Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

ΟΤΑΝ Ο ΙΟΝΕΣΚΟ "ΑΠΟΔΟΜΕΙ" ΤΗΝ ΧΑΛΙΜΑ...

 

Με ένα κείμενο, μνημείο ιδεολογικής ασυνέπειας κι εξώφθαλμης ασυμβατότητας με την πραγματικότητα, επιχειρεί να μας απαλλάξει από τις όποιες "ψευδαισθήσεις" περί την ανάγκη διεκδίκησης νοσοκομείου, έτερο στέλεχος της Λ.Συσπείρωσης.

Παίρνοντας την σκυτάλη από τον Θ.Μαρινόπουλο, ο οποίος όλο τον χειμώνα κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες  ν' απαξιώσει με άρθρα του κάθε σκέψη για δευτεροβάθμια δομή υγείας, πήγε ένα βήμα παραπέρα, αναδεικνύοντας ως μείζον ζήτημα για το νησί την αντιμετώπιση της ...παχυσαρκίας!!! 

Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο και σχολιάζω ανά ενότητα:

 

Τι επίπεδο υγείας θέλουμε για το νησί μας, ώστε να έχουμε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες, αυτές που μας αξίζουν ως πολίτες της Ευρώπης του 2023 χωρίς να παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων και με έντιμη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού;
Και η απάντηση είναι χιλιοειπωμένη, μια καλά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα διασφαλίζει την επιβίωση και θα νοιάζεται για την ευζωία.

Πρώτο και καλύτερο μεθοδολογικό σφάλμα: προηγείται το συμπέρασμα της αποδεικτικής διαδικασίας!

Από που προκύπτει η απάντηση για  μια καλά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) κι όχι μια καλά οργανωμένη "Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας'θα φροντίσει η αρθρογράφος να μας το "αποδείξει" παρακάτω.

Είναι αποδεδειγμένα με επιστημονικές μελέτες, πρώτον ότι αν λειτουργεί σωστά η ΠΦΥ έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με σημαντικό οικονομικό όφελος για το γενικό σύστημα υγείας μιας χώρας και δεύτερον ότι τα μικρά νοσοκομεία παρέχουν χαμηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες με υψηλό κόστος. Δηλαδή έχουν αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με μεγαλύτερα νοσοκομεία για ίδιες ασθένειες και γιατρούς πουχάνουν με τον καιρό τις δεξιότητες τους λόγω των λίγων περιστατικών που αντιμετωπίζουν, αυτά και μόνο από μόνα τους ρίχνουν την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών ενός νοσοκομείου.

Παραβίασε ανοικτή πόρτα με την πρώτη παρατήρηση κιόλας, για τις σωστές ΠΦΥ που είναι έτσι κι αλλιώς αυτονόητη, αλλά κάτ' αναλογίαν το ίδιο θα συνέβαινε και με μια σωστή βθμια δομή, κάτι που αθέλητα υπονοείται από τα συμφραζόμενα!

Όσον αφορά στα περί αυξημένης θνησιμότητας και άλλων δαιμονίων:

Ποιες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τις ανοησίες αυτές δεν μας αναφέρει έστω και με παραπομπές η καλή μας υποψήφια σύμβουλος.

Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναλύσουμε τα ποσοτικά, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των μελετών (κατά παραγγελία τζιχαντιστών του νεοφιλελευθερισμού, όλως τυχαίως...) για να διαπιστώσουμε κατά πόσο συγκρίνουν αναλογικώς τα δεδομένα και δεν επιδίδονται σε στατιστικά τεχνάσματα προκειμένου να καταδείξουν το "ασύμφορο" των μικρών νοσοκομείων.

Μα, θυμίζω, με τέτοιες "λογικές" έκλεισαν δεκάδες κλινικές και νοσοκομεία την περίοδο που ακολούθησε το πρώτο Μνημόνιο (ο Άδωνις έγραψε την δική του ιστορία) και μας επέβαλαν οι "φίλοι, σύμμαχοι κι εταίροι".

Έπειτα, εκείνο το περί "υψηλού κόστους" που διατρέχει σχεδόν όλο το κείμενο:

Αλήθεια κατά πόσο συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της παράταξης που διατείνεται πως ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να τεθεί στην προκρούστεια κλίνη της σχέσης κόστους-οφέλους;

Αν διαβάσει την συνέντευξη του Κ.Ροκονίδα στις αμέσως επόμενες σελίδες θα καταλάβει την απίστευτη ιδεολογική γκάφα που διαπράττει.

Αφήνω ασχολίαστο το τελευταίο "επιστημονικό εύρημα" περί πτώσης του επιπέδου επιστημονικής επάρκειας εξαιτίας του μικρού αριθμού των ασθενών κάθε ειδικότητας για ευνόητους λόγους...

 Αν στα παραπάνω διεθνή επιστημονικά δεδομένα προστεθεί και η ελληνική κατρακύλα και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ που βλέπουμε σήμερα στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας μας, που το υπάρχων ιατρικό προσωπικό παραιτείται και φεύγει χωρίς να κοιτάξει πίσω  λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, γίνεται σαφές ότι και στην μικρή Πάρο θα συμβεί το ίδιο ακριβώς όπως και στην υπόλοιπη χώρα…

…και το ξέρουν όλοι αυτό… αλλά το παραβλέπουν επειδή «πουλάει» πολύ στο θυμικό των πολιτών το μύθευμα του Νοσοκομείου… εξ’ άλλου είναι γνωστό  ότι «το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι το δόσιμο χαλάει»…

Ενώ στο Κ.Υ.Πάρου δεν υπάρχει αποδιοργάνωση, οι δε γιατροί σπεύδουν να διοριστούν όταν προκηρύσσονται θέσεις και όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως οι ΠΦΥ θα παραμείνουν εκτός κατρακύλας και μάλιστα στο διηνεκές...

Άλλωστε, μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις προ δεκαετίας περίπου, το Κ.Υ.Πάρου μπήκε σε τροχιά αέναης ανάπτυξης και παροχής ολοένα και καλύτερων και περισσότερων υπηρεσιών...

Τι σημαίνει όμως καλά οργανωμένη ΠΦΥ; Σημαίνει στελέχωση του ΚΥ με ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, σημαίνει συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στοχευμένα στις ιατρικές απαιτήσεις ενός ΚΥ, γρήγορη και ασφαλής διακομιδή ασθενών και όχι μόνο.

Αυτά δηλαδή που ΔΕΝ παρέχονται σήμερα στην  υπάρχουσα δομή αν και αντιστοιχεί ευθέως στις ανάγκες του νησιού, σύμφωνα πάντα με την προσέγγιση της αρθρογράφου! 

Σημαίνει, την οργάνωση όλων εκείνων των επιμέρους τομέων της ΠΦΥ που θα μας κάνουν να αισθανθούμε ότι η πολιτεία φροντίζει για εμάς. Η πρόληψη νοσημάτων και η προαγωγή υγείας, η οδοντιατρική φροντίδα, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η φροντίδα των χρονίως πασχόντων και οι υπηρεσίες αποκατάστασης είναι κάποιοι από τους επιμέρους τομείς που στην δίνη της επιβίωσης και στην αντιμετώπιση των επειγόντων δεν προλαβαίνουμε να δούμε τη σημασία τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παχυσαρκία που έχει χαρακτηρισθεί ως παγκόσμια επιδημία από τον ΠΟΥ και που η πρόληψη και η αντιμετώπισή της θα προστάτευε από ασθένειες, θα έσωζε ζωές και στην τελική θα εξοικονομούσε οικονομικούς πόρους.

Η πρόληψη και η προαγωγή υγείας είναι αντικείμενο της ΠΦΥ και δικαιωματικά μας ανήκουν αυτές οι υπηρεσίες, αντί λοιπόν να συζητάμε τα παραμύθια της Χαλιμάς περί Νοσοκομείου ας διεκδικήσουμε όσα θα πάνε την ποιότητα της ζωής μας σε ένα καλύτερο επίπεδο και αυτή είναι δουλειά του Δήμου που σε συνεργασία με το ΚΥ, που γνωρίζει όσο κανείς τις ανάγκες του νησιού,θα οργανώσει και θα αναπτύξει τις δομές και τις υπηρεσίες, θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στο νησί αλλά και θα οργανώσει και θα διεκδικήσει και όλα όσα δεν παίρνουν ποτέ σειρά προτεραιότητας και αντιμετωπίζονται σαν δεύτερα ενώ είναι ουσιώδη.

Άλλη μια παραβίαση ανοικτής πόρτας: Τα ίδια ισχύουν και μάλιστα με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για μια νοσοκομειακή μονάδα.

Αλλά αγαπητή μου κυρία, υπάρχουν άλλα μείζονα θέματα, εκτός παχυσαρκίας, που στον 21ο αιώνα η Πάρος ακόμα φαντασιώνεται την επίλυσή τους.

Κι αυτά έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία δομών για ασφαλείς τοκετούς και λοχείες, για περιστατικά που απαιτείται η επαρκής  αντιμετώπισή τους το πρώτο κρίσιμο διάστημα (συνήθως το πρώτο μισάωρο) για χρονίως πάσχοντες κ.α 

Η πρόληψη και η προαγωγή υγείας είναι αντικείμενο της ΠΦΥ και δικαιωματικά μας ανήκουν αυτές οι υπηρεσίες, αντί λοιπόν να συζητάμε τα παραμύθια της Χαλιμάς περί Νοσοκομείου ας διεκδικήσουμε όσα θα πάνε την ποιότητα της ζωής μας σε ένα καλύτερο επίπεδο και αυτή είναι δουλειά του Δήμου που σε συνεργασία με το ΚΥ, που γνωρίζει όσο κανείς τις ανάγκες του νησιού,θα οργανώσει και θα αναπτύξει τις δομές και τις υπηρεσίες, θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στο νησί αλλά και θα οργανώσει και θα διεκδικήσει και όλα όσα δεν παίρνουν ποτέ σειρά προτεραιότητας και αντιμετωπίζονται σαν δεύτερα ενώ είναι ουσιώδη.

Οι διεκδικήσεις όμως για να ξεφύγουν από το χαρτί και τις συζητήσεις θέλουν την πνοή και τη δύναμη που μόνο η στήριξη του απλού κόσμου μπορεί να δώσει. Ένας έντιμος και ισχυρός Δήμος, με την Λαϊκή Συσπείρωση και τον Κώστα Ροκονίδα στο τιμόνι, με όραμα, γνώση και πολιτική βούληση και με την στήριξη των πολιτών στο πλευρό του μπορεί να κάνει την υπέρβαση ακόμη και στην πολύπαθη υγεία… και τέλος τα παραμύθια!

Και τι καλύτερο κλείσιμο για ένα κείμενο πραγματικό περιβόλι, από ένα ακαταμάχητο ευχολόγιο, που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα παραμύθια, άμα τη εκλογή της παράταξης με την οποία στοιχίζεται η καλή μας αρθρογράφος και παραπέμπει σε πολιτικό παραμύθι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου