Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Βαρουφάκης-Κωνσταντοπούλου η αναπαλαίωση της απάτης του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ακόμα και οι τυφλοί διακρίνουν την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να καταπιαστούμε ξανά και εμείς. Έχει περισσότερο νόημα να μην αφήσουμε ασχολίαστη την προσπάθεια αναπαλαίωσης της απάτης. Γιατί όταν έναν καθεστωτικό χαρτί εξαπάτησης(ΣΥΡΙΖΑ) αρχίζει και καίγεται γρήγορα νέες εφεδρείες εξαπάτησης ετοιμάζονται. Ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου αφού συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία όντας πρωτοκλασάτα στελέχη αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς την ύστατη στιγμή πριν υπογράψει μνημόνια. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι και οι δύο έχουν σημαντικές ευθύνες για το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερο ακόμα και αν δεχτούμε τις καλές προθέσεις τους και ότι εξαπατήθηκαν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αυτό από μόνο του δεν φανερώνει και την μεγαλύτερη πολιτική ευφυ'ί'α και διορατικότητα. Γιατί ένα κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται Κωνσταντοπούλου-Βαρουφάκης είναι ο τρόπος με τον οποίο και οι δύο φιλοτεχνούν με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ το προφίλ του ιδιοφυούς πολιτικού με εντελώς αστικά χαρακτηριστικά. Οι εξελίξεις όμως αποδεικνύουν το αντίθετο. Γιατί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ικανού και ιδιοφυούς πολιτικού είναι η ικανότητα να διαβάζει και να προβλέπει τις εξελίξεις και όχι να σέρνεται πίσω από αυτές όπως έκαναν Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης. Αλλά το ότι σύρθηκαν πίσω από τις εξελίξεις δεν είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα τους, αλλά το ότι δείχνουν να μην διδάχτηκαν απολύτως τίποτα από αυτές.

Αμφότεροι πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία υποστήριζαν μαζί με την νυν ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσουν τα μνημόνια με επαναδιαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ και στο ευρώ. Αυτή η υπόσχεση θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο ανεδαφικές και αβάσιμες υποσχέσεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μόνο το γεγονός αυτό είναι αποκαλυπτικό των πραγματικών πολιτικών τους ικανοτήτων και του διαλυτικού τους ρόλου για το εργατικό κίνημα.

Αυτό όμως που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία είναι ότι μέτα την αποχώρηση τους από το ΣΥΡΙΖΑ την ύστατη ώρα συνεχίζουν να επιμένουν αυστηρά ''μένουμε Ευρώπη'' και μετά έχουν την απαίτηση να μας πείσουν ότι κάνουν πραγματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχουν εναλλακτική πρόταση. Επιμένουν δηλαδή στο βασικό ιδεολόγημα που μας οδήγησε στο σημερινό φιάσκο του πρώτη φορά ''αριστερά''.

Παρότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από τα μνημόνια μέσα στην ΕΕ και το ευρώ αυτοί επιμένουν ανένδοτα ευρωπα'ι'κά. Ο Βαρουφάκης με την ανεκδιήγητη κίνηση για την δημοκρατία στην Ευρώπη το 2025(μέχρι το 2025 προλαβαίνουμε να ψηφίσουμε καμιά δεκαριά μνημόνια ακόμα). Αρκεί ο χρονικός ορίζοντας που βάζει ο Βαρουφάκης για να γίνει πλήρως αντιληπτή η απoυσία διάθεσης και θέλησης για σύγκρουση.

Πάμε τώρα στην Κωνσταντοπούλου η οποία τουλάχιστον δεν έκανε πανευρωπα'ι'κή κίνηση αλλά εγχώρια με την ίδια αλλεργία πάντα σε κάθε ενδεχόμενη λύση έξω από την ΕΕ και το ευρώ. Αυτή η αλλεργία ήρθε στην επιφάνεια και με ιδιαίτερη ένταση μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις και τα πιστεύω της Κωνσταντοπούλου στην πρόσφατη εμφάνιση της στο ΣΚΑΙ και στον Χαντζή.



Για να είμαστε δίκαιοι αυτό που έκανε ο Χαντζής και το ΣΚΑΙ ήταν πράγματι προβοκατόρικο και διαστρέβλωση των θέσεων της ''πλεύσης ελευθερίας''. Είπαμε ''πλεύση ελευθερίας'' αλλά όχι έξω από τα νερά του ευρώ και της ΕΕ. Πάντως αυτή η προβοκάτσια αντί να ζημειώνει πολιτικά την Κωνσταντοπούλου την πριμοδοτεί γιατί τις δίνει επαναστατικά ένσημα για ριζοσπαστικές θέσεις που ποτέ δεν έχει υποστηρίξει.

Παρόλα αυτά δεν έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και έδειξε ότι για αυτήν και την κίνηση της το ζήτημα του ευρώ και της ΕΕ αποτελεί γυμνό ηλεκτροφόρο καλώδιο δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να το αγγίξει καν υπό οποιασδήποτε συνθήκες. Επιμένει να μας ξανασερβίρει την ξαναζεσταμένη σούπα του ΣΥΡΙΖΑ πριν ανέβει στην εξουσία. Όταν χρησιμοποιείς την ίδια συνταγή όμως έχεις και το ίδιο αποτέλεσμα.

Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου παριστάνουν τους αντιπολιτευόμενους πορευόμενοι με απαράλλαχτη την παταγωδώς αποτυχημένη συνταγή της επαναδιαπραγμάτευσης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται προσπαθούν να ψαρέψουν απογοητευμένους και να τους εγκλωβίσουν στην ίδια απάτη. Δεν αποτελούν εναλλάκτική λύση αλλά αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα όποιος δεν θέτει ως απαραίτητη προυπόθεση την μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο από ευρώ και ΕΕ δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να παριστάνει την αντιπολίτευση στο μαύρο μέτωπο των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου