Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Προσοχή τι γράφετε στο Facebook, μπορεί πλέον να συλληφθείτε για προτροπή σε πράξεις βίας


Τέλος στα ρατσιστικά και ξενοφοβικά  σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάζει ή προσπαθεί να βάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία πρόσφατα εναρμονίστηκε η ελληνική. 

Ο λόγος που ένας νόμος ο οποίος παραβιάζει ουσιαστικά την ελευθερία της έκφρασης, πέρασε με πρεμούρα έως ευκολια σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη είναι ότι τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά σχόλια....
μπορεί να προτρέπουν σε βία και όλα τα κράτη αυτή τη στιγμή θέλουν να αποφύγουν οτηδήποτε οξύνει καταστάσεις.

Η νέα νομοθεσία ισχύει απο την περασμένη Πέμπτη και όλοι καλούν σε συνετή εφαρμογή, να μην καταληξουν δηλαδή οι μισοί χρήστες να σέρνουν στα δικαστήρια τους άλλους μισούς.

Η νομοθεσία ορίζει ότι δεν μπρούν να γίνονται πλέον ούτε στα κοινωνικά δίκτυα (σε αναρτήσεις) σχόλια ρατσιστικά και ξενοφοβικά που να μπορούν να προκαλέσουν βίαιες ενέργειες -και εκεί η ερμηνεία του νομου «σηκώνει πολύ νερό», δηλαδή πιο σχόλιο είναι έκφραση γνώμης και πιο μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσει βία.

Προτάσσοντας  πάντως  η ΕΕ κάποια ζητήματα που για πολλούς είναι politically correct  έγινε η αρχή της λογοκρισίας στο διαδίκτυο και πέρασσε και πολύ ήρεμα, χωρίς αντιδράσεις από πουθενά μια που στηριζόταν στις μαγικές λέξεις ρατσισμός και ξενοφοβία. Ολοι θεώρησαν ότι στο στόχαστρο είναι οι ναζί και ο λογοκριτικός νόμος πέρασε ως αυτονόητα σωστός,  στο πλαίσιο της κύρωσης της συμβασης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
 

Εντούτοις θα έπρεπε να προβληματιζόμαστε λίγο παραπάνω σε ζητήματα που άπτονται  της ελευθερίας έκφρασης ή διαμοιρασμου αρχείου ακομα και όταν δεν αγγίζουν τη δική μας ιδεολογία ή νοοτροπία. Γιατί όταν  γίνεται χωρίς ενστάσεις νόμος που απαγορεύει να  γράφουμε κάτι που μπορεί να προκαλέσει ρατσιστική βία, γιατί να μην γίνει σύντομα και νόμος να μη γράφουμε-αναρτούμε οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευθεί ότι προκαλεί σε εκδηλώσεις βιας, σε ξεσηκωμό κ.λπ.;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου