Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τελικά, ο Βενιζέλος θέλει εκλογές

Ιούνιος 2009. Το ισχυρό ακόμη ΠΑΣΟΚ επικρατεί της ΝΔ, η οποία την περίοδο εκείνη είναι πρώτα κόμμα και η κυβέρνηση αποτελείται από δικά της στελέχη, στις ευρωεκλογές με διαφορά αντίστοιχη μ’ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 36,6% έναντι 32,3% της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, με τα δύο κόμματα να εκλέγουν από οκτώ ευρωβουλευτές. Σ’ εκείνες τις εκλογές, του 2009, η ΝΔ χάνει σχεδόν εννέα μονάδες από το ποσοστό της στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2007 και το ΠΑΣΟΚ, παρότι επικρατεί έχει απολέσει μιάμιση μονάδα από το αντίστοιχο ποσοστό του. Παρ’ όλα αυτά κι ενώ είναι σημαντικές οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος, με το ποσοστό που λαμβάνει διατηρεί έστω και οριακά την πλειοψηφία στη Βουλή και επομένως τη δεδηλωμένη.
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, δεν είναι την εποχή εκείνη, τίποτα παραπάνω από ένα απλό στέλεχος του κόμματος που μάλιστα έχει χάσει, ενάμισι χρόνο πριν, την προεδρία του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό βεβαίως δεν τον περιορίζει από το να κάνει δηλώσεις σαν αρχηγός του κόμματος, να μιλά για μη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και να ζητά εκλογές.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται ικανοποιημένος από το 8% της Ελιάς, παρότι είχε δηλώσει ότι ποσοστό μικρότερο του 10% στις ευρωεκλογές θα συνιστά κυβερνητική κρίση θέλοντας να εκβιάσει τους ψηφοφόρους και συνεχίζει να μιλά σαν άλλος πρωθυπουργός στη θέση του πρωθυπουργού για κυβερνητική σταθερότητα, το βράδυ της 12ης Ιουνίου 2009, όταν το κόμμα του είχε έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές, είχε διαφορετική άποψη. Παρότι είχαν μειωθεί τα ποσοστά του και παρά το γεγονός ότι η ΝΔ διατηρούσε όπως διαβάσατε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα αφού τα κόμματα της συγκυβέρνησης με τα ποσοστά που έχουν λάβει δεν θα μπορούσαν να έχουν παρά 94 βουλευτές.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους έλεγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος: «Πρόκειται για μια μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, όπως κι αν διαβάσει κανείς τα αριθμητικά δεδομένα. Ζήτημα εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων. […] Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την ουσιαστική νομιμοποίηση που απαιτείται προκειμένου να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση. […] Υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικής δυσαρμονίας μεταξύ της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να οχυρωθεί πίσω από το τυπικό στοιχείο τα ύπαρξης μιας πλειοψηφίας 151 βουλευτών, αλλά έτσι δεν κυβερνιούνται οι κοινωνίες και οι χώρες τώρα».
Κρίνοντας από την άποψη του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι «δεν κυβερνιούνται κοινωνίες και χώρες με πλειοψηφίες μόνο 151 βουλευτών», συμπεραίνουμε εύλογα ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θέλει και σήμερα εκλογές.
Τις απόψεις του Βαγγέλη Βενιζέλου όμως, φαίνεται πως συμμεριζόταν, την περίοδο εκείνη, και μερίδα του Τύπου, η οποία σήμερα, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τα δεδομένα από τότε να είναι διαφορετικά, αρνείται να σχολιάσει τις ευρωεκλογές, ενώ χθες Δευτέρα, την επομένη δηλαδή της παταγώδους ήττας των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μιλούσαν για «νίκη χωρίς ανατροπή» για «τέλος των σεναρίων για πρόωρες εκλογές» και για κάποιο «μήνυμα προς όλους». Κι όμως το πρωινό της Δευτέρας 13 Ιουνίου 2009, μια μέρα μετά τις τότε ευρωεκλογές έκαναν λόγο για «καθαρή νίκη και αφετηρία ανατροπής» και ζητούσαν «εκλογές τώρα».
Απολαύστε τα τότε πρωτοσέλιδα
efimerides_0.png
πηγή:Το Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου