Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Βανδαλισμοί στην Παναγία Σουμελά–Χάραξαν τις αγιογραφίες. Πρόκληση στον παγκόσμιο πολιτισμό

σουμελά 
Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε τουρκική ιστοσελίδα και εφόσον βέβαια το δημοσίευμα αληθεύει, κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων που η Ιερά Μονή της Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα είχε κλείσει για έργα αναστηλώσεων, σημειώθηκαν εκτεταμένοι βανδαλισμοί καθώς χαράχθηκαν  ιστορικές αγιογραφίες, προκαλώντας αισθήματα πόνου αγανάκτησης και θλίψης  για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους και όχι μόνο τους χριστιανούς.
Η ανθρωπότητα να πάψει να κλείνει τα μάτια σε βανδαλισμούς παγκόσμιων πολιτιστικών μνημείων
Οι διεθνείς οργανισμοί, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα πρέπει να πάψουν να σιωπούν σε τέτοιου είδους πράξεις που, δυστυχώς, λαμβάνουν χώρα και στην Τουρκία, δεν αποτελεί εξαίρεση και όπως είναι εμφανές, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, “ενθαρρύνει” την εφαρμογή τους, που προσβάλλουν βάναυσα τα μνημεία της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτή τη στιγμή απαιτείται με το συντονισμό διεθνών φορέων όπως π.χ η UNESCO  και επιστημονικών φορέων, η συγκρότηση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου θα συμμετέχουν Έλληνες αγιογράφους και συντηρητές τέχνης και Τούρκοι βυζαντινολόγοι, η οποία θα πραγματοποιήσει αυτοψία, ώστε να να υπάρξει ένα αντικειμενικό πόρισμα και στη συνέχεια να υπάρξει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι βανδαλισμοί.
Όποιος έκανε τη συντήρηση δεν είχε καμία σχέση με τη συντήρηση έργων βυζαντινής τέχνης!
Το 2010 στην πρώτη λειτουργία της Παναγιάς Σουμελά μετά την μικρασιατική καταστροφή, διαπιστώθηκε ότι η δήθεν αποκατάσταση αγιογραφιών όπως εκείνη του Παντοκράτορα, προσέβαλε το μνημείο. Ήταν προφανές ότι όποιος έκανε τη “συντήρηση” δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη βυζαντινή τέχνη της αγιογραφίας.
Για την εκκλησία της Παναγιάς Σουμελά, η οποία συγκαταλέγεται στον προσωρινό κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ, απαιτείται να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την ελληνική πολιτεία όπως και Φορείς Ποντίων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε ολόκληρο τον κόσμο, να ασκηθεί πίεση στους κρατικούς φορείς της Τουρκίας για την αποκατάσταση του μνημείου και επιτέλους να τεθεί σε καθεστώς πλήρους προστασίας.
Από
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου