Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ...

Έγραφα προ ημερών για το φλέγον ζήτημα της έλλειψης στέγης για μακροχρόνια μίσθωση στο νησί, με αφορμή την πληροφορία που ήρθε στ' αυτιά μου περί παραίτησης εκπαιδευτικού που διορίστηκε μεν, αδυνατούσε όμως να βρει κατοικία προς ενοικίαση. 

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκα στο θέμα, μια και αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στα τουριστικά νησιά και αφορά στο σύνολο των εργαζόμενων που έρχονται προκειμένου να εργαστούν.

Οι κραυγές που ακούγονται ωστόσο περί "κυβερνητικών ευθυνών" περί "αρμοδιότητας(;;;) των δήμων" και άλλα πιασάρικα "αγωνιστικά" είναι το λιγότερο υποκριτικές και παραπλανητικές συνάμα.

Κι εξηγούμαι.

Δεν είναι ούτε αρμοδιότητα, ούτε ευθύνη καμιάς πολιτείας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να επιλύσει -με τον τρόπο που εισηγούνται οι διαμαρτυρόμενοι τουλάχιστον- ένα θέμα που οφείλεται στην αναλγησία και αχορταγιά των κατοίκων-ιδιοκτητών ακινήτων τουριστικών περιοχών.

Είναι προφανής, βεβαίως, η ευθύνη της πολιτείας όσον αφορά στην επικράτηση απόλυτης ασυδοσίας στο θέμα της διαχείρισης των ακινήτων εκ μέρους των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι υπό την στέγη πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων έχουν δημιουργήσει μια τεραστίων διαστάσεων φούσκα, που αργά ή γρήγορα θα σκάσει, με τα γνωστά σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελέσματα...

Δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει, η Ελλάδα δεν παραδειγματίζεται από περιπτώσεις άλλων χωρών (π.χ. Ισπανία) όπου μπήκαν προϋποθέσεις και προδιαγραφές για να μπορεί ένα ακίνητο να ενταχθεί σε τέτοιες πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να βγει εκτός μεγάλος αριθμός εξ' αυτών που αρχικά είχαν ενταχθεί και να ομαλοποιηθεί/εξορθολογιστεί η αγορά.

Άρα το πρόβλημα ανήκει εξ ημισείας σε κράτος και τοπικές κοινωνίες.

Το πρόβλημα είναι πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που έχει αναγάγει τον εύκολο πλουτισμό σε υπέρτατη αξία και κατά τα άλλα επιδιώκει αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας και υγείας!!!!

Θέλετε αποδείξεις;

Ψάξτε και καταγράψτε πόσοι από τους φωνασκούντες διαθέτουν ακίνητα προς ενοικίαση, δηλωμένα όμως σε πλατφόρμες ...βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb, κ.α.)!

Ψάξτε και βρείτε πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί κ.α. κατέχουν τέτοια σπίτια από τα οποία  βγάζουν το παντεσπάνι τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πολιτεία για αδιαφορία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους!!

Και μετά τα ξαναλέμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου