Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Γνώσεσθε την αλήθειαν...

Σε σχετική με το "αιώνιο" αποχετευτικό πρόβλημα της Αγκαιριάς ανάρτηση του Parospress, ανάμεσα στα λοιπά απολύτως βάσιμα και αληθή αναφέρεται πως οι πολίτες που αντέδρασαν το 2001 στην κατασκευή του ΒΙΟΚΑ ήταν κάποιοι "λίγοι μεγαλοσχήμονες με βίλες στην περιοχή" και "κάποιοι που στην πλειονότητά τους δεν ήταν δημότες".
Επειδή υπήρξα πρωταγωνιστής στα όσα διαδραματίσθηκαν τότε, άρα έζησα άμεσα το θέμα και τα γεγονότα στα οποία έγινε αναφορά, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1) Η πρώτη δημόσια αντίδραση-αμφισβήτηση του συνόλου (προσέξτε έχει σημασία αυτό!) του έργου εκφράσθηκε εκ μέρους μου σε λαϊκή συνέλευση (Μάρτιος 2001) της οποίας προήδρευσε ο αντιδήμαρχος Γ.Λουκής, αντίδραση που εστίαζε στους εν δυνάμει κινδύνους που θα προέκυπταν από την τοποθέτηση αγωγού απορροής προϊόντων του ΒΙΟΚΑ στη θάλασσα, σε σημείο που απέχει μόλις λίγες δεκάδες μέτρα από τις παραλίες και λίγες εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι της Αλυκής.
Εξέφρασα μάλιστα τον ιδιαίτερο προβληματισμό μου για το αν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης σε περίπτωση μείζονος "ατυχήματος" στη μονάδα επεξεργασίας οψέποτε αυτή προέκυπτε.
2)Σε συνέχεια αυτού, υπήρξε πρωτοβουλία από μερίδα πολιτών (όχι παραθεριστών) συγκέντρωσης υπογραφών κατοίκων της Αγκαιριάς, που αμφισβητούσε την ορθότητα επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την χωροθέτηση του ΒΙΟΚΑ.
3)Από λαϊκή συνέλευση πάλι, προέκυψε μια άτυπη τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Καλακώνα Σπύρο, Ραγκούση Γιώργο και Σκανδάλη Σωτήρη, η οποία είχε σαν εντολή/αποστολή μαζί με τους συμβούλους του τοπικού διαμερίσματος να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ΓΙΝΕΙ το έργο, απαλείφοντας όμως τους όποιους κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.
4)Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, στην οποία εκτός των άλλων παρέστησαν και τεχνοκράτες από Νομαρχία (ή Περιφέρεια) και αφού ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ από αυτούς η πιθανότητα μεταφοράς των λυμάτων σε άλλο ΒΙΟΚΑ (Παροικιάς ή Μάρπησσας), λύση που προτάθηκε από τον Επαρχιακό σύμβουλο Γιάννη Μαούνη,  αποφασίστηκε να μεταφερθεί το σημείο εγκατάστασης της μονάδας κατά 150 περίπου μέτρα ψηλότερα και να μην τοποθετηθεί αγωγός στη θάλασσα, αλλά να απορρίπτεται το προϊόν του ΒΙΟΚΑ σε παρακείμενη γεώτρηση.
Σημειώνω ότι η δική μου πρόταση για εγκατάσταση επιφανειακού δικτύου μεταφοράς του "νερού" για αρδευτικούς σκοπούς με αντίτιμο ένα πενιχρό τέλος στους χρήστες του τελικά απορρίφθηκε.
5)Κι ενώ όλα έδειχναν πως το έργο θα προχωρούσε μετά τα όσα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ συνέβησαν, λίγους μήνες μετά (αρχές του 2003) επί δημαρχίας Γ.Ραγκούση έγινε το "μέγα θαύμα" και ανατράπησαν όλες οι μέχρι τότε αποφάσεις και παραδοχές.
Οι ίδιοι τεχνοκράτες που απέκλειαν μετ΄επιτάσεως το ενδεχόμενο μεταφοράς των λυμάτων αλλού, αποδέχθηκαν αυτή τη λύση, γεγονός που αποτελεί για μένα άλυτο μυστήριο ακόμη και σήμερα.
Αυτά επιγραμματικά για την ακριβή παράθεση των γεγονότων, γιατί ειδικά στις λεπτομέρειες δημιουργούνται επικίνδυνες συγχύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου