Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ο στρατάρχης Πάγκαλος


 
Άκουσα ότι ο Πάγκαλος πρόκειται να ηγηθεί, ως εκπρόσωπος της ελληνικής προεδρίας, των στρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ζώσανε τα φίδια. Δεδομένης της ιδιοσυγκρασίας και της αγαθής ψυχής του Θόδωρα, τυχόν εμπλοκή του με το στράτευμα θα έκανε τις επιδρομές τωνΤζέγκις και Κουμπιλάι Χαν να μοιάζουν σαν εκδρομές νηπιαγωγείου στον ζωολογικό κήπο της πλησιέστερης κωμόπολης. Κλείνω τα μάτια μου και βλέπω χωριά κατεστραμμένα, σπίτια καμένα, φαμίλιες ξεκληρισμένες, βλέπω παλούκια με κεφαλές Ρώσων, Αφρικανών, Αμερικάνων και Κινέζων, ναι, μέχρι την Κίνα θα φτάσει ο Θόδωρος, πιο μακριά και από τον Μεγαλέξανδρο θα αφήσει το ίχνος του. Βλέπω βουνά ξεκοιλιασμένα, χωράφια σπαρμένα με αλάτι, θάλασσες πλημμυρισμένες με το αίμα των αθώων, όχι άλλο κάρβουνο, μωρέ, όχι άλλο κάρβουνο!
Ευτυχώς που την ύστατη ώρα έφτασε στο μέιλ μου η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ και η εφιαλτική ενατένιση διεκόπη, λίγο πριν γίνει παραλήρημα. Δόξα τω Θεώ, ο Πάγκαλος δεν θα ηγηθεί του ευρωπαϊκού στρατού, «θα εκπροσωπήσει την ελληνική προεδρία στη στρατιωτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχεται στις 12 Μαρτίου στις Βρυξέλλες». Γιατί συνέρχεται η στρατιωτική επιτροπή, λιπόθυμη ήταν;
«Στη συνάντηση αυτή, κατά παράδοση, προσκαλείται σε γεύμα εργασίας μία προσωπικότητα της δημόσιας και πολιτικής ζωής της προεδρεύουσας χώρας», διευκρινίζει η ανακοίνωση του Αβραμόπουλου. Α, μάλιστα, ο Θεόδωρος δεν θα ηγηθεί στρατεύματος, θα ηγηθεί γεύματος εργασίας. Οι αλατιέρες θα συγκρουστούν με τις σουπιέρες, οι γαρίδες με τις τσιπούρες και τα πατέ με τα φουαγκρά, σκουμπριά της Ελλάδος σκουμπριά που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά. Θα μακελεύονται οι λαχανοντολμάδες κι ο Πάγκαλος θα ατενίζει το πεδίο της μάχης, όπως ατένιζαν το πεδίο του Βατερλό ο Ναπολέοντας με τον Γουέλινγκτον.
Κάποιοι προπετείς έσπευσαν να γράψουν ότι η κυβέρνηση στέλνει τον Πάγκαλο στην αποστολή της ελληνικής προεδρίας ως ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά του. Δεν υπάρχει, λένε, καλύτερος σύμμαχος του Σαμαρά, σαν σκυλί μαύρο φυλάει ο Θόδωρος το αφεντικό, πηδάει από κανάλι σε ραδιόφωνο και από φέισμπουκ σε τουίτερ και δαγκώνει με λύσσα τους εχθρούς του Αντώνη, δεξιούς κι αριστερούς. Δαγκώνει ακόμη και τους πασόκους κι ας είναι σα να δαγκώνει τη φύτρα του.
Λάθος ανάλυση, αγαπητοί αναλυτές. Δεν πρόκειται για μεγαλοψυχία του Σαμαρά, αλλά για μικροψυχία του Αβραμόπουλου. Δεν τις ξέχασε ο ΥΠΕΘΑ τις μέρες τις παλιές, τότε που ο Πάγκαλος τον αποκαλούσε «ο κύριος τίποτα», γι' αυτό τον ξαποστέλνει τώρα να βασανιστεί στο επίσημο γεύμα των Βρυξελλών. Ξέρετε τι κόλαση είναι για κάποιον που έχει περάσει τη μισή του ζωή στις χασαποταβέρνες των Καλυβίων να βλέπει να παρελαύνουν από μπροστά του λαχανάκια ωμά, πέρκες βραστές και ψωμιά πολύσπορα; Καλύτερα μιας ώρας γαρδούμπα τραγανή, παρά σαράντα χρόνια ψαρόσουπα χλιαρή, θα κραυγάσει ο Θόδωρος και θα εξέλθει της αιθούσης.
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Στην κυριολεξία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗΣ
πηγή:Το  Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου