Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Από τους λίγους...

Κάθε φορά που κάθομαι στον υπολογιστή για να επικοινωνήσω μαζί σας, ανάλογα με το θέμα που θ' αποτελέσει και την αφορμή, γεννιούνται διάφοροι συνειρμοί.
Συνειρμοί που άλλοτε αφορούν σε καταστάσεις γενικότερα και άλλοτε σε πρόσωπα.
Το τελευταίο διάστημα, κάθε φορά που αναφέρομαι στα ζητήματα της ανορθολογικής και στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης του νησιού, στο μυαλό μου γυροφέρνει επίμονα η φιγούρα ενός φίλου, ο οποίος δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή εδώ και λίγα χρόνια.
Και σήμερα αισθάνθηκα την ανάγκη να σας το εξομολογηθώ. 
Θα με ρωτήσετε γιατί.
Ίσως από την υποχρέωση που αισθάνομαι ν' αποδώσω τιμή σε κάποιον που με τον προσωπικό του αγώνα προσέφερε στον τόπο του.
Μιλώ για τον Άγγελο τον Κορτιάνο, επί πολλά χρόνια γραμματέα της πάλαι ποτέ κοινότητας Νάουσας κι επί σειρά ετών στέλεχος πρώτης γραμμής του τοπικού ΠΑΣΟΚ.
Και γυροφέρνει όχι τυχαία, αφού ο Άγγελος υπήρξε ένας από τους λίγους πολιτικά δραστήριους (και έντιμους) συμπολίτες που αντιλαμβάνονταν και αγωνίζονταν για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ του νησιού να προστατευτεί ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ.
Και το έκανε με πάθος και συνέπεια, όποτε του δίνονταν το βήμα, όποτε του δίνονταν η δυνατότητα.
Ενάντια σε λογικές και πρακτικές που οδήγησαν στην απόλυτη ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ και ΕΚΠΟΙΗΣΗ την Πάρο.
Το πάθος του ιδιαίτερα με την αγροτική οικονομία ήταν τέτοιο ώστε δεν υπήρξε δημόσια συζήτηση που να μην συγκρούσθηκε με τους οπαδούς της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ.
Φανερούς και κρυφούς.
Ανεξίτηλο θα μου μείνει στη μνήμη το τηλεφώνημά του, όταν πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία μου σε συνεργασία με την τότε ηγεσία της ΕΑΣ, να φέρω το θέμα διεκδίκησης του ακινήτου της Αγροτικής Τράπεζας στο δημοτικό συμβούλιο, με στόχο να διασωθεί η περιουσία του συνεταιριστικού φορέα των παριανών αγροτών.
Αν και σοβαρά άρρωστος ήδη από τότε, έδειχνε να τον απασχολεί περισσότερο το μέλλον του νησιού και δευτερευόντως η πορεία της υγείας του.
Γιατί ο Άγγελος κατανοούσε πως το νησί δεν έχει κανένα μέλλον αν απονεκρωθεί ο αγροτικός τομέας και δεν αρκούνταν σε ανέξοδες ρητορικές και κούφιες πολιτικολογίες.
Γι αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεών του σε πολιτικά πρόσωπα, όσα χρόνια δραστηριοποιήθηκε κομματικά αφορούσε ακριβώς στον αγροτικό τομέα, αποτελώντας παραφωνία μέσα σ' ένα γενικευμένο φιλοτουριστικό ντελίριο.
Από τους λίγους που έγκαιρα κατάλαβαν... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου