Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν το σχέδιο του Ισραήλ


Η πρόσφατη δολοφονία του πλέον δημοφιλούς στρατηγού του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμάνι, έχει πυροδοτήσει φόβους ότι ο νέος πόλεμος που θα ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και το Ιράν, είναι μια καταστροφική πραγματικότητα. Η αεροπορική επίθεση που σκότωσε τον Σολεϊμάνι πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη, χωρίς καμία εξουσιοδότηση ούτε καν ενημέρωση του Κονγκρέσου των ΗΠΑ και χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση ή τον στρατό του Ιράκ, που σημαίνει ότι ήταν καταφανώς παράνομη σε κάθε επίπεδο. Από την επίθεση σκοτώθηκε επίσης και ο Ιρακινός στρατιωτικός διοικητής, Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Σολεϊμάνι.

"Η δολοφονία ενός Ιρακινού στρατιωτικού διοικητή, ο οποίος κατέχει επίσημη θέση, θεωρείται επίθεση προς το Ιράκ... και η εξάλειψη κορυφαίων προσωπικοτήτων του Ιράκ ή αδελφής χώρας σε Ιρακινό έδαφος αποτελεί μέγιστη παραβίαση της κυριαρχίας μας", δήλωσε για την επίθεση ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, προσθέτοντας ότι η δολοφονία σημαίνει "μια επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία θα ανάψει το φιτίλι ενός καταστροφικού πολέμου στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο".
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δολοφονία του Σολεϊμάνι έγινε μερικούς μόλις μήνες μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια του Ισραήλ να σκοτώσει τον στρατηγό και εν μέσω αποδεδειγμένων και μακρόχρονων πιέσεων Αμερικανών και Ισραηλινών νεοσυντηρητικών προς έναν πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράν.

Το παράνομο της δολοφονίας έχει επισημανθεί από πολλούς, με το που διαδόθηκε η είδηση, αλλά λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στις παραδοξότητες της επίσημης αιτιολογίας της επίθεσης από την κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, η επίθεση είχε στόχο "να αποτρέψει μελλοντικά επιθετικά σχέδια του Ιράν", και επίσης ήταν μια απάντηση στην πυραυλική επίθεση στη βάση Κ1 στο Κιρκούκ του Ιράκ στις 27 Δεκεμβρίου. Σ' εκείνη την επίθεση είχε σκοτωθεί ένας Αμερικανός εργολάβος και τραυματίστηκαν ελαφρά αρκετοί στρατιώτες των ΗΠΑ και προσωπικό του Ιρακινού στρατού.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της επίθεσης -ακόμα και στα κυρίαρχα αμερικανικά μέσα που συχνά υποστηρίζουν τον μιλιταρισμό των ΗΠΑ- είναι εξαιρετικά θολές και το όνομα του Αμερικανού που σκοτώθηκε και της εταιρείας για την οποία εργαζόταν δεν έχουν δημοσιευθεί. Κάποια δημοσιεύματα τον αναφέρουν ως "εργολάβο του Πενταγώνου", ενώ άλλα χρησιμοποιούν τον όρο "ιδιώτης εργολάβος", οδηγώντας στην υπόθεση ότι μπορεί να πρόκειται για μισθοφόρο στην υπηρεσία του Πενταγώνου.

Επιπλέον, καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και ο Τύπος έχει επισημάνει ότι η επίθεση θα μπορούσε άνετα να έχει διαπραχθεί από τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους, όπως και από σιίτες Ιρακινούς μαχητές (Καταΐμπ Χεζμπολά) που κατηγορήθηκε επίσημα από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η επίσημη έρευνα για το περιστατικό, που διεξάγεται από τον Ιρακινό στρατό, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι ΗΠΑ είχαν ισχυριστεί ότι έχουν αδιάσειστα στοιχεία για να κατηγορήσουν το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν τον Ιούνιο, για να βγουν ακόμα και αφοσιωμένες σε αυτούς χώρες να δηλώσουν ότι τα "στοιχεία" των ΗΠΑ για την ανάμιξη του Ιράν είναι ανεπαρκή.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ είχαν ήδη απαντήσει στον θάνατο του εργολάβου, εξαπολύοντας πέντε διαφορετικές επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία στα τέλη Δεκέμβρη, οι οποίες είχαν περίπου 25 νεκρούς και πυροδότησαν τις διαδηλώσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, καθώς οι περισσότεροι από τους νεκρούς αυτών των επιθέσεων ήταν Ιρακινοί. Μετά από αυτά, η επίθεση που σκότωσε τον Σολεϊμάνι φαίνεται κάπως υπερβολική με την επίσημη αιτιολογία ότι έγινε για να εκδικηθεί τον θάνατο ενός Αμερικανού.

Με αυτά τα δεδομένα, έρχεται το ερώτημα -η κυβέρνηση Τραμπ βασίζει τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, σε έδαφος της ιρακινής επικράτειας, με ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, μόνο στον θάνατο ενός ιδιώτη τον οποίο η κυβέρνηση ούτε καν ονομάζει; Ακόμα και μετά από πέντε επιθέσεις, σε εκδίκηση για τον θάνατο αυτού του ατόμου;

Το να ρισκάρεις έναν περιφερειακό πόλεμο για να εκδικηθείς τον θάνατο ενός ατόμου, τον οποίο έχεις ήδη εκδικηθεί, εγείρει ερωτήματα, ειδικά για έναν πρόεδρο ο οποίος πάει για επανεκλογή. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η εκτέλεση έγινε επίσης ως "αποτρεπτική" ενέργεια εναντίον πιθανών μελλοντικών επιθέσεων, ωστόσο είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί ο φόνος ενός κορυφαίου στρατηγού ξένης δύναμης σε ξένο έδαφος, ως προληπτικό και προτρεπτικό μέτρο, αντίθετα είναι κάτι που θα προκαλέσει κλιμάκωση. Ένα παραπάνω, έχοντας ως δεδομένο ότι αυτοί που συνήθως επιζητούν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μ. Ανατολή, δεν ζουν στην Τεχεράνη ή στη Βαγδάτη, αλλά στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ.

Αποτυχημένα σενάρια δολοφονίας και εσωτερικά δεινά

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τις μακρόχρονες προσπάθειες εξεχόντων νεοσυντηρητικών στις ΗΠΑ, όπως και στο Ισραηλινό λόμπι και την κυβέρνηση του Ισραήλ, να εξωθήσουν τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με το Ιράν. Οι προσπάθειες των νεοσυντηρητικών για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν εξυφαίνονται εδώ και δεκαετίες και η τωρινή κυβέρνηση [των ΗΠΑ] έχει αρκετά "γεράκια" σε εξέχουσες θέσεις. Επιπλέον, τόσο ο Τραμπ όσο και ο κύριος σύμμαχός του στη Μ. Ανατολή, Νετανιάχου, αντιμετωπίζουν προσπάθειες στο εσωτερικό των χωρών τους να τους απομακρύνουν από την εξουσία, βρίσκονται ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων και είναι και οι δύο επιρρεπείς στο να δημιουργούν εντάσεις στο εξωτερικό, για να αποπροσανατολίσουν από τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.

Ωστόσο, η πίεση που υφίστανται ο Τραμπ και ο Νετανιάχου εναντίον της πολιτικής τους είναι μόνο ο πιο πρόσφατος παράγοντας που τους ωθεί σε νέες και απεγνωσμένες κινήσεις για να ικανοποιήσουν το αίτημα δεκαετιών των "γερακιών" τους να ξεκινήσουν πόλεμο και να "αναμορφώσουν" τη Μέση Ανατολή προς όφελος του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η πρόσφατη δολοφονία του Σολεϊμάνι έγινε μερικούς μήνες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Ισραήλ να τον δολοφονήσει. Η πιο πρόσφατη απόπειρα ήταν τον Οκτώβριο και, σύμφωνα με τους Times of Israel,

"Η δολοφόνοι σχεδίαζαν να σκάψουν τούνελ κάτω από έναν θρησκευτικό χώρο που σχετίζεται με τον πατέρα του Σολεϊμάνι και να πυροδοτήσουν εκρηκτικά την ώρα που αυτός θα ήταν μέσα. Μετά, να προσπαθήσουν να στρέψουν τις ευθύνες, ώστε να προκαλέσουν έναν διχαστικό πόλεμο μεταξύ θρησκευτικών φατριών. Οι δολοφόνοι είχαν ετοιμάσει περίπου 500 κιλά [εκρηκτικών] για τη βόμβα."
Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έκανε κανένα σχόλιο γι' αυτό το σενάριο, παρότι παρόμοιο σχέδιο με σκάψιμο τούνελ κάτω από μουσουλμανικό ιερό χώρο για τοποθέτηση εκρηκτικών είχε υπάρξει και στο παρελθόν, από ακραίες ισραηλινές ομάδες, οι οποίες έχουν ισχυρό στήριγμα στην τωρινή κυβέρνηση.

Αυτή η φημολογούμενη απόπειρα του Ισραήλ να δολοφονήσει τον Σολεϊμάνι έγινε μετά από αναφορές ότι, το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ είχε δώσει το "πράσινο φως" στο Ισραήλ να δολοφονήσει τον στρατηγό. Αναφερόταν ότι "υπάρχει Αμερικανο-Ισραηλινή συμφωνία" ότι ο Σολεϊμάνι είναι "απειλή για τα συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή", όπως είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα του Κουβέιτ Al-Jarida, η οποία θεωρείται ότι λειτουργεί ως πλατφόρμα για να περνάει το Ισραήλ τα μηνύματά του στις άλλες χώρες της Μ. Ανατολής, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα.

Το Ισραήλ μπορεί να σχεδίαζε να δολοφονήσει τον στρατηγό, ως ένα μέσο για να προκαλέσει πόλεμο με το Ιράν, κάτι που ο Νετανιάχου προωθούσε ενεργά τον Φεβρουάριο. Τότε, το Newsweek είχε δημοσιεύσει ότι "ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει εκφράσει την επιθυμία να πάει σε πόλεμο με το Ιράν και είπε ότι συναντήθηκε με ξένους απεσταλμένους, μεταξύ των οποίων και Αραβικών χωρών, προκειμένου να προωθήσει την πρωτοβουλία για πόλεμο". Τώρα όμως, που ο σύμμαχός τους έκανε τη δουλειά, το Ισραήλ παρέμεινε σχετικά σιωπηλό, παρόλο που Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η δολοφονία του Σολεϊμάνι έγινε από κοινού από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Παρόλο που δόθηκαν επίσημες -αν και αμφίβολες- εξηγήσεις για την επίθεση, το πιθανότερο είναι ότι ο θάνατος του Σολεϊμάνι θα έχει ως αποτέλεσμα να "ανάψει το φιτίλι του πολέμου", όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ. Το αν ο θάνατος του στρατηγού, από μόνος του, θα σπρώξει τις ΗΠΑ, το Ιράν και τους συμμάχους τους σε πόλεμο, μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ευχαριστημένη που συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση, ως μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις μακρόχρονες επιδιώξεις των γερακιών του πολέμου, αλλά και ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της πίεσης στο εσωτερικό του ενόψει των εκλογών του 2020. 


Πηγή: mintpressnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου