Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Η Τουρκία μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα βολόδερνε ανάμεσα σε πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και εμπόλεμες κρίσεις.

Το λεγόμενο κεμαλικό βαθύ κράτος αδυνατούσε μέχρι τότε να δώσει λύσεις, τόσο στην δημοκρατική του έκφανση, όσο και στην αντιδημοκρατική εκδοχή του (στρατιωτικές χούντες).

Το νόμισμα ισοδυναμούσε σε αξία με... χαρτί υγείας (τα χαρτονομίσματα είχαν τουλάχιστον 6 μηδενικά) το ΔΝΤ  έκανε πάρτι σε βάρος του λαού, ο πόλεμος με τους Κούρδους(βλακωδώς ονομάζεται εμφύλιος από διάφορα εγχώρια ξεφτέρια) έδειχνε ατελείωτος παρά την σύλληψη Οτσαλάν και οι κυβερνήσεις έπεφταν η μια πίσω από την άλλη βουτηγμένες μέσα σε έναν Βόσπορο αθλιότητας και διαφθοράς. 

Η χώρα βρίσκονταν κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.

Ωστόσο η προϊούσα άνοδος του ισλαμισμού που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και ανέδειξε τον Ερμπακάν στην εξουσία προοιόνιζε κατά κάποιον τρόπο τα όσα επακολούθησαν.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό ως χαρισματικός ηγέτης σπουδασμένος σε ιερατικό σχολείο (imam hatip) το 1994 και με την εκλογή του στο δημαρχιακό θώκο της Κων/πολης έδωσε τα πρώτα δείγματα του οράματος που διέθετε και της ανορθωτικής του πολιτικής.

Η Πόλη μέχρι τότε, ήταν μια τριτοκοσμική παραγκούπολη (εξαιρουμένων των τουριστικών και κεντρικών περιοχών), όπου το τρεχούμενο νερό και το ρεύμα ήταν είδη πολυτελείας.

Ο Ερντογάν με ένα απίστευτο σε έκταση και ένταση πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών, κατασκευής δρόμων, δικτύων ύδρευσης, εξηλεκτρισμού και δημιουργίας δομών για τους αδυνάτους, μεταμόρφωσε την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα των Οθωμανών, σε μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών μεγαλούπολη.

Αυτή του η επιτυχία τον έστειλε και στην πρωθυπουργία και στη συνέχεια στην προεδρία της χώρας.

Στις αλλεπάλληλες θητείες του την εικοσαετία 2002-2022, η Τουρκία από μια ασταθής οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά υπανάπτυκτη χώρα, έφτασε να είναι η έβδομη οικονομία στον κόσμο!

Ένα στοιχείο καταδεικνύει το τι συνέβη: όταν ανέλαβε ο "σουλτάνος", η μεσαία τάξη της χώρας αντιπροσώπευε σκάρτο το 11% του πληθυσμού.

Σήμερα αντιπροσωπεύει σχεδόν τον μισό πληθυσμό!!

Και βέβαια όταν μιλάμε για οικονομία εννοούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, που παράγει από το πιο ευτελές προϊόν μέχρι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ακόμη και πολεμικά αεροπλάνα!

Γι αυτό βάζω τα γέλια μέχρι δακρύων με τους διάφορους "ειδικούς" που μας έχουν πρήξει τα μέζεα εδώ και 8 χρόνια με κραυγές περί "κατάρρευσης" της λίρας, άρα κατάρρευσης της οικονομίας και άλλες ανοησίες.

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν, πως μια χώρα αυτάρκης δεν μπορεί να καταρρεύσει επειδή έτσι το θέλουν οι χρηματαγορές ή τα πτωματοφάγα της διεθνούς τοκογλυφίας -φυσικά το ΔΝΤ έφυγε πετώντας από την χώρα- αφού είναι ικανή να ταίσει και να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού της, ακόμα και σε καθεστώς εμπάργκο.

Αυτά τα ολίγα και θα επανέλθω σύντομα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου