Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ANAKOIΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ

Πρόσφατα αναρτήθηκε στον ιστότοπο Paros Press κείμενο για το Αγροκήπιο.
Είναι εμφανές, ιδίως στους ασχολούμενους με τα κοινά, ότι οι συγγραφείς είναι συγκεκριμένοι δυό-τρεις.
Εκεί επιχειρείται συρραφή απόψεων, αντιρρήσεων, προτάσεων και σκέψεων ‘της στιγμής’ που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 19/7/2018.
Γιατί της στιγμής; Γιατί αν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν γνώση των τεκταινομένων για πάνω από ένα χρόνο, αδιαφορούσαν εντελώς για το θέμα. Κατέβασαν δε ιδέες εκείνη την ώρα.
Για τους μη γνωρίζοντες: Από τον Απρίλιο του 2017 υπήρχε συμφωνία του Δημάρχου, της Τ.Υ., και των τριών φορέων που υπέγραψαν την Πρόταση, παρουσία του τότε προέδρου της ΚΔΕΠΑΠ Αθ. Μαρινόπουλου, για δημιουργία δύο Επιτροπών. Καθήκον είχαν τον συγκερασμό και επικαιροποίηση των δύο Προτάσεων για το Αγροκήπιο: των τριών Συλλόγων που παρουσιάστηκε το 2015 στον Αρχίλοχο, με τις προτάσεις που είχαν ψηφιστεί το 2010 και 2011 από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου.
Η πρόταση λοιπόν δεν είναι αποκύημα της φαντασίας των Παριανών της Αθήνας, αλλά γέννημα θρέμμα της Πάρου. Η αρχική μελέτη μάλιστα όλη (της οποίας το Αγροκήπιο ήταν μικρό τμήμα) ήταν ευγενής προσφορά των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Φάνη Καταπόδη και Γιάννη Κουζούμη.
Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων με τον Σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου και τον Σύλλογο Παρίων η Εκατονταπυλιανή, ανέστησαν την πρόταση για το Αγροκήπιο, την υιοθέτησαν, ανέπτυξαν, εξέλιξαν και επικαιροποίησαν.
Τι έγινε από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2018;
Οι «Αθηναίοι» ξόδεψαν άπειρες εργατοώρες,  φαιά ουσία και φυσικά χρήματα για το ‘κτίσιμο’ της πρότασης μας.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής της Πάρου: ένα απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ, παρ’ όλες τις επικλήσεις και επικοινωνίες.
Οι «Αθηναίοι» αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των Παριανών, παρουσίασαν την πρόταση τους. Οι εκ των υστέρων ‘τιμητές’ των Παριανών μέχρι τότε ήταν εξαφανισμένοι! Η πρόταση δείχνει απλά, ότι πλήθος από ποικίλες δραστηριότητες μπορούν να χωρέσουν.
Πόσες από αυτές θα απομείνουν; Θέμα διαβούλευσης.
Λείπουν μερικές που η Παροικία τις έχει ανάγκη; Σίγουρα!
Η πρόταση για το Αγροκήπιο δεν φιλοδοξεί να λύσει όλα τα προβλήματα της Παροικίας.
Μη ξεχνάμε ότι και το περίφημο θέμα του Νηπιαγωγείου, ξεκίνησε σαν «Βρεφονηπιακός Σταθμός και χώρος παιχνιδιού» το 2010 και μετά από αναφορά του Επάρχου κ. Μπιζά στον Αρχίλοχο το 2015, εξελίχτηκε μέσα από διαβουλεύσεις και παρουσιάσεις σε Νηπιαγωγείο.
Δύο μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες:
1. Η κατασκευή Βρεφονηπιακού σταθμού απορρίφθηκε από την Περιφέρεια λόγω υποβολής ελλιπούς φακέλου από τον Δήμο Πάρου, και
2. Το θέμα «Νηπιαγωγείο» για το οποίο οι υποβάλλοντες την πρόταση κεραυνοβολήθηκαν, και τόσους τιμητές είχε στο Δ.Σ., ουδέποτε έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου! Η απόφαση 24/2015 του Δ. Σ. Πάρου , αναφέρεται σε παιδικό ή βρεφονηπιακό
σταθμό. Η  πρόταση της ΟΠΑΣ (και λοιπών) περιλαμβάνει Παιδικό σταθμό ΚΑΙ Νηπιαγωγείο!! Σε ανύποπτο χρόνο η παρούσα Δημοτική Αρχή έγινε μπροστάρης του θέματος, αλλά ως συνήθως, προσπέρασε μια ουσιώδη λεπτομέρεια: Τον Νόμο!
Τμήμα της παρουσίασης της Προτάσεως.
Περιλαμβανόταν στον φάκελλο που είχε δοθεί στους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους
Ή όπως το λέει πιο απλά ο Σοφός Λαός: Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι!
Ακόμα πιο απλά και κατανοητά: Και Νηπιαγωγείο Υπεργαλαξιακών Προδιαγραφών να γίνει στο Αγροκήπιο (1400 τμ όπως αναφέρθηκε στο Δ.Σ. από την Προϊσταμένη της Τ.Υ.), περισσεύουν πάνω από 20 στρέμματα να κάνουμε ό,τι θέλουμε (και επιτρέπεται φυσικά)!
Οπότε παρακαλούμε, οι φτηνοί λαϊκισμοί και κορώνες περί ουτοπιών και άλλων εξυπνάδων να σταματήσουν, να σοβαρευτούμε για το τι θέλουμε και να προχωρήσουμε για το κοινό καλό!

Η Πρόταση που παρουσιάστηκε, ήταν Πρόταση και όχι Μελέτη Εφαρμογής ή οτιδήποτε άλλο.
Η αναφορά στα Πολεοδομικά Θέματα που γίνεται στο άρθρο, είναι βάσιμη μεν, εντούτοις αποτελεί στοιχείο και θέμα διερεύνησης επόμενου σταδίου προσέγγισης του θέματος, το οποίο εξ’ αιτίας της ολιγωρίας της δημοτικής Αρχής, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Το άρθρο αναφέρεται επίσης σε αποφάσεις του Δήμου για το Γ.Π.Σ., που η ομάδα των μηχανικών μας αγνοεί, αλλά ο γράφων προφανώς γνωρίζει. Παρακαλούμε να μας τις γνωστοποιήσει για περαιτέρω επικαιροποίηση της Πρότασης.
Η απουσία Ρυμοτομικού ή η πραγματοποίηση του κάποτε στο απώτερο μέλλον, δεν μπορεί να κρατάει τον Παριανό λαό σε ομηρία, και να είναι τροχοπέδη για κοινωφελείς δράσεις. Εξ’ άλλου στους γνωρίζοντες, είναι εμφανές ότι μεγάλα τμήματα του Οικισμού θα είναι εντός σχεδίου, ένα των οποίων, το Αγροκήπιο. Οπότε αντίστοιχες προτάσεις δεν είναι εκβιαστική ‘προκατάληψη’, αλλά τελικά, φυσιολογική συνέχεια. Και εν πάση περιπτώσει, η σχεδίαση/πραγματοποίηση του Ρυμοτομικού της Παροικίας, το οποίο φυσικά θα είναι δεσμευτικό για όλους, είναι θέμα της Τ.Υ. του Δήμου, που με την ευκαιρία του παρόντος, για άλλη μια φορά, καλούμε να το …ξεκινήσει! Το 2020 πλησιάζει!
Εμείς είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε την Πρόταση. Για άλλη μια φορά.
 
Για τέλος, να επισημάνουμε στον συγγραφέα του άρθρου, ότι η πρόταση μας είναι άρρηκτα δεμένη με την αδιαμφισβήτητη ιστορικότητα του χώρου:
 Δεν ψάχνουμε για ένα τυχαίο χώρο ανάπτυξης αυτών των δραστηριοτήτων, ένα τυχαίο αγροκήπιο, αλλά ένα τρόπο ανάδειξης του μοναδικού Αγροκηπίου μας.
 
Με εκτίμηση
 
Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων
Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου
Σύλλογος Παρίων "η Εκατονταπυλιανή"

Υ.Γ.
Πληροφοριακά, οι Σύλλογοι και Φορείς που στηρίζουν την πρόταση:
 
  1. Σύλλογος εργαζομένων Ο.Τ.Α. Πάρου – Αντιπάρου
  2. Σύλλογος εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Π
  3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου
  4. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίλοχος
  5. Πολιτιστικός Σύλλογος Κώστου ΜΕΑΣ
  6. Κυνηγετικός σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου
  7. Σύλλογος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου
  8. Σύλλογος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης '' Παναγιώτης Καλλιέρος ''
  9. Το πρώτο πρότυπο εθελοντικό κέντρο ΑΜΕΑΙ Κυκλάδων
  10. Δημοτική Κοινότητα Πάρου ( Αρ. Απόφασης 37/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου