοι" και "οικολογούντες" κι ας υπήρξε αρκετή δημοσιότητα επί του θέματος και σχετικές δικές μου εκκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου