Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ...


 
Ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές για μαζική παρουσία και αλίευση λαγοκέφαλων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Πάρου
Απ' ότι πληροφορούμαστε και σε άλλες περιοχές της χώρας μας παρατηρείται κάτι ανάλογο, κυρίως στο νότιο Αιγαίο.

Εμείς, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να αναζητήσουν μέθοδο επιστημονικά δόκιμη και τεκμηριωμένη για την ανάσχεση του πληθυσμού των επικίνδυνων αυτών ψαριών που έχουν πλέον κατακλύσει τα νερά μας.

Η πολιτεία το μόνο που έπραξε ήταν να αναρτήσει με ευθύνη των κατά τόπους λιμενικών αρχών φωτογραφίες του συγκεκριμένου είδους, με σχετική προειδοποίηση κινδύνου, προσδιορίζοντας μάλιστα και το μέγιστο δυνητικά μέγεθος που το υπολόγιζε στα 15 με 20 εκατοστά!
Δεν προέβη ούτε καν σε επικήρυξη του είδους!!

Για την ιστορία και μόνο καταθέτουμε πως έχουμε περυσινές αναφορές ψαράδων που αλίευσαν λαγοκέφαλους μήκους άνω των 80 εκατοστών και βάρους τουλάχιστον 8 κιλών!!

Εμείς προτείναμε την αναζήτηση λύσεων σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς χωρών που βρέχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τόπο προέλευσης του είδους, προς την κατεύθυνση του να αναπτυχθούν-καλλιεργηθούν πληθυσμοί ενδημικών ψαριών, που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ραγδαία αύξηση των λαγοκέφαλων, χωρίς να διαταραχθεί περαιτέρω η περιβαλλοντική ισορροπία.

Την πρόταση αυτή την θέσαμε και στον Πέτρο Νικολαΐδη επαγγελματία δύτη- δάσκαλο
καταδύσεων και με έντονο ενδιαφέρον για το θαλάσσιο περιβάλλον μας, την οποία θεώρησε εύλογη και αυτονόητη.
(Για όσους δεν το γνωρίζουν ο κ.Νικολαΐδης υπήρξε στενός συνεργάτης του Ζακ-Υβ Κουστώ και διαθέτει τεράστια εμπειρία σε τέτοια ζητήματα).

Κι ενώ είχαμε τις καθησυχαστικές για το μέγεθος του προβλήματος διαβεβαιώσεις από τη μεριά της πολιτείας, οι λαγοκέφαλοι αυξάνονται και πληθύνονται ρημάζοντας κάθε είδους μαλάκιο, κυρίως χταπόδια και σουπιές, αφανίζοντας κυριολεκτικά τα είδη αυτά.

Φυσικά κανένας ανευθυνουπεύθυνος δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την φυσική αυτή καταστροφή, αφού κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια ποιος φορέας και ποιος πολιτικός προϊστάμενος φέρει την ευθύνη της ανεγκέφαλης αντιμετώπισης μιας οικολογικής μάστιγας...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου