Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

5 κομμουνιστές δήμαρχοι, ο εξής ένας. Γιατί;

δήμαρχοι
Του Στάθη Κατσούλα
Παρά τη συνηθισμένη μετεκλογική ανακοίνωση του ΚΚΕ (μετά από κάθε σχεδόν εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία χρόνια) που περιστρέφεται γύρω από το “αντέξαμε”, διάχυτη είναι η απογοήτευση καθώς από τους 5 κομμουνιστές δημάρχους, τελικά κατάφερε να επανεκλεγεί μόνο ο Κώστας Πελετίδης στην Πάτρα.
Δεν μπορούμε να μην βγάλουμε κάποια πολιτικά συμπεράσματα:
1. Η μη επανεκλογή των 4 δημάρχων του ΚΚΕ (Βαγγέλης Σίμος στην Πετρούπολη, Μιχάλης Σελέκος στο Χαϊδάρι, Ηλίας Σταμέλος στην Καισαριανή και υποψηφιότητα του Νίκου Λαρδά στην Ικαρία), είναι ήττα για την πολιτική του ΚΚΕ, μια ήττα που ακολουθεί τη γενικότερη συρρίκνωση και αναξιοπιστία της αριστεράς.
2. Παρά την απόπειρα των στελεχών του ΚΚΕ να εμφανίσουν τις μάχες που χάθηκαν σε Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Ικαρία, σαν μάχες στις οποίες συνασπίστηκε όλο το πολιτικό σύστημα ενάντια στην πολιτική του ΚΚΕ, αυτό που τελικά αποδείχτηκε ήταν ότι η πολιτική και πρακτική του ΚΚΕ στην αυτοδιοίκηση προκάλεσε την απώλεια των συγκεκριμένων δήμων.
3. Με εξαίρεση την Πάτρα, όπου όντως υπήρξε ένας ισχυρός πολιτικός συνασπισμός από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και “απολίτικες” υποψηφιότητες καθώς και οικονομικά συμφέροντα που πολέμησαν την επανεκλογή Πελετίδη, στις υπόλοιπες πόλεις οι υποψήφιοι του ΚΚΕ αποδείχτηκαν πολύ λίγοι συγκρινόμενοι με τον Πελετίδη, απογοήτευσαν ακόμα και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ ή της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς δεν ξεχώρισαν αισθητά σε σχέση με άλλους δημάρχους που δεν ανήκαν στο ΚΚΕ.
4. Η στασιμότητα, η αδράνεια και το “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα λόγω οικονομικής κρίσης, καπιταλισμού και μνημονίων” επικράτησαν όλη την προηγούμενη περίοδο στη δράση και τον λόγο αυτών των τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων. Μια δράση που σε τίποτα δεν θύμιζε την πολύ πλουσιότερη (και κινηματικού χαρακτήρα) δράση του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα, ο οποίος επανεκλέχτηκε πανηγυρικά παρά την αντιΚΚΕ εκστρατεία όλων των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Όλη την προηγούμενη περίοδο, ο Ριζοσπάστης αλλά και τα διαδικτυακά μέσα που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, αντιμετώπιζαν ενιαία τους πέντε δημάρχους. Σχολιάζοντας δε την πολιτική Πελετίδη, ανέφεραν συνεχώς ότι ο Κώστας Πελετίδης υλοποιεί την πολιτική του ΚΚΕ. Ποιος τελικά υλοποιούσε τι ακριβώς; Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι κάποια διαφορά υπήρχε ανάμεσα στον Πελετίδη και στους υπόλοιπους τέσσερις.
Αυτό που μένει τελικά στη συνείδηση του κόσμου (και αυτό που τελικά επιβραβεύεται) είναι ότι αν τελικά μια δημοτική αρχή κάνει πράγματα που ξεχωρίζουν, προς όφελος του λαού και των εργαζομένων, τότε όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν από τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
antapocrisis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου