Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Ποιος αλήθεια δημιουργεί το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα;


Στις 13 Νοεμβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα Ειδική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το άσυλο, την μετεγκατάσταση και την επιστροφή μεταναστών. Την ακούσατε να γίνετε πρώτο θέμα στις γνωστές εκπομπές «ενημέρωσης»; Όχι βέβαια. Πέρασε στα ψιλά, στα πολύ ψιλά.
Γιατί λέτε;
Ας δούμε το γιατί. Σύμφωνα με τη νέα Ειδική Έκθεση έναντι 160.000 μεταναστών που ήταν η αρχική τιμή-στόχος για μετεγκατάσταση την περίοδο από το 2015 έως σήμερα, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν νομικά να μετεγκαταστήσουν 98.256. Εντούτοις, τελικώς μετεγκαταστάθηκαν μόλις 34.705 (21.999 από την Ελλάδα και 12.706 από την Ιταλία).
Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το γεγονός; Σύμφωνα με τους ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ευθύνη βαρύνει τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας. Δείτε το γιατί. Κατά την εκτίμηση των ελεγκτών, οι χαμηλές επιδόσεις των προγραμμάτων μετεγκατάστασης οφείλονται κυρίως στο πολύ μικρό ποσοστό των δυνάμει επιλέξιμων για μετεγκατάσταση μεταναστών, καθώς οι αρχές αμφότερων των χωρών αρχικώς αδυνατούσαν να εντοπίσουν το σύνολο των δυνητικών υποψήφιων και να τους προσανατολίσουν επιτυχώς προς την κατεύθυνση της αίτησης μετεγκατάστασης. Από τη στιγμή που οι μετανάστες εντάσσονταν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οι προσπάθειες τελεσφορούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό.
Οι κυβερνήσεις δηλαδή της Ελλάδας και της Ιταλίας, προτιμούσαν να εγκλωβίζουν στα ΚΥΤ ή Hot Spot του μετανάστες, παρά να τους προωθήσουν γρήγορα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου