Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ (2)

*Οι αρχιτέκτονες έχουν στραφεί -και αυτοί- τα τελευταία χρόνια στις παραδοσιακές φόρμες.
Έτσι βλέπει κανείς τεράστιες κατοικίες κατασκευασμένες σε "νησιώτικο" παραδοσιακό στυλ, χωρίς ωστόσο ο τρόπος ζωής των  ενοίκων τους να εναρμονίζεται με την φιλοσοφία ζωής των παλιών, που τους οδηγούσε άλλωστε σε τέτοιες κατασκευαστικές φόρμες.
*Μέγαρα χωρίς ζωή, χωρίς ανθρώπινη  δραστηριότητα, χωρίς κοινωνική λειτουργία, τα οποία  εξυπηρετούν απλά την φυσική ανάγκη του ύπνου.
Οι παλιοί "λειτουργούσαν" κοινωνικά μέσα σε χώρους που σήμερα μας φαίνονται μπουντρούμια. Κι όμως λειτουργούσαν.
*Ο λιτός τρόπος ζωής άφηνε χώρο για ειλικρινή και ουσιαστική επαφή. Χωρίς το ψεύτικο περιτύλιγμα, χωρίς το μικρόβιο του υποσυνείδητου μικροαστικού ανταγωνισμού.
*Οι άνθρωποι τότε, με το περίσευμα αγάπης που διέθεταν, μεγάλωναν τους χώρους και τους έκαναν να φαντάζουν σαν στάδια. Σήμερα βιώνουν την μοναξιά τους σε γιγάντιες κατοικίες υπνοδωμάτια-το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου-και το μόνο που τους απασχολεί είναι η εναρμόνιση με το εξουθενωτικό σύγχρονο φαίνεσθαι.
*Ευτυχώς που υπάρχουν και χώροι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις χαράς (γάμους, βαφτίσια, γιορτές, κλπ) αλλοιώς θα συνδιασκεδάζαμε δι' αλληλογραφίας ή και μέσω SMS!
*Η Πάρος εδώ και μια δεκαετιά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, στολίζεται και φωτίζεται εντυπωσιακά. Το ερώτημα είναι που απευθύνεται όλο αυτό το εορταστικό "σκηνικό";
*Γνωρίζω δεκάδες ανθρώπους που ξοδεύουν ώρες, χρήμα και φαιά ουσία για να κάνουν το σπίτι τους χριστουγεννιάτικη Ντίσνευλαντ και μετά ...φεύγουν!!Επιστρέφουν για να το ξεστολίσουν!!
*Όλα λοιπόν υπακούουν στην λογική του εντυπωσιασμού του "άλλου". Καθημερινά εκπέμπουμε μηνύματα προς τους γύρω μας σχετικά με τις "δυνατότητές" μας. Σιγά που θα σταματούσαμε στις γιορτές!
*Αναρωτηθήκαμε ποτέ πως φτάσαμε ως εδώ; Δώσαμε ποτέ σημασία, διαβάσαμε με προσοχή τις παραινέσεις του Χρήστου Γεωργούση, ο οποίος ασχολείται συγγραφικά, εκτός των άλλων, με την Παριανή ηθογραφία εδώ και πολλά-πολλά χρόνια;
*Πόσο γενναίοι είμαστε, για να δούμε την αλήθεια κατάματα, χωρίς ωραιοποιήσεις και εκπτώσεις;

1 σχόλιο:

  1. Από σωστή γωνία και με ευαίσθητη κοινωνικά ματιά καταγράφεις αυτό το κοινωνικό φαινόμενο όπου γκρεμίζονται μία μετά την άλλη οι πολύτιμες απλές αξίες της ελληνικής κοινωνίας που παραλάβαμε 3-4 γενιές πριν από εμάς. Να το επαναλάβεις μετά το grand Retour ,αρχές Γενάρη, των μελων της κάστας των Νεοπαριανών της τρίμηνης, άντε 4μηνης΄τουριστικής ΄αρπαχτής΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή