Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Τουρισμός: «Ατμομηχανή» με «πλήρωμα» γαλέρας - Σοκάρουν τα στοιχεία για την εκμετάλλευση των εργαζομένων

Με κάθε ευκαιρία ο τουρισμός χαρακτηρίζεται από κυβερνώντες και κόμματα της αντιπολίτευσης «ατμομηχανή της οικονομίας». Πώς κινείται όμως αυτή η «ατμομηχανή», με τι «καύσιμο»;
Τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης (δείτε το παρακάτω βίντεο) για τη μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό πραγματικά σοκάρουν. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση ξενοδόχου στην Κρήτη όταν γινόταν η συζήτηση για μεταφορά αριθμού προσφύγων στο νησί, ότι η επιχειρηματικότητα και η ανθρωπιά είναι έννοιες αντίθετες. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και αυτές τις  μέρες με την άρνηση ξενοδόχων να περάσουν τις παγωμένες μέρες στους χώρους τους οι πρόσφυγες…

Από τον 902.γρ: Στοιχεία που σοκάρουν για τη μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου στον Τουρισμό και με αφορμή τους πανηγυρικούς τόνους της αρμόδιας υπουργού Ελένα Κουντουρά για ρεκόρ αφίξεων το 2016.
Όπως σημείωσε, από το 2012 μειώθηκε κατά 300 ευρώ ο μισθός των εργαζομένων στον τουρισμό και από 885 ευρώ έπεσε στα 586 ευρώ μεικτά και στα 511 ευρώ μειικτά για όσους είναι κάτω των 25 ετών. Το ετήσιο εισόδημα που ήταν 5.300 ευρώ το 2012 είναι πλέον σήμερα 3.066 που σημαίνει ότι με 255 ευρώ το μήνα πρέπει να περάσουν όλο το χρόνο. Κατήγγειλε ότι το επίδομα ανεργίας δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους σε αρκετά νησιά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει παύση πληρωμών στους ανέργους». Αναφέρθηκε επίσης στη μαύρη και απλήρωτη εργασία, στη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, στις συμβάσεις μιας μέρας, στην εκτεταμένη εντατικοποίηση, την πολυαπασχόληση, την παραβίαση χρόνου εργασίας και τη γενικευμένη μαθητεία με αμοιβή 300 το μήνα.
Αντίθετα, όπως ανέφερε, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμό πανηγυρίζουν μαζί με την κυβέρνηση και την υπουργό για το νέο ρεκόρ κερδών και ζητούν μείωση της φορολογίας. Σημείωσε ότι «έχουν 1,5 εκατ. επιπλέον λογούς να χαρούν, όσες είναι παραπάνω οι αφίξεις» και «δισεκατομμύρια παραπάνω λόγους όσα είναι τα παραπάνω τα δισ. που τσέπωσαν αυτή την περίοδο» και πρόσθεσε «αυτή είναι η ανάπτυξη, πακτωλός κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους». Για το «Μνημόνιο Κατανόησης» ανέφερε ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Το ΚΚΕ καταψήφισε το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου