Τρίτη 27 Μαΐου 2014

MIA ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Mια συνδυαστική ανάγνωση των αποτελεσμάτων δημοτικών, περιφερειακών και ευρωβουλευτικών εκλογών, αρκεί για να καταδείξει αλήθειες και ψέμματα που ειπώθηκαν καθ όλη την προεκλογική περίοδο.
Το ποσοστό που αποκόμισε ο συνδυασμός του Μ.Κωβαίου στον πρώτο γύρο, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Το ποσοστό αντιστοίχως του Χ.Βλαχογιάννη επίσης διπλάσιο των ποσοστών που συνέλεξαν τα "ρετάλια" του πρώην ΠΑΣΟΚ (ελιές, ποτάμια και ρυάκια).
Το ποσοστό της ΚΕΠ-ΟΣΑ αισθητά κατώτερο από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Το ποσοστό του Κ.Ροκονίδα τετραπλάσιο του αντίστοιχου του  ΚΚΕ στις ευρωεκλογές!
Όλα αυτά καταδεικνύουν, πως η επιρροή των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλέον μηδαμινή και οι πολίτες κρίνουν με εντελώς διαφορετικά κριτήρια από εκείνα των κομματικών εντάξεων και των ιδεολογικών αναφορών.
Η προσπάθεια να καθοριστεί το πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογικών αναμετρήσεων με όρους περασμένων εποχών, απέτυχε παταγωδώς κι απλά επιβεβαίωσε την δική μας εκτίμηση, πως τον καθοριστικό ρόλο παίζουν πλέον τα πρόσωπα, με ότι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται.
Η επάρκεια, η αξιοπιστία και η αξιοσύνη των υποψήφιων αιρετών είναι αυτές που δίνουν τα ποσοστά και τις ψήφους και όχι οι θολές "περί ανέμων και υδάτων" δημόσιες ομολογίες δημοκρατικής πίστης και οι ανούσιες δηλώσεις περί διάθεσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
Επίσης η σεμνότητα και η ταπεινότητα των προς αξιολόγηση πολιτών είναι που ελκύει και όχι η υπεροψία του μεγαλείου μιας ομάδας ικανών και άξιων κατά τα άλλα συμπολιτών, που κρατιούνται όμως σε μεγάλη απόσταση από τον κοινωνικό ιστό...

1 σχόλιο:

  1. Έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι. Την ορθή κρίση σου διαχρονικά υποθέτω πως δεν την αμφισβητεί κανείς, αρκεί να μην πρόκειται για εμπαθείς και φτηνούς καιροσκόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή