Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Γερούν γερά

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ένας αποτυχημένος πολιτικός, ενός κόμματος, που απέτυχε στις ολλανδικές εκλογές. Το Εργατικό Κόμμα του Λούτβικ Άσερ, στο οποίο ανήκει, έχασε στην εκλογική μάχη 29 από τις 38 έδρες που κατείχε.

Του Κώστα Βαξεβάνη
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ένας αποτυχημένος πολιτικός, ενός κόμματος, που απέτυχε στις ολλανδικές εκλογές. Το Εργατικό Κόμμα του Λούτβικ Άσερ, στο οποίο ανήκει, έχασε στην εκλογική μάχη 29 από τις 38 έδρες που κατείχε.
Δεν γνωρίζω πως λέγεται η πανωλεθρία στα Ολλανδικά, αλλά ο Γερούν τη νοιώθει εδώ και ώρες. Ο ίδιος σχολίασε το αποτέλεσμα στο twitter γράφοντας: «Το αποτέλεσμα είναι πολύ απογοητευτικό για το κόμμα μου. Όμως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απέρριψε τους ακραίους λαϊκιστές. Αυτό δίνει ελπίδα για το μέλλον».
Είναι σαν να ακούς στην Ελλάδα τον Σταύρο Θεοδωράκη να μιλά για τα κακά κόμματα προσπαθώντας να παγιώσει την αντίληψη πως αυτός έχει και καλό και κόμμα. Ή τέλος πάντων σαν να βλέπεις αμερικάνικη ταινία στην οποία οι Αμερικανοί νικούν κινηματογραφικά στο Βιετνάμ παρά την αντίθετη ιστορική εξέλιξη.
Ο Ντάισελμπλουμ βεβαίωσε επίσης πως θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup παρά τις εξελίξεις.
Το πολιτικό φαινόμενο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν σκιαγραφεί τον ίδιο αλλά το πολιτικό γίγνεσθαι στην Ενωμένη Ευρώπη. Ένας πολιτικός, χωρίς καμιά πολιτική νομιμοποίηση, ο οποίος απέτυχε και τιμωρήθηκε στην ίδια του τη χώρα μαζί με τις πολιτικές του, εκφράζει και μάλιστα αρκετές φορές με ιδιόμορφες πρωτοβουλίες, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Και φυσικά καθορίζει το μέλλον των χωρών της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Ο Ντάισελμπλουμ, δεν έχει ούτε την επιστημονική νομιμοποίηση για να χειρίζεται τέτοια θέματα. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Αγροτικής Οικονομίας, προσπάθησε ανεπιτυχώς να τελειώσει ένα μεταπτυχιακό με θέμα «Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από ολλανδική οπτική», το οποίο λαϊκίστικα ελληνικά θα μπορούσε να έχει τίτλο «πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το».
Συνεπώς ο Γερούν δεν ανήκει στους άριστους της Ευρώπης, ούτε στους πετυχημένους. Ανήκει στους πρόθυμους στους οποίους γίνεται η μετάθεση της εξουσίας από θεσμικά και ελεγχόμενα όργανα, για να αποτελέσουν τους ανεξέλεγκτους παραθεσμούς της Ευρώπης.
Η αποτυχία του σε πολιτικό επίπεδο, εκθέτει αυτή την τακτική και δείχνει την επικινδυνότητά της. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εκπροσωπεί τίποτα θεσμικό ευρωπαϊκό. Προσπαθεί να καθιερώσει και να αντιπροσωπεύσει τις αντιδραστικές δυνάμεις που θα κατηγορούν τους άλλους για τα κακά που προξενούν, όπως η λιτότητα.
Και, αλλοίμονο, να γοητεύσει κάτι γραφικούς τύπους στην Ελλάδα, που θέλουν την τιμωρία του λαού που δεν τους κάνει τη χάρη να τους αποδεχθεί. Είναι ένα μίγμα Τζήμερου και Θεοδωράκη που δανείζεται το όνειρο του Μητσοτάκη να κάνει την Ελλάδα SIEMENS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου