Έχουμε γίνει ειδικοί στα οικονομικά. Στην καναλικη αποχαύνωση προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε την σκέψη σε επίπεδα απλής λογικής για κατανόηση. Ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας μεγάλο την περίοδο 2009-2010 μας αναλύουν οι επαΐοντες υπουργοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ. Επιτακτική ανάγκη η προσφυγή σε....
δανεισμό έλεγαν. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα είχαν φτάσει στο ύψος των 360 δις. Καταλάμβαναν το 122% του ΑΕΠ συμπλήρωναν. Το ετήσιο έλλειμμα είχε διαμορφωθεί (με δική τους ,ομολογημένη , παρέμβαση ) στο 14,8.
Αυτή ήταν περίπου η τότε κατάσταση που τους ανάγκασε να δέσουν την χώρα στο άρμα των δανειστών. Τώρα ; Τώρα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα που μας δίνει το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε πλέον για το καλό σας ,μας απαντούν. Ας δούμε όμως τους σημερινούς δείκτες σε αντιστοιχία με τους τότε. Το έλλειμμα εξακολουθεί να βρίσκετε ακόμη ,παρ΄ όλες τις θυσίες μας, στα 320 δις. Το οξύμωρο όμως είναι ότι πλέον καταλαμβάνει το 168% του ΑΕΠ με ευοίωνες προοπτικές , αν συνεχίσουμε σε τέτοιους ξέφρενους ρυθμούς λιτότητας , να φτάσει το 2020 στα 120% του ΑΕΠ ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Τι μας λένε εμμέσως οι κυβερνώντες . Το χρέος το 2009 ήταν βιώσιμο αφού ήταν στο 122% του ΑΕΠ. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν μια ποιο σφιχτή οικονομική πολιτική , χωρίς αυξήσεις μισθών και παροχές ώστε να κατορθώσουν να μειώσουν τις κρατικές ανάγκες και να αποπληρώσουν τα τότε δάνεια και επιτόκια.
Το χρήμα είναι μέσο συναλλαγής . Δεν τρώγεται και παραμένει στην αγορά αλλάζοντας χέρια. Επομένως σαν προϊόν δεν υφίσταται αλλοιώσεις και απώλειες. ΑΕΠ είναι τα αρχικά των λέξεων Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Ουσιαστικά το αεπ είναι το χρηματικό σύνολο όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που παράχθηκαν σε μία χώρα. Αυτά για να δούμε πλέον , με απλή αριθμητική , την μεγάλη ΛΗΣΤΡΙΚΗ κλοπή που έχουμε υποστεί .
Αν για το 2009-10 αναγάγουμε το ΑΕΠ σε χρήμα ,με βάση το τότε έλλειμμα , αυτό κυμαίνονταν στα 295 δις. . Σήμερα με την ίδια αναγωγή βγάζουμε τα εξής συμπεράσματα . Το ΑΕΠ είναι περίπου 190,5 δις . . Δηλαδή έχουμε υποστεί συνολικές ετήσιες μειώσεις 295- 190,5= 104,5 δις. Αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε με το 3,5 που είναι τα χρόνια του μνημονίου τότε βγαίνει το τεράστιο πόσο των 365,5 δις. Με δεδομένο τον σκοπό της ύπαρξης του χρήματος σε ποια χέρια πήγαν; Όχι μόνο έφταναν για αποπληρωμή χρεών αλλά και για επενδυτικές πολιτικές . Ποιοι τα σφετερίσθηκαν ; Πως οι κυβερνώντες δικαιολογούν την ληστεία; Τι πρέπει να υποστούν σαν μέτρο αποτροπής τέτοιας πολιτικής στο μέλλον;
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου