Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ





Την τεχνική του άσπρου-μαύρου, εκείνη δηλαδή της παραποίησης της πραγματικότητας και στη συνέχεια της παραπληροφόρησης, ομολογώ ότι δεν την κατέχω. Ομολογώ επίσης ότι δε θα μπορούσα να κατέχω αυτή την τεχνική, γιατί τότε θα ήμουν άλλου χαρακτήρα άνθρωπος, ενδεχομένως παρόμοιος με εκείνους που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους.


Η τεχνική αυτή συναντάται συχνά σε κείμενα και άρθρα διαφόρων ΜΜΕ. Ευκολότερα ανιχνεύσιμη είναι σ’ εκείνα των τοπικών εντύπων, αφού στις μικρές κοινωνίες σχεδόν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Συνήθως δεν χρειάζεται να διαβάσει ο αναγνώστης όλο το κείμενο για να ανακαλύψει τον κρυμμένο θησαυρό. Η υπογραφή του γράφοντος εγγυάται σε μεγάλο βαθμό, τη φιλαλήθεια ή μη του περιεχομένου του κειμένου.
Επίσης η συνέπεια και η σταθερότητα των θέσεων και των απόψεων του συντάκτη, η αντικειμενικότητά του διαχρονικά και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, είναι κάποια από τα στοιχεία που δεν πρέπει να μας διαφεύγουν. Στοιχεία που όπως και να γίνει, αποτελούν κοινό μυστικό στις μικρές κοινωνικές ομάδες και κοσμούν ή στιγματίζουν την προσωπικότητα και το ήθος του αρθρογράφου.
Χρειάζεται επομένως να είμαστε γνώστες κάποιων λεπτομερειών σχετικά με τους γράφοντες, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε και την αξιοπιστία του λόγου τους. Έτσι ξεχωρίζουμε και τα ασπρόμαυρα κείμενα, ιδιαιτέρως εκείνα σε βαθύ κίτρινο φόντο που απεγνωσμένα πασχίζουν να μας σερβίρουν οι «άμεμπτοι και αντικειμενικοί» συντάκτες των.
Βέβαια ο ατομικός εξευτελισμός εκείνων που οι ίδιοι τον προκαλούν σε βάρος του εαυτού των, είναι καθαρά προσωπική τους υπόθεση. Είναι θέμα ποιότητας του χαρακτήρα των ατόμων και των επιλογών τους. Όταν όμως οι άθλιες παρεκτροπές τους προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κοινωνικού συνόλου και όταν ψεύδονται ασύστολα χωρίς ίχνος ηθικού φραγμού, τότε δεν γίνεται απλά να τους προσπεράσεις όσο απαξιωμένοι και αν είναι από την κοινωνία.
Πως αλλιώς μπορεί να εκφραστεί κανείς, όταν διαβάζει τις αθλιότητες που πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε τοπικό ιστότοπο, για τη δήθεν πρόταση μεταφοράς του εμπορικού λιμανιού στην περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ; Ευχής έργο θα ήταν να μην υπήρχε ούτε το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που στην πραγματικότητα έχει εμποδίσει την τουριστική της ανάπτυξη.
Και τώρα που όλοι ομολογούν ότι ήταν λάθος η τότε επιλογή, είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιος που να επιθυμεί την επιπλέον επιβάρυνση της περιοχής όταν μάλιστα η τωρινή αλλά και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που κατά βάση είναι η ίδια, έχουν ήδη αποφασίσει την επιβάρυνση αυτή του εμπορικού λιμανιού να την υποστεί το Πίσω Λιβάδι.
Επομένως μόνο διεστραμμένα και διεφθαρμένα μυαλά θα μπορούσαν να κατεργαστούν τέτοια σενάρια και τέτοιοι ακριβώς είναι εκείνοι που διακινούν παρόμοιες φήμες. Η υπέρβαση όμως των ορίων της ηθικής, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποτελέσει δικαιολογία για οτιδήποτε. Ας το έχουν υπ’ όψιν τους οι κοινοί συκοφάντες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
«ΠΑΡΟΣ Τώρα στην Πράξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου