Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ ΜΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η ταινία-αφιέρωμα στα 40χρονα του Αρχίλοχου, αν και τεχνικά θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως ήταν εξαιρετική, από άποψη περιεχομένου ωστόσο ελέγχεται για ελλείψεις και αστοχίες.
Φυσικά δεν κομίζω την αφελή αντίληψη ότι είναι δυνατόν στη θέση της να είχε προταθεί κάτι άλλο απαλλαγμένο από κουσούρια κάθε είδους.
Είναι φύσει αδύνατον, το αντιλαμβάνομαι και το κατανοώ, να φτιαχτεί μια ταινία με τέτοια φιλοδοξία, να περικλείσει δηλαδή 40 ολόκληρα χρόνια ιστορίας και να είναι άψογη.
Ωστόσο η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι πως οι εμπνευστές-δημιουργοί της ταινίας δεν αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για πλευρές της ζωής και της δραστηριότητας του συλλόγου, οι οποίες έπαιξαν εξίσου με τις προβαλλόμενες καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή του από μεγάλη μερίδα της παριανής κοινωνίας.
Υποτιμάται μέχρι απορίας η μεγάλη συμβολή του αθλητισμού στην προσέλκυση σημαντικού τμήματος των νέων, σε εποχές κατά τις οποίες το νησί ήταν ελλειμματικό σε αθλητικές δραστηριότητες και προτάσεις.
Ο Αρχίλοχος μπόρεσε να διατηρήσει ζωηρό το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϋ και την γυμναστική, οργανώνοντας αντίστοιχα τμήματα, σε περισσότερα από 70 άτομα, άντρες και γυναίκες, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος αν σκεφθεί κανείς τις επικρατούσες συνθήκες εκείνης της περιόδου.
Αλλά και στον τομέα του πολιτισμού, αγνοήθηκαν δράσεις.
Ξεχάστηκε παντελώς η απόπειρα δημιουργίας μιας υποτυπώδους δανειστικής βιβλιοθήκης με βιβλία διαφορετικής από τα καθιερωμένα θεματολογίας, η οποία αν και δεν ολοκληρώθηκε άφησε το στίγμα της και κυρίως παρακαταθήκη για το μέλλον.
Αγνοήθηκε η διδασκαλία κλασσικού χορού, δράση αρκετά πρωτοποριακή με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Σημαντικές διαλέξεις για την τοπική μας ιστορία-αρχαιολογία δεν χώρεσαν επίσης σε αυτό το επετειακό αφιέρωμα, παρά το γεγονός ότι είχαν ένα ξεχωριστό ειδικό βάρος.
(αξέχαστες π.χ. μου μένουν οι διαλέξεις του Γ.Βασιλειόπουλου για την νομισματική ιστορία της Πάρου).

Υπήρξαν και άλλες παραλείψεις, για τις οποίες όμως κανείς μπορεί να είναι επιεικής, λόγω της φύσης του εγχειρήματος.

Το σοβαρότερο όμως λάθος(;) στο οποίο υπέπεσαν οι φίλοι παραγωγοί, ήταν η προσπάθεια να χρεωθεί στον Αρχίλοχο ο περιβόητος νόμος Κατσιγιάννη (732/93)!

Πραγματικά έμεινα εμβρόντητος όταν άκουσα τον ισχυρισμό πως ο Αρχίλοχος έχει την πατρότητα του κατάπτυστου από κάθε άποψη αυτού προεδρικού διατάγματος!!!

Η αυθαίρετη πρωτοβουλία του -τότε- προέδρου του Νησιωτικού Συμβουλίου Σ.Γαβαλά να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την έκδοση αυτού του απαράδεκτου νόμου εν αγνοία κι εξονόματος του οργάνου-φορέα που υποτίθεται εκπροσωπούσε, αδυνατώ να κατανοήσω κατά ποίον τρόπο συνδέεται με τον Αρχίλοχο.

Υπήρξε κάποια απόφαση του τότε Δ.Σ. του συλλόγου κι εγώ την αγνοώ;

Αλλά κι εκείνο το απίστευτο περί ανάσχεσης της εκρηκτικής και άναρχης δόμησης του νησιού, για καλαμπούρι ειπώθηκε ή το εννοούσατε ρε παιδιά;
Σε ποιο νησί ζούσατε τα τελευταία 23 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε και δεν είδατε το όργιο Υπερδόμησης που συντελέστηκε;
Ή μήπως οι διάφοροι πονηροί εμποδίστηκαν στο καταστροφικό τους για το περιβάλλον και την αισθητική έργο από τον σωτήριο κατά τα άλλα αυτό νόμο, το μόνο αδιαμφισβήτητο επίτευγμά του οποίου ήταν, να στερήσει στον παριανό ιδιοκτήτη γης το δικαίωμα να χωρίζει και να μοιράζει στα παιδιά ή στα εγγόνια του την κτηματική περιουσία, εφόσον αυτή ήταν μικρότερη των 8 στρεμμάτων ;
Δεν είδατε και δεν ακούσατε όλα αυτά τα χρόνια καμία περίπτωση συμπολίτη μας εξαναγκασμένου να πουλήσει μπιρ-παρά σε επιτήδειους το κτήμα του γιατί κατέστη μη άρτιο και κατά συνέπεια αδιαίρετο, εφόσον ήταν μικρότερο των 8 στρεμμάτων με την βαθύτατα αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση, οι οποίοι επιτήδειοι στη συνέχεια κανένα απολύτως πρόβλημα δεν συνάντησαν στο να συγκεντρώσουν και να ενοποιήσουν πολλά μικρά οικόπεδα και να κτίσουν επάνω τους ολόκληρα χωριά;



Απαιτείται λοιπόν πολλή προσοχή αγαπητοί φίλοι αναφορικά με το τι λέγεται και τι προβάλλεται σε τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί ο κίνδυνος να βρεθείς από εορτάζων πενθών είναι πάντοτε υπαρκτός και σε κάθε περίπτωση σε έναν σύλλογο με την μουσική παιδεία του Αρχίλοχου δεν επιτρέπονται τέτοιες παραφωνίες...





 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου