Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Η Κριμαία αναμένει : H Καταλονία να διεθνοποιήσει την Σύγκρουση


Η δίκη των ηγετών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που ξεκίνησε στην Ισπανία, σημαίνει διεθνοποίηση της εσωτερικής σύγκρουσης, η οποία θα οδηγήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας από τη Δύση.


Η κατάσταση στην Ισπανία δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημη από την δεκαετία του 30 του περασμένου αιώνα. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεζ, τώρα αντιμετωπίζει μια επιλογή: να παραιτηθεί την Τετάρτη ή να διεθνοποιήσει τη σύγκρουση, την οποία δεν θα συγχωρήσουν οι υποστηρικτές της ενωμένης Ισπανίας. Για να διατηρήσει την εξουσία στο εγγύς μέλλον, πρέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό για το έτος 2019 στη Βουλή των αντιπροσώπων. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται οπωσδήποτε την υποστήριξη 17 μελών από την Καταλανική ανεξαρτησία.
Την περασμένη εβδομάδα ο Σάντσεζ έλαβε έναν ανεξάρτητο "ομιλητή", έναν διεθνή μεσολαβητή από την ΕΕ, έτοιμο να συνοδεύσει πιθανές συνομιλίες μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. Αυτή η είδηση προκάλεσε χιλιάδες διαμαρτυρίες στη Μαδρίτη, οι νομιμόφρονες απαίτησαν την παραίτηση του Σάντσεζ και καταδίκασαν το διορισμό του "ξένου" ως "πρωτοφανής ταπείνωση του κράτους" και την απειλή για την εθνική ενότητα.

Τώρα σχετικά με το "έγκλημα" των Καταλανών που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Οργάνωσαν ένα δημοψήφισμα που κηρύχθηκε παράνομο από την Ισπανική κυβέρνηση. Ο λαός στερήθηκε το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του, το οποίο εγγυάται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Η Μαδρίτη δεν τόλμησε για εννέα χρόνια να επεκτείνει την αυτονομία της Καταλωνίας, και επιλέον μειώνει το καθεστώς της. Έτσι, στο όνομα του οστεοποιημένο "κράτος δικαίου" καταστέλλεται η Δημοκρατία, που τόσο καυχώνται για αυτήν οι Ευρωπαίοι.


Επισήμως, οι Ευρωπαϊκές ελίτ φροντίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μιλούν συνέχεια γι ' αυτά: κάθε τρελή μειονότητα μπορεί να προτείνει τις εξωφρενικές διεκδικήσεις τους και θα ακουστεί. Αλλά όταν η πλειοψηφία θέλει να ψηφίσει για το μέλλον τους, οι εκπρόσωποί της ξυλοκοπούνται, κατηγορούνται για αντιδημοκρατία, αποσχιστικές τάσεις, συλλαμβάνονται και δικάζονται.
Η Ευρώπη σήμερα φαίνεται εντελώς κλειστή για τη γέννηση ενός νέου κράτους στην επικράτειά της. Φοβάται ένα κύμα αποσχιστικών κινήσεων. Αλλά όταν χρειαζόταν η Αμερικάνικη ελίτ, το Κοσσυφοπέδιο δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει την Ορθοδοξία και τη Σερβία, σύμμαχο της Ρωσίας.

Ο Charles Puchdemon δικαίως κατηγορεί την Ευρώπη ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη Βενεζουέλα και όχι για το τι συμβαίνει στην ήπειρο. Και αυτό πάλι κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών. Ο Πρόεδρος της Καταλονίας, τώρα εξόριστος στις Βρυξέλλες, πίστευε αφελώς ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μαδρίτη να διαπραγματευτεί μέσω των Βρυξελλών και να χάσει. Πάρα πολλά συνδέονται με την υποστήριξη της Καταλανικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της μοίρας της Κριμαίας και της αυτοδιάθεσης της.
Ωστόσο, η αναζήτηση της ανεξαρτησίας είναι πολύ μακρυά . Το δικαστήριο που θα ξεκινήσει θα θεωρηθεί από τον κόσμο ως πολιτική διαδικασία, και θα βοηθήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να διεθνοποιήσει το καταλανικό ζήτημα , και έτσι αργά ή γρήγορα θα επιλυθεί.
Ας σημειώσουμε ότι η Ισπανία βίωσε ένα ακόμη σοκ στην Ανδαλουσία τον περασμένο Δεκέμβριο. Τοπικές εκλογές σε αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, όπου τρεις δεκαετίες κυριαρχούσαν οι σοσιαλιστές, κέρδισαν τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές από το κόμμα Vox. Τι σημαίνει αυτό το πρωτοφανές επίτευγμα μέσω της εκλογής των δεξιών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο; Ας περιμένουμε τις ευρω-εκλογές του Μαΐου αυτού του έτους.

Όπως είπε ο Λουίτζι ντε Μάγιο τον περασμένο Οκτώβριο, ο ηγέτης του κινήματος των πέντε αστεριών, αυτή η Ευρώπη θα τελειώσει σε έξι μήνες. Και μαζί με αυτό τα βασανιστήρια των Καταλανών και, θα τελειώσουν επίσης για τους κατοίκους της Κριμαίας της Νότιας Οσετίας της Αμπχαζίας της Υπερδνειστερίας και των Μικρών Ρώσων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου