Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Γαμώ την καλοσύνη μας

 
του Κασσιανού Τζέλη

Η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθετεί την φιλανθρωπία. Δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει κανέναν χωρίς ρεύμα και θα το κάνει αυτό επιβάλλοντας στους υπόλοιπους την ελεημοσύνη. Μισό ευρώ από τον καθένα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για τους... φτωχούς. Το ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο Γιάννης Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Είναι η ίδια κυβέρνηση που επιτρέπει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να χρωστάει μισό εκατομμύριο ευρώ στην ΔΕΗ άλλα ουδέποτε κανείς αποπειράθηκε να σκεφτεί να κόψει το ρεύμα στα γραφεία της Συγγρού.

Μάλιστα, ο σταρ της συγκυβέρνησης, Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι "τσάμπα δεν υπάρχει. Πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των φτωχών και θα το πληρώσουν οι υπόλοιποι".

Το μείζον ζήτημα δεν είναι οι ζωές των ανθρώπων άλλα να μην βγάλει έλλειμμα η ΔΕΗ. Η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να πωληθεί. Και οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα θελαν να επιβαρυνθούν μελλοντικά με το κόστος της "φιλανθρωπίας".

Ίσως στο μέλλον ζητηθεί από τους "υπολοίπους" να δώσουν ελεημοσύνη και για άλλες ανάγκες των "φτωχών". Ποιοι είναι οι "υπόλοιποι" και ποιοι οι "φτωχοί", το πως μετριούνται και πως ξεχωρίζουν, είναι βέβαια ένα θολό ζήτημα ακόμα.

Στον αντίποδα, η "λαϊκίστικη" αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να καταργηθεί η επιδότηση ύψους 400 εκ. ευρώ που δίνει κάθε χρόνο το κράτος σε 5 μεγάλους έλληνες επιχειρηματίες που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο και να δοθεί έτσι δωρεάν ρεύμα στα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας και φτηνό ρεύμα στις βιομηχανίες και την χαλυβουργία που φεύγουν από τη χώρα λόγω του δυσβάσταχτου κόστους του ρεύματος.

Το νέο ελληνικό κράτος όμως αφήνει πίσω το... λαϊκίστικο πρότυπο του κοινωνικού κράτους και μπαίνει πλέον, με "μεταρρυθμιστικά γκάζια" στην νέα εποχή, απαξιωμένο πλήρως ηθικά. Γιατί κάθε τι δημόσιο στη νέα εποχή ισούται με τον διάολο. Και κάθε τι ιδιωτικό είναι θεάρεστο.

Ιδιωτική είναι και η φιλανθρωπία. Άρα θεάρεστη. Άρα πρέπει να θεσμοθετηθεί. Γιατί ο λαός θα πρέπει να πειστεί ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από το κράτος, όπως άλλωστε το είπε γλαφυρά και ο Μιχαήλ Ταμήλος. "Δεν έχουμε κομμουνιστικό καθεστώς για να είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ένα πιάτο φαί σε όλους".

Έχουμε νέο-φιλελεύθερο καθεστώς. Και φαί και ρεύμα θα έχει όποιος προλάβει. Όποιος είναι πιο γρήγορος. Πιο καπάτσος. Πιο πονηρός. Ποιο... μάγκας. Είναι άλλωστε ο νόμος που ισχύει στην φύση. Στη ζούγκλα. Ο δυνατότερος και ο πιο τυχερός επιβιώνει. Οι υπόλοιποι την πάτησαν.

Εδώ πλέον έχουμε την κοινωνία των αρίστων. Και άριστοι είναι αυτοί που πρόκοψαν. Όσοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ρεύμα, απλώς είναι άχρηστοι. Ήταν ανίκανοι να μορφωθούν, να αδράξουν τις ευκαιρίες, να κάνουν καλό lobbying και καλό networking. Κι οι υπόλοιποι που είναι ικανοί, έχουν και μεγάλη ψυχή ώστε να τους δώσουν μια μικρή ελεημοσύνη για να ζήσουν κι αυτοί. Αλλά μέχρις εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου